Forrige helg publiserte NRK P3 en dokumentar om den norske StarCraft II-spilleren. NRK-journalisten Rune Håkonsen fulgte ham gjennom en hel turnering, og gir lytterne et unikt innblikk livet som profesjonell dataspiller.
Aasgaard, kanskje bedre kjent som «Liquid’Snute», forteller sin historie og hvordan han i 2011 bestemte seg for å satse på dataspill som jobb.
Det er under Dreamhack Winter at NRK følger Aasgaard, der han til slutt tok en meget respektabel 8. plass. Blant annet sier Aasgaard at han, uten å overdrive, har spilt 10 000 kamper for å komme til øyeblikk som dette. Det er hardt arbeid og mange timer trening som gjør at han er så god som han er i dag.
Han forteller også at det fortsatt rynkes på nesa av valget i Norge, og at det ikke alltid har vært like lett. Det å balansere mange timer med spilling hver dag, sosialt liv og økonomi har vært en utfordring.
Stort i Sør-Korea
NRK-journalisten har også pratet med Faltin Karlsen, førsteamanuensis ved Norges Informasjonsteknologiske Høgskole i Oslo. Karlsen viser til en generell holdningsforskjell mellom esport og annen idrett i Norge sammenlignet med for eksempel Sør-Korea. Han er av den mening at det i Norge er en større aksept for å overtrene i en fysisk idrett, noe som kan være minst like skadelig både fysisk og psykisk.
I alle de store, internasjonale turneringene «Liquid’Snute» spiller møter han veldig ofte sterk motstand fra mange sør-koreanske spillere. Litt av årsaken til hvorfor nettopp det lille, asiatiske landet dominerer såpass har en ganske enkel forklaring: Esport er enormt der. Det finnes blant annet tre TV-kanaler som viser dataspillkamper, og de mest kjente spillerne blir sett på som nasjonale helter. En av de mest populære spillerne i Sør-Korea heter Lim Yo-Hwan, populært kalt SlayerS_BoxeR. Han har over 1 million medlemmer i fanklubben sin, og en årsinntekt på over 2,5 millioner kroner.
Aasgaard er ikke i nærheten av dette enda, men han har i løpet av det siste året levd på premie- og sponsorpenger. Når han byttet til det velkjente laget Team Liquid får han også motta en månedlig lønn fra de. Ti tusen kamper, og en stor mengde timer ved datamaskinen har ledet opp til en betalt jobb som vil sende han verden rundt på ulike turneringer.
Spillavhengighet og esport
Et av spørsmålene mange vil stille seg er om det er sunt å bruke så mange timer foran en PC. Reporteren har pratet med Lill-Tove Bergmo, leder i Spillavhengighet Norge om denne problemstillingen. Hun blir blant annet spurt om det å investere mange timer for å bli god i et dataspill har vært et tema.
«Nei, det har faktisk ikke det. De som tar kontakt med oss gjør det fordi spillingen har utviklet seg i en negativ retning. Man kan jo ikke gå rundt å si at alle som bruker mye tid på dataspill er avhengige», forteller Bergmo til NRK.
Hun sier videre at hun ser det som en naturlig utvikling at det er flere som investerer mye tid i dataspill som en idrett og konkurransefelt. Bergmo presiserer også at det å bruke mye tid på dataspill ikke er synonymt med spillavhengighet:
«Man er ikke spillavhengig selv om man bruker mye tid på spill, så lenge det ikke går ut over det sosiale liv, blir økonomisk ruinert eller mister venner. Med dette i bakhodet, så ser ikke vi på esport som noe farlig.»
Radiodokumentaren tar lytteren med inn i en verden ukjent for veldig mange. Man får høre Aasgaards syn på livet som profesjonell spiller, hvilken innstilling han har til både seg selv som dataspiller, og esport generellt. I tillegg forteller foreldrene hans hva de synes om valget til sønnen.
Her kan du lytte til og lese de tilhørende artiklene i dokumentaren.
Les også: To proffspillere utestengt fra League of Legends
Les også: Her er resultatene fra årets første Intel Extreme Masters