Norge på PUBG-kartet

Norges PUBG-suksess internasjonalt motiverer flere til å satse

Lokale turneringer gir spillerne et forsprang, mener Fredrik «BuerN0R» Pedersen i PUBG.no.

Fredrik Buer Pedersen i PUBG Norge kan ikke huske sist det var en betydningsfull internasjonal turnering med så mange nordmenn invitert. 
Patrick Strack/ESL/Eivind von Døhlen/Gamer.no

PUBG-høsten har vært svært positiv sett med norske øyne. Det hele startet i august da nordmenn gjorde det sterkt under IEM Invitational på Gamescom. I oktober har det vært en liten eksplosjon av gode nyheter:

Ludvik «Aitzy» Jahnsen i Method under Gigacon 2017. Nå er han klar for IEM Oakland.
Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no

DISSE NORDMENNENE ER INVITERT TIL IEM OAKLAND:

Vis mer

Karl Johan «Ekkz» Kallevik (NiP)
Stian «Borg» Stakset (NiP)
Joakim «Jokkizz» Olsen (Digital Chaos)
Jim «Jeemz» Eliassen (Penta)
Mikael «Ultra» Andersen (Penta)
Erik «Simsy» Gravrok (Penta)
Ludvik «Aitzy» Jahnsen (Method)
Hogne «Chipzy» Krogsæther (Luminosity)
Håvard «Rain» Nygård (FaZe)

Nå er det klart at også Ludvik Greger «Aitzy» Jahnsen i Method skal ta turen til California i november.

– Dette er veldig stort og veldig gøy. Jeg har aldri vært på noe skikkelig store greier før. Det er også første gang jeg skal til USA. Det blir moro å være der og drive med det jeg liker å høre, ler Jahnsen når Gamer.no snakker med ham på telefon.

Det nærmeste han kommer en scene tidligere er da han tok storeslem under Gigacon i høstferien.

Dermed har vi hele syv spillere på IEM Oakland, det hittill største PUBG-arrangementet. Over 1,5 millioner kroner skal deles ut til verdens beste lag om en måneds tid. I tillegg spiller Håvard «Rain» Nygård for FaZe Clan i Counter-Strike: GO-turneringen som har 2,3 millioner kroner i potten.

LES OGSÅ: PUBG får ingen flere oppdateringer før lansering »

Motiverer andre nordmenn til å satse

Fredrik Buer Pedersen i PUBG Norge kan ikke huske sist det var en betydningsfull internasjonal turnering med så mange nordmenn invitert.

– Det er jo Intel Extreme Masters vi snakker om her, det er toppen av sirkuset. Hvis det har vært noe tidligere så må det være i Counter-Strike for lenge siden, sier han.

– Hvordan har de siste nyhetene om invitasjonene og spillerkontraktene blitt mottatt i det norske miljøet?

Fredrik Buer Pedersen (til høyre) da han kommenterte Rocket League-sluttspillet i Telenorligaen i mai.
Eivind von Døhlen/Gamer.no
Les også
Anmeldelse: Playerunknown's Battlegrounds

– Jeg tror det har motivert flere til å prøve å satse. Spillerne som er invitert nå er jo spillere de fleste kjenner godt, som har vært med i turneringene våre. Folk har spilt mot dem og vunnet over dem. I PUBG kan man jo overraske, noen ganger være litt heldige. Folk som ennå ikke er på noe storlag virker motivert til å prøve å bli like gode selv.

Spillerne i Penta, Method og Ninjas in Pyjamas har fortalt Gamer.no om gode lønnsbetingelser. De kan fokusere helt og holdent på å bli gode utøvere, og trenger ingen deltidsjobb ved siden av for å få ting til å gå rundt.

– For et par måneder siden hadde jeg ikke sett for meg at mange av dem jeg selv spilte med skulle leve av å spille PUBG nå. Spillet har blitt stort ekstremt raskt, og plutselig er det mange nordmenn som hevder seg. Det var jo veldig mange nordmenn med fra begynnelsen. Kanskje er det årsaken til at vi gjør det så godt nå: at vi har hengt med fra starten.

