Anmeldelse

Patrician III

Ascaron har laget handelsspill i over ti år, og de blir bare bedre og bedre. Patrician III er det nyeste spillet fra dette tyske utviklerselskapet, og hvis du ikke har hørt om Patrician-serien er det på tide du gjør det nå.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Dette er nemlig det beste handelsspillet du kan kjøpe. Spillet foregår i hansatiden, og du kan kjempe for å bli en respektert handelsmann, fryktet sjørøver eller til og med leder for hele det hanseatiske forbundet.

Mange av oss gamere har noen få spill som på en eller annen måte har betydd mye for oss. Et av de spillene som har betydd virkelig mye for meg heter The Patrician, og ble utgitt i 1992. Det var et spill som på en utrolig måte blandet handel og politikk, satte det hele i en dynamisk verden og lot opp til fire mennesker spille mot hverandre og en rekke datastyrte motspillere. Når dataspillenes historie skrives, så kommer ikke The Patrician til å få en fotnote en gang, for det var bare i Tyskland det ble en suksess. Vi som har spilt det vet imidlertid hvor spesielt spillet var, og hvor langt forut for sin tid tyske Ascaron var når de skapte det.

Det skulle gå åtte år før etterfølgeren kom, og på samme måte som originalen var det et spill som kun nøt begrenset suksess utenfor Tyskland. Det var også, slik som originalen, et virkelig kvalitetsspill som hadde fortjent langt mer oppmerksomhet enn det som det fikk. Nå er det tredje spillet i serien klart, og det er bare å håpe at publikum får opp øynene for denne perlen en gang for alle. Patrician III er nemlig handelssimulatorenes suverene hersker.

Kjapp historieleksjon
Hva handler så dette spillet om? La oss flytte oss omtrent 650 år tilbake i tid. Året er 1350. Pesten herjer og europakartet ser helt annerledes ut enn det gjør i dag. Tyskland er delt opp i en rekke små stater, og det samme gjelder store deler av Øst-Europa. Konger og keisere har begrenset makt i forhold til i resten av middelalderen, og de store byene på kontinentet er relativt uavhengige. Handelsbyene langs kysten av Nordsjøen og Østersjøen er organisert i det hanseatiske forbundet, og kjøpmenn fra disse byene har monopol på mye av handelen til sjøs, noe som gir dem mye makt i denne kaotiske delen av Europas historie.

Midt i dette kaoset har vi deg. Du er ung, lovende, og eier av et flott lite seilskip samt et lite kontor og varehus. Hva vil du gjøre nå? Patrician III gjør som Elite - slipper deg ut i den store verden uten så mye som å ønske deg lykke til. Skjebnen din er i dine egne hender, og tabber du deg ut venter økonomisk ruin og skam. Har du imidlertid hodet og hellet med deg vil du etter hvert bygge opp ditt eget økonomiske imperium, og kanskje til og med ta makten i hjembyen din. Eller hva med å lede hele hansaen? Uansett ambisjoner, du begynner i det små, og du har en lang og vanskelig vei foran deg.

Hvordan tjene penger?
Det er mange måter å bli rik på, men den viktigste av dem er definitivt kjøp og salg av varer på det åpne markedet. Menneskene i spillets mange byer har alle sine egne behov. De må ha korn, fisk og kjøtt for å leve, samt øl og vin for å holde moralen oppe. De må ha tøy når vinteren kommer, og de med litt penger kjøper gjerne litt pels hvis det er tilgjengelig. Spillet har 20 forskjellige typer handelsvarer, og alle har sine bruksområder og forbrukere. Hver by produserer en rekke varer. Noen varer produseres effektivt, andre produseres det bare litt av. Jo mer byen har av en type vare, jo billigere er den. Er det mangel på en vare blir den dyrere. Ved å kjøpe og selge varer påvirker du prisene (tilfører du varer til byen synker prisen etter som byens forråd øker).

Markedet i Patrician III er skremmende komplisert, og alt det du og dine motstandere gjør påvirker spillverdenen på en eller annen måte. Dette kan vi imidlertid komme tilbake til. Saken er i alle fall at for å tjene penger må du kjøpe varer billig og selge dem dyrt. Det er ganske opplagt, egentlig, men ikke alltid like lett. For det første lønner det seg å vite hvor de ulike varene produseres, slik at du vet hvor du har størst sjanse for å få tak i dem billig. Det er heldigvis ganske lett å finne ut, men i og med at spillet i utgangspunktet inneholder 24 byer (fra London i vest til Novgorod i øst) kan det bli mye å holde orden på. Det skulle imidlertid ikke ta lang tid å finne en lønnsom rute eller to.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Siste fra forsiden