Allerede i desember 2021 begynte det å versere rykter om at Sony var i ferd med å utvikle sin egen utgave av Microsofts populære Xbox Game Pass-løsning. Nå er den endelig her, og løsningen kommer i form av en sammenslåing av PlayStation Plus og PlayStation Now.
I korte trekk er det snakk om en abonnementstjeneste hvor man kan velge mellom tre nivåer: PlayStation Plus Essential, PlayStation Plus Extra og PlayStation Plus Premium.
Førstnevnte er enkelt og greit en videreføring av PlayStation Plus slik vi kjenner det, med månedlige gratisspill, skylagring, onlinespilling og eksklusive tilbud i butikken. Extra gir deg i tillegg til dette tilgang på et større bibliotek av eksisterende PlayStation 4- og PlayStation 5-spill som du kan laste ned og spille så lenge du abonnerer.
Premium gir deg alt dette, pluss strømming av PlayStation 4-titler, demoer på nye utgivelser og tilgang på utvalgte spill fra PlayStation 3, PlayStation 2 og den originale PlayStation-konsollen.
For den spillglade høres det ut som en ganske ålreit løsning, men hvor godt fungerer det hele i praksis, og kan det faktisk måle seg mot Xbox Game Pass? Nå har vi brukt helgen på å teste de nye funksjonene, og vi er bare sånn passe fornøyde.
LES OGSÅ: Vår oversikt over alle spillene som følger med »
Alt har sin pris
I dagens vell av abonnementstjenester er pris selvfølgelig viktig. De fleste av oss betaler antagelig allerede for opptil flere strømme-, podkast-, lydbok- og avistjenester fra før, og da risikerer nye løsninger, slik som for eksempel en dyrere utgave av PlayStation Plus, å prise seg bort i mengden.
Da jeg så de amerikanske prisene tidligere i år, fryktet jeg at dette kunne skje, men i norske kroner ser sluttsummen på kassalappen likevel ikke så aller verst ut. Dette fordrer da at man betaler for ett år av gangen, da det er gigantiske forskjeller på prisene avhengig av hvor lenge man binder seg.
Det er gigantiske forskjeller på prisene.
Extra, som kanskje er det mest interessante nye nivået for massene, koster hele 1620 kroner hvis man betaler hver måned og 1520 kroner hvis man betaler en gang i kvartalet, men bare 970 hvis man betaler for ett år av gangen. De samme avsindige forskjellene gjelder for Premium, hvor de samme beløpene er henholdsvis 1980 kroner, 1840 kroner og 1170 kroner.
Sammenlignet med det jeg allerede betalte for PlayStation Plus, blir det bare snakk om en drøy dobling av prisen, og det tror jeg det kan være verdt ... etter en stund.
Ingen storspill på dag én
Ved lansering er det derimot flere ting som taler imot nye PlayStation Plus, og det største aberet er at det er en eklektisk tjeneste som rett og slett ikke kan mål seg med konkurrenten, Xbox Game Pass. Hvis vi skal ta Extra først, er det øyeblikkelig tydelig at Sony legger seg på et ganske annerledes nivå enn Microsoft her.
Sony har tidligere gått ut og sagt at de ikke vil slippe nye spill på tjenesten fra dag én. PlayStation-sjef Jim Ryan postulerte at dette var fordi dette kunne være med på å forringe kvaliteten som førsteparts PlayStation-spill er så kjent for. Det er jo i og for seg sant, men det er også bare en fin måte å si at det ulønnsomt for Sony å ikke ta fullpris for splitter nye spill.
Og de trenger heller ikke gjøre det, i hvert fall ikke på samme måte som Microsoft, som velvillig gir bort rubbel og bitt av nye spill idet de lanseres. Microsoft satser beinhardt på Game Pass, men dette er til dels fordi de må.
Det er ingen hemmelighet at det har blitt solgt over dobbelt så mange PlayStation 4-konsoller som Xbox One-konsoller, og også på den nyeste konsollgenerasjonen leder Sony an markedet med nesten 5 millioner flere solgte maskiner per mars 2022. Situasjonen krever at Microsoft tenker nytt, og de gjør antagelig klokt i lage en helhetlig abonnementsløsning som fungerer på tvers av samtlige moderne Xbox-konsoller, men også PC.
De siste månedene har sågar trenden begynt å snu litt – Xbox Series X/S tar innpå litt av forspranget PlayStation 5 har, og en del av den ligningen kan nettopp være hvor mye man får når man abonnerer på Game Pass.
