Anmeldelse

Praetorians

Pyro Studios har allerede gitt oss den suksessrike Commandos-serien. Nå er gutta tilbake med et storslagent strategispill. Praetorians tar deg tilbake til Julius Cæsar sin tid og storhetstiden til det romerske keiserriket. Her finnes det ingen basebygging og den eneste ressursen du finner er menneskelige ressurser.

Side 1
Side 2
Side 3

Historien er satt til en tid som best kan beskrives som gullalderen til romerriket. Først blir du tatt igjennom en enkel og grei opplæring, før du begynner på en kampanje på 20 lange oppdrag. Først på listen står barbarer i Gaul. Videre blir du tatt gjennom Storbritannia og Tyskland, før du vender om og tar en halvsirkel til Midt-Østen og Nord-Afrika. Til slutt ender du opp i Roma hvor du blir møtt av en borgerkrig. Før støvet har lagt seg har du hatt sjansen til å kontrollere romerne, egypterne og barbarene. Ikke alle oppdragene handler utelukkende om å nedkjempe fienden eller å ta over landsbyer. Det er for eksempel lagt inn et veldig morsomt oppdrag hvor du skal forsvare en borg mot haugevis av fiender. Du må få bueskytterne dine opp i tårnene og være ekstra observant på stormbukkene til fienden. Samtidig lar du spydmennene rive ned stiger og sørge for at færrest mulig kommer seg inn i borgen. Når de først er inne får de andre styrkene dine gjøre en innsats. Det hele kan minne litt om den fantastiske slagscenen i To Tårn.

Som sagt er det ikke innsamling av ressurser som er fokuset i Praetorians. Her er det kun menneskelige ressurser som gjelder. Du kan "ta over" en rekke landsbyer som det finnes flere av på de fleste brettene. Etter at du har bygget en "outpost" ved en landsby kan du la en general gå inn i byen, og du vil være klar for å omvende innbyggerne i den fredelige landsbyen til hardbarkede soldater. Du kan fortsette å lage soldater i landsbyen så lenge du har en general inne i byen og det er menneskelige ressurser igjen. Pyro Studios har istedenfor ressurser fokusert på selve kampene og strategiene som ligger bak det. Praetorians skiller seg også ut ettersom du, i motsetning til de fleste strategispill, ikke lager separate tropper. Soldatene dine er organisert i tropper på opptil 30-40 stykker.

Praetorians er lett å lære seg, men veldig vanskelig å mestre. Å kontrollere troppene dine er lett. Som i de fleste strategispill velger du en tropp ved å klikke på dem, eller du kan holde inn musen og velge flere. Alle nummerknappene kan du tildele en tropp eller en samling av tropper. Du får informasjon om hvilke forkjellige typer soldater som er som er med, og hvor mange det er av hver. For å gi ordre om å angripe eller forflytte seg trykker du på venstre museknapp. Du vil få beskjed om hvilken vei troppene vil stå når de kommer fram til destinasjonen sin. Du kan også endre hvilken vei de skal stille seg ved å holde inne knappen når du velger destinasjon. Deretter kan du enkelt dele opp troppene i flere små, eller jevne ut med friske ben for å fylle ut eventuelle hull etter et slag.

Mangfoldighet
Det finnes 3 forskjellige folkeslag i Praetorians: De disiplinerte romerne, de ville barbarene og de mer etter mindre fanatiske egypterne. De fleste romerske troppene holder seg alltid i de veldig tette formasjonene sine. Unntaket er gladiatorer som løper rundt som et par mus med katter i helene. Barbarene er ustrukturerte, men samtidig det folkeslaget som tåler mest. De er i tillegg gode til å føre geriljakrig. Egypterne på sin side har veldig mektige prester som kan gi deg et overtak over fienden. Alle de 3 folkeslagene har 6 basis soldater: Bueskyttere, kavaleri, bueskytter-kavaleri, spydmenn, lett infanteri og tungt infanteri. I tillegg har alle spesialtropper som: Generaler, speidere og leger. Alle disse er veldig nyttig i spillet. Generalene brukes til å okkupere landsbyer, noe som gjør at du kan bygge nye tropper der.

Generalene har også en "aura" rundt seg som gjør at soldatene dine blir bedre både i angrep og forsvar når de er inne i denne sirkelen, fordi moralen styrkes. Denne "auraen" gjør at generalen tar imot poeng fra alle fiender som blir nedkjemp i nærheten. Jo flere poeng og erfaring generalen har, jo mer bonus gir han til soldatene som sloss i nærheten. Leger har også en lignende "aura" i tillegg til en spesiell drikk som han kan gi til soldatene. Å ha en general og en lege i nærheten kan være det som snur et slag fra et tap til en seier. Folkeslagene har også noen spesialtropper som det tar lengre tid å få og er bedre enn de ordinære troppene. Egypterne har for eksempel ?Nubian Archers? som skyter lengre enn vanlige bueskyttere. Romerne har Gladiatorer som har muligheten til å fange en hel tropp med fiender inni nettet sitt.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden