Allerede i artikkelen hvor Gamer.no sine eminente eksperter skulle spå vinnerne og taperne i høstligaen, hadde dGamers blitt stemplet som ukjente. I artikkelen sto det følgende: «Digital Gamers: Hvem er dette?»
Kommentarene videre om dem var som følger: «(...)Det hele minner litt om vårsesongens WEST-lag. En gjeng med spillere, som sikkert gjør det bra i spillets matchmaking, men som egentlig ikke har noe særlig å gjøre i Telenorligaens ypperste selskap.»
Når dette dGamers-laget da spilte 1-1 mot Haralds Trefot Danseband, tok det ikke lang tid før anklagene om juks florerte. Med fokus pp spesielt et klipp, som ble sendt rundt og sett over 3000 ganger på få dager:
– De har jo vært helt elendige alle kamper til nå og plutselig spiller flere av de fryktelig godt
En av grunnene til at anklagene tok litt av, er at Harald Trefot på papiret var gode nok til å slå disse. Alle forventet det. Blant annet fordi majoriteten av miljøet kjenner til deres stjernespiller, kaptein og taktisk leder Ole «Undead Warrior» Bøen (25). Han er en av de største talentene i den norske scenen. Han har bare aldri hatt et stort ønske om å ta det videre. Studier og jobb har vært viktigere.
– Jeg kunne vel kanskje vært blant de beste i Norge om jeg hadde vært yngre og lagt inn mer tid i spillingen. Jeg har ikke prioritert det så mye. Ble ferdig med mastergraden i fjor og har ikke så mye å hente fra dataspilling annet enn det å konkurrere. Må jo tross alt være blant de aller, aller beste for å kunne leve på det, sier Bøen.
I likhet med en god del andre, reagerte han på klippet kampen. Han stilte fort spørsmålstegn ved hvorvidt motstanderlaget egentlig hadde jukset, men han var mer kritisk til hvor de kom fra.
– Klart det ser jo litt tvilsomt ut, men det er ikke så uvanlig at det skjer ting som kan se ut som juks selv om det bare er helt tilfeldig. Jeg er mer overrasket over hvordan spillere som for eksempel ikke klarer å bli level 10 på FaceIt kan være så gode, forklarer Bøen og fortsetter:
– De har jo vært helt elendige alle kamper til nå og plutselig spiller flere av de fryktelig godt og leser spillet vårt lett som bare det. Klart man blir mistenkelig, men vil ikke påstå at de jukser uten å ha sett gjennom flere demoer.
I følge Bøen er det likevel en vesentlig forskjell på det som skjedde med Entelechy i fjor, og hvordan dGamers sin nåværende situasjon er.
– Forskjellen på laget som ble tatt i fjor, var jo at alle visste hvem de var fra før. Vi visste hvilket nivå de egentlig lå på. Derfor var alle som kjente de fra før ganske sikre på at noen satt med juks på det laget, avslutter Bøen.
– Hvis det kommer opp gjentatte ganger på flere demoer så burde egentlig Telenorligaen gjøre noe
Rolf Ivar «Serix» Gustavsen (20) spiller for 1. divisjonslaget Flawless. Han reagerte også sterkt på klippet da han først så det, men innså i ettertid at det kanskje ikke var helt sikkert at dGamers hadde jukset.
– Da jeg først så det, så var jeg ganske sikker på at det var åpenbar assistanse, men etterhvert så jeg en annen video som ble lagt ut av «Hellberg» på Twitter. Da så det ikke så ille ut, kan blant annet ha vært forsinkelser i klippet, sier Gustavsen og viser til denne tweeten:
– Tror du CS:GO miljøet er mer mistenkelige mot lag som kjøper seg en plass i 1. divisjon etter at Entelechy satte norsk e-sport på kartet med tidenes jukseskandale her til lands forrige sesong?
– Man skulle vel tro det etter forrige sesong, men tror egentlig ikke det er så mye ekstra mistanke denne sesongen. Alt kommer jo helt an på hvor ille klippene er. Hvis det kommer opp gjentatte ganger på flere demoer så burde egentlig Telenorligaen gjøre noe, sier Gustavsen og utdyper:
– Telenorligaen burde jo gi flere manuelle utestengelser, men det er jo vanskelig hvis ikke klippene er helt åpenbare.
– Det at man aldri har hørt om dem tilsier ikke nødvendigvis at de anklages for juks
Kristian «Akez» Kornbakk (26) fra Kingpins støtter mye av det Gustavsen sier, men han mener også at jukseskandalen fra forrige sesong har satt sine spor i det norske miljøet. Han tror den kan ha noe av skylda for at klippet ble spredt som ild i tørt gress etter kampen på mandag.
– Alle sin umiddelbare reaksjon var at det så ut som juks og med tanke på jukseskandalen fra forrige sesong så ble det vel en hvis sjokkfaktor involvert og alle sendte den rundt på pm i løpet av kort tid. Akkurat i dette tilfellet så var klippet såpass sykt og jukseskandalen såpass ny at det er lett å hoppe til konklusjoner, resonnerer Kornbakk.
Det norske CS:GO-miljøet anklages i blant for å være vanskelig å komme inn i. Det ble derfor også naturlig å spørre traveren Kornbakk på hvilken måte, og i hvor stor grad, han tror at det påvirker det hans syn på klippet, at det kom fra en spiller som tilsynelatende var ukjent før sesongstart.
– Det at man aldri har hørt om dem tilsier ikke nødvendigvis at de anklages for juks. I akkurat dette er nok et ekstremt tilfellet. På generell basis så anklages mange ferske talenter fordi man ikke vet hvordan de kan være så gode uten å ha deltatt på noen turneringer eller kvalifiseringer som er nevneverdige. Alle har nok blitt jukseanklaget på et eller annet stadium i sin karriere, sier Kornbakk og utdyper:
– Jeg føler at det alltid har vært slik, fordi juksing dessverre er svært utbredt på tvers alle idretter så vil den skepsisen alltid være der, men selvfølgelig må det være et visst grunnlag bak en seriøs anklage.
– Da må jeg nesten spørre: Har noen anklaget deg for å jukse noen gang?
– Ja, mange ganger da jeg var yngre. I nyere tid har det skjedd av og til, men nå er jeg såpass etablert at det hører mer fortiden til, ler Kornbakk.
Eier og trener for dGamers, Øyvind Lilleaker Magnestad, ønsker ikke å kommentere saken annet enn med dette.
– Har fått med oss juks anklager fra «mathio» på «Sparx». Som dere og flere lærte i fjor så er det vanskelig å finne ut om folk jukser. Man må få de på LAN, men man kan jo jukse der også. Har dog kjent Raymond («Sparx» red. anm.) i flere år enn vi har fingre, samt vært på LAN og bootcamp sammen så tar anklagen med knusende ro.