Og det kan/vil ikke Sony matche.
Det var knapt noen spill under Microsoft og Bethesdas pseudo-E3-konferanse tidligere i år som ikke hadde «PLAY WITH GAME PASS» klistret på slutten av traileren. Store navn som Starfield, Redfall og nye Forza Motorsport vil alle være gratis på Game Pass fra dag én, og tonnevis av mindre utviklere får også være med på moroa: Hollow Knight: Silksong, Somerville og Atomic Heart. Og det kan/vil ikke Sony matche.
Godt utvalg tross alt
Det betyr at relativt nye spill som Horizon Forbidden West, Ratchet & Clank: Rift Apart og Sackboy: A Big Adventure ikke er tilgjengelig på tjenesten, og de har heller ikke fått med seg de nyeste tredjepartsspillene fra studioer Sony tradisjonelt har god tone med, slik som Hitman 3, Persona 5 Royal, Deathloop eller Call of Duty: Vanguard.
Vi får riktignok mange spill med på kjøpet – mange veldig gode spill til og med, inkludert Demon's Souls, Red Dead Redemption II, Returnal, Death Stranding, Marvel's Guardians of the Galaxy og begge Spider-Man-spillene.
Det er dødskult at det lovende kattespillet Stray kommer til å være gratis på tjenesten fra første dag. Men målt opp mot Game Pass føles det likevel noe tafatt.
Alt dette kan selvfølgelig endre seg over tid, og jeg ser ikke bort fra at Sony etter hvert gjør ventetiden på nye spill kortere, slik at de for eksempel dukker opp på Plus et halvt år etter lansering. Eventuelt kan det hende de innlemmer de aller nyeste spillene i den litt mer eksklusive Premium-kategorien.
For eksempel tror jeg de vil gjøre veldig lurt i å gjøre The Last of Us Part I tilgjengelig via PlayStation Plus på lansering – dette er et spill som mange har et nært forhold til, men som allerede har blitt utgitt to ganger tidligere. Ergo er det et spill som jeg antar de færreste har lyst til å betale fullpris for enda en gang, men som de kanskje fint kan abonnere på PlayStation Plus Premium i en måned eller tre for å spille. Bare en tanke der, Sony.
LES OGSÅ: Her er spillene du får med PlayStation Plus i juli »
Mangelfull nostalgi
Premium byr som sagt på spill fra de tre eldste PlayStation-konsollene, samt PlayStation Portable. Også her får man en langt ifra strømlinjeformet opplevelse: For det første må vi snakke litt om utvalget av spill, som for øyeblikket er ganske skeivt fordelt i favør PlayStation 3-spill.
Ved lansering er det totalt 365 PlayStation 3-spill tilgjengelig, sammenlignet med henholdsvis 24 og 13 PlayStation 2- og PlayStation 1-spill.
Dette henger helt klart sammen med hva Sony har hatt for hånden: PlayStation Now har bydd på strømming av brorparten av disse PlayStation 3-spill i flere år; PlayStation 2-spillene har vært tilgjengelig for kjøp siden 2015; og PlayStation 1-spillene virker relativt lette å emulere.
Jeg skjønner at de må begynne et sted, men det gjør likevel ikke det glisne utvalget av spill fra de to første konsollene noe lettere å svelge. Sony har heller ikke gitt noen indikasjoner på hvor mange og eventuelt hvilke spill som er på vei, og det gir ingen god magefølelse.
For bare tenk på den enorme katalogen de har å velge fra! Ja, Jak and Daxter, Ape Escape, Toy Story 2, Syphon Filter, Tekken 2 og et par Worms-spill byr alle på knallgod nostalgi, men hvor er resten?
Hvor er Sly Cooper, Okami, Burnout 3: Takedown, Kingdom Hearts, The Simpsons: Hit & Run, SSX Tricky, Silent Hill 2, Psychonauts? Jeg vil ha flere Disney- og Harry Potter-spill! Og hvorfor i huleste heiteste er det ingen Metal Gear Solid-spill her?!
Men det som er her fra de to første konsollgenerasjonene fungerer i det minste godt. PlayStation 2-spillene er akkurat som man husker dem, mens PlayStation 1 kommer med et par ekstra godsaker i form av muligheten til å spole tilbake, lagre hvor som helst, endre bildeformat og til og med splitter nye trofeelister.
