Razer ble med sine Boomslang-mus et begrep, og i dag har de fleste spillere med respekt for seg selv en av de nyeste modellene til gigantene Logitech eller Microsoft. Tastaturene har derimot blitt stående som tilskuere til de fantastiske nyvinningene på gnagerfronten. Tradisjonelle tastatur er bygd for å kontrollere tradisjonelle programmer, men det må vel være store rom for forbedringer også på denne fronten? Opphavsmennene til The Claw og Nostromo SpeedPad N50 må i hvert fall ha tenkt i de baner og resultatet ble to heller pussige dingsebomser som visstnok skal gjøre deg til en racer i den virtuelle verden. Hvorvidt produktene har en reell mulighet til å utkonkurrere det gode gamle tastaturet er uvisst, men innovasjon er alltid hyggelig å se. Produktene vil bli testet mot hverandre på følgende punkter:
- Førsteinntrykk
- Installasjon
- Funksjon
- Produksjonskvalitet
Disse faktorene vektes naturligvis ikke likt, siden førstreinntrykket betyr mye mindre enn den faktiske funksjonen og så videre. Med sin uortodokse måte å nærme seg tastatur-problemet, var det naturligvis med spente fingre jeg fjernet teipen som omringet den brune esken med nye fingerferdigheter.
Førsteinntrykk
Nostromo SpeedPad N50 (heretter N50) ser ut som et maltraktert tastatur med en innebygget tommelkontroll og fastlåst håndleddsstøtte. Du presenteres med ti taster som like godt kunne vært hentet fra et vanlig tastatur. De er verken spesielt store eller behagelige, og når produktet ene og alene satser på å bli den nye spillekontrolleren lover det ikke særlig bra. Tommelkontrollen virker også litt billig med sin plastikkfølelse, og overraskende mangel på respons øker skepsisen et par hakk. Scrollehjulet later til å funke fint, men er unektelig pussig plassert. Claw åpner i hvert fall forholdet med å inngi inntrykket av å være hakket mer original. Fremfor å se ut som en mod-ers våte drøm av et tastatur henspiller The Claw på navnet sitt og lokker deg med sin sorte håndavstøpning. Bare sleng hånden din opp på kloa, legg fingrene dine over knappene og du er i gang. Unektelig et tøft konsept. Kvaliteten later uten tvil til å være god, og knappene er både store nok og har en fin respons.
Installasjon
Begge produktene benytter seg av USB-tilkobling, slik som de fleste mus også gjør. Som forventet våknet de begge etter første høflige oppfordring. Installasjonen av den medfølgende programvaren til N50 tar et par lange sekunder og belønner deg med "Profile Editor" og "Loadout Manager". I editoren kan du bygge dine egne detaljerte versjoner av kontrolleren hvor du selv forteller misfosteret hva enhver tast skal utføre. Valgmulighetene er overveldende og uten noen lett tilgjengelig hjelper er savnet av den gode gamle tastefjøla stort. Å finne ut av programmet kan ta litt tid, og det er ikke helt greit å få noen oversikt over hva du kan og ikke kan gjøre. Ferdiglagde profiler for noen av de mest populære spillene på markedet ville vært kjærkomment. Det kan nemlig være rimelig uinspirerende å måtte pønske ut et helt nytt kontrollsett fra bunnen av.
Viktig å merke seg med The Claw er at en innstendig bes om å installere driverne før produktet plugges inn. Nye drivere kan hentes fra den offisielle hjemmesiden, og installasjons-prosessen tar ikke mer enn et par minutter. I motsetning til N50 er konfigureringen av The Claw en enkel prosess. Hver knapp har en funksjon helt fra begynnelsen , selv om den humoristisk nok er en mannstemme som lavmælt sier "button 1" på beste Oxford-engelsk. En artig detalj er at hvis du trykker inn knappen flere ganger etterhverandre vil du høre "butt, butt, butt" i det uendelige. Naturlig nok er ikke dette særlig nyttig mens du spiller. For å endre på oppsettet behøver du ikke gjøre annet enn å trykke på den aktuelle tasten og deretter velge den ønskede funksjonen. Makroer også mulige å legge inn, selv om dette krever litt mer arbeid. For de fleste vil det likevel være tilstrekkelig å tildele hver tast på kloen en gitt kommando fra ditt vanlige tastatur. Muligheten for å laste ned ferdige oppsett fra det offisielel nettstedet. Dessverre er det ikke så mange profiler tilgjengelige, men muligheten for å hente oppsett laget av andre brukere er tilstede siden oppsettet lagres i en separat fil.