Anmeldelse

Cat Quest III

Og der fikk 2024 endelig et skikkelig piratspill

Cat Quest III går Skull and Bones en høy gang.

Kepler Interactive

Ved siden av det unektelig sjarmerende Stray, er det ikke mange spill som har prøvd å fange følelsen av det å faktisk være en katt.

Sånn sett er nok ikke de underlige Cat Quest-spillene veldig representative opplevelser de heller, men det har antagelig aldri vært meningen. I stedet har den fargerike indieserien, som debuterte i 2017, skodd seg godt på å levere lettspilte og lekne eventyr av den gode, gamle sorten.

Cat Quest III er intet unntak, og byr på kreative krumspring i en akkurat passe porsjonsstørrelse.

Ramsalte eventyr

Der de to foregående spillene i serien hovedsakelig har foregått i landlige fantasy-omgivelser, med fokus på noble riddere og den endeløse kampen mellom katter og hunder, er Cat Quest III på sin side å regne som et skikkelig piratspill.

Yo Ho, Yo Ho ...
Espen Jansen/Gamer.no

Eventyret begynner idet man inntar potene til en ung sjørøverkatt. Etter å ha overlevd et brutalt skipsforlis, har vi blitt tatt under vingen til et ærgjerrig spøkelse. Sammen har vi fått nyss om en legendarisk skatt i hjertet av spillets svar på Karibia, «Purribean», og med det slippes man løs i den åpne verdenen.

Man utstyres med korde og muskedunder; stikker hodet innom den lokale tavernaen; og det tar ikke lang tid før man snubler over en skute man kan appropriere.

Spillet presenteres i to-og-en-halv fargerike dimensjoner, hvor man veksler mellom å delta i sjøslag, utforske dunkle grotter og kakke til fiender med både klør og magi – alt som en del av søken etter den mye omtalte skatten.

Underveis støter man på en rekke finurlige skikkelser, enten det er ramsalte rottekapteiner, klarsynte kjøtere eller vennligsinnede villsvin. Cat Quest III har ikke nødvendigvis veldig mye dialog – en del av det er faktisk direkte svakt skrevet, med påtatte ordspill og intetsigende klisjeer – men spillet tjener enormt mye på sin enkle sjarm.

En trygg havn?
Espen Jansen/Gamer.no

Splitte mine sideoppdrag!

Opplevelsen skal også ha mye skryt for både kreativitet og variasjon underveis. De mange små og store øyene man legger til ved har alle en eller annen unik vri, og spillet lever og ånder for disse underfundige sidesprangene: I det ene øyeblikket fanger man fisk og utforsker Castlevania-inspirerte slott, mens man i det neste leker postskip og får være med på å gjenfortelle gamle kjærlighetshistorier.

Ingen av ideene er spesielt avanserte i og for seg selv, men det er såpass mye forskjellig å oppdage og leke seg med at man ikke kan annet enn å bli engasjert.

Selv om man kan fullføre historien på snaut tre-fire timer, kan man tyne godt over dobbelt så mye innhold ut av opplevelsen hvis man vil få med seg alt Cat Quest III har å by på – og det merker jeg fort at jeg vil.

Kjølhaling neste!
Espen Jansen/Gamer.no

Plankekjøring

Om noe, er hovedoppdragene kanskje spillets svakeste punkt: Disse innebærer stort sett at man utforsker diverse tårn rundt omkring på kartet på spor etter skatten, og der går det stort sett i litt banal og etter hvert ganske ubalansert slåssing.

Ved siden av å gå opp i nivå med ujevne mellomrom, får man også stadig nye våpen, mer avansert magi og diverse klesplagg som gir unike bonuser. Alt dette lar deg hamle opp med stadig mektigere fiender, og er det for all del flere tendenser til solide rollespillmekanikker her.

Problemet er bare det at man blir veldig sterk veldig fort; det formelig bugner over av både erfaringspoeng og gull hvorhen man snur seg i Purribean, og hvis man utstyrer seg riktig, blir kampene utover i spillet rene knappemosesekvenser.

Er det dette som er «å bukte seg»?
Espen Jansen/Gamer.no

Konklusjon

Når alt kommer til stykket, er det tredje Cat Quest-spillet en god påminnelse på at det enkle ofte er det beste.

Spillet har mange fornøyelige påfunn spredd utover det fargerike verdenskartet, og er i tillegg både lettspilt og underholdende store deler av tiden. God flyt gjør også at brorparten av de unike ideene får akkurat passe med tid i rampelyset.

«What is a cat?».
Espen Jansen/Gamer.no

Aller helst skulle jeg sett at historien var enda litt mer omfattende – på et tidspunkt når eventyret en brå og litt antiklimaktisk slutt – og hovedoppdragene kunne med fordel bydd på mer variasjon.

Slåssingen og rollespillmekanikkene fungerer for all del godt, men blir noe banale og ubalanserte i løpet av den tiden reisen varer.

At jeg likevel kan anbefale Cat Quest III så sterkt, skyldes da i hovedsak spillets unektelige sjarm. Det er årets desidert beste piratspill – Skull and Bones kan ta seg en bolle.

Cat Quest III er ute på PlayStation 4, PlayStation 5 (testet), Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series X/S og Windows.

7
/10
Cat Quest III
Lettspilt, leken og kreativ piratmoro.

Siste fra forsiden