Kvaliteten på emuleringen varierer dessverre en del, og det er litt absurd at Sony heller ikke denne gangen har klart å gi Europa 60Hz på tvers av alle spill. Men de sier at en oppdatering er på vei, og det er heller ikke det mest graverende med Premium-spillene.
Den problematiske PlayStation 3
Den tvilsomme æren går i stedet til PlayStation 3-utvalget. Dette er som sagt bedre, men også her er det gjort en del rare valg. Jeg setter for eksempel umåtelig pris på muligheten til å spille Resistance på nytt, men hvorfor har de bare inkludert treeren? Hvorfor ikke la meg spille Castlevania: Lords of Shadow, når både toeren og 3DS-sidespranget er her? Og hvor har det blitt av Ratchet & Clank: Tools of Destruction i alt mylderet?
Men det er altså mange gode PlayStation 3-spill her, og over helgen har jeg lekt meg med alt fra inFAMOUS og Critter Crunch, til Resistance 3 og det eminente Split/Second: Velocity.
Alle er kule spill som jeg har gledet meg til å spille igjen en vakker dag. Det eneste problemet er at dette er PlayStation 3-spill, og PlayStation 3 er som kjent en ganske spesiell konsoll som det ikke bare var vanskelig å lage spill til den gang, men som det også angivelig er veldig vanskelig å emulere i ettertid.
Dette betyr at samtlige PlayStation 3-spill som følger med PlayStation Plus Premium ikke kan lastes ned og spilles lokalt, men i stedet må strømmes fra en ekstern konsoll et eller annet sted i verden. Dette er en videreføring av PlayStation Now, og det er fortsatt ikke en spesielt god løsning.
Nå belager jeg meg riktignok på et trådløst nettverk, all den tid jeg ikke har en ruter i nærheten av stua mi, og da blir det automatisk en dårligere opplevelse. Dette endrer seg litt avhengig av når på døgnet man spiller og hvor man andre som er aktive på nettverket, men selv under det PlayStation Plus anser som gode forhold føles, høres og ser det ikke veldig bra ut.
Det fungerer, men strømmingen ødelegger såpass mye for opplevelsen av spillene at jeg antagelig ikke orker å bruke veldig mye tid på PlayStation 3-spill med mindre det er et spill jeg virkelig, virkelig har lyst til å teste.
Også her er det imidlertid et visst håp for fremtiden. I nyere tid har uavhengige utviklere vist at det er mulig å emulere PlayStation 3-spill, og forhåpentligvis klarer Sony å gjøre noe lignende. For det er alvorlig mange gode spill som går til spille hvis kvaliteten ikke blir bedre enn det den er nå.
LES KOMMENTAR: Hvorfor er norske dataspillanmeldelser så overfladiske?
Uutnyttet potensial
De nye utgavene av PlayStation Plus har begge noe å fare med, men kommer helt klart til kort hvis man sammenligner dem direkte med Xbox Game Pass.
Extra-kategorien har for eksempel tonnevis av knallgode spill man kan laste ned og kose seg med, men mangelen på storspill fra dag én, eller i hvert fall en konkret plan for hvor lenge man må vente før for eksempel det nyeste Ratchet & Clank-spillet blir tilgjengelig via tjenesten, gjør det hele litt usikkert.
Tilsvarende har Premium en del innhold å utforske, men de to første PlayStation-konsollene har for øyeblikket for få spill, mens det å måtte strømme eksterne PlayStation 3-spill stort sett er mer bry enn det det er verdt.
Alt i alt er det lett å se tonnevis av uutnyttet potensial her. Jeg regner med at Sony allerede er i gang med å lete etter godbiter i de enorme PlayStation 1- og 2-katalogene; inkluderingen av det relativt profilerte Stray fra dag én er et godt tegn; og noen større spill vil forhåpentligvis komme tidligere til Extra-tjenesten etter hvert.
Hvorvidt de japanske ringrevene noensinne vil ta seg bryet med å lage en ordentlig PlayStation 3-emulator er jeg mindre overbevist om.
Men vi har likevel trua. Trua på at PlayStation Plus Extra og PlayStation Plus Premium fort kan bli verdt det Sony spør om hvis de bare gidder å stå på litt i månedene og årene framover. Enn så lenge kan man fint vente litt, med mindre spillene som er tilgjengelig allerede frister deg veldig.
- Har du noe på hjertet? Du kan sende inn kommentarer og debattinnlegg til Gamer.no på e-post.