– Nordmenn gjør seg ofte bemerket i nylanserte konkurransespill?

Hogne «Chipzy» Kjærstad Krogsæther i Luminosity var en av de første som fikk invitasjon til IEM Oakland.
ESL

– De spillene jeg har fulgt mest med på er jo Overwatch, Rocket League, til dels Hearthstone – og nå PUBG. Tidlig i de spillene har det nesten alltid vært nordmenn med i toppen, men ikke på det nivået vi ser i PUBG nå. Norge er jo et av de landa som er best representert på IEM Oakland, bortsett fra USA, Tyskland og Sverige.

LES OGSÅ: Bannlyser over 6000 spillere hver dag »

Mener norske turneringer gir spillerne fordel

Det er over 10 millioner solgte PUBG-spill nå, og over 2,3 millioner spiller aktivt hver dag. Da kan man spørre seg hvordan det er mulig at lille Norge har så mange nordmenn som hevder seg i toppen. Pedersen håper deler av forklaringen er turneringene som PUBG Norge har arrangert det siste halvåret.

– Mange har jo deltatt i turneringene helt fra starten, og vi var tidlig ute. Det å spille i en turnering og det å spille vanlig rangert er to helt forskjellige opplevelser. Mange nordmenn har fått kjenne på turneringsspill før de har deltatt internasjonalt, og dette har gitt dem et forsprang, forklarer Buer Pedersen.

– Flere som har debutert i turneringer internasjonalt har ikke helt skjønt hvordan de skal spille der. PUBG Online var enda tidligere ute enn oss, og der var det også nordmenn som hang seg på fra starten. Nå gjelder det å ta vare på forspranget når det kommer stadig nye utfordrere i toppen.

Stian «Borg» Stakset spiller for Ninjas in Pyjamas. På Gamescom i august kom han og lagkameraten «Ekkz» på andreplass i duo-turneringen.
Privat

Ildsjelen fra Bamble synes det er vanskelig å svare på hvem av nordmennene som vil gjøre det best i California. Han har imidlertid en klar formening om hva som må til for å nå langt. Noe av det viktigste er å ha erfaring med å spille på en offline-arena med publikum som lager lyd, kommentatorer som hauser opp stemningen og bord og stoler som ikke ligner det man har hjemme. Nervene og usikkerheten kan fort ta overhånd.

– For det første er det viktig med erfaring med å spille på en scene av denne størrelsen, slik «Borg» og «Ekkz» har. De var jo i Tyskland under Gamescom og gjorde det godt der også.

– Man må tørre å ikke bli for passive, tørre å spille sitt eget spill. Mange har en tendens til å rett og slett overtenke og bli for pysete på store turneringer. Da går man bort fra det spillet man vanligvis spiller. Den erfaringen «Borg» & co fikk på Gamescom er gull verdt i neste turnering. Det blir morsomt å se om de norske klarer å prestere like godt offline som de gjør online.

Buer Pedersen kommer med en oppfordring til alle om å ikke bare delta i de norske turneringene, men også internasjonale.

– Jo bedre spillere man spiller med og mot, jo bedre blir man. Å spille de internasjonale, åpne turneringene er en ekstremt bra erfaring.

LES OGSÅ: – Går fra gutterommet til å faktisk å ha fått det til »

Åpen kvalifisering til helgen

Erik «Simsy» Gravrok i Penta Sports er en av mange som har gått fra Counter-Strike: GO til PUBG.
Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no

I tillegg til de tolv inviterte lagene, kan fire lag fra USA og fire lag fra Europa kvalifisere seg til IEM Oakland. Den europeiske kvalifiseringen finner sted førstkommende helg, 28.–29. oktober.

Vi blir fortalt at rekrutteringen i Norge fortsatt er god. Det er 3-4000 som har deltatt i cupene siden starten i mai. Samtidig er det alltid nye spillere i hver turnering, alltid folk som får øynene opp for turneringspillet PUBG.

Neste norske turnering er om en ukes tid. Gutta i Bamble DreamTeam har tatt seg en pause nå for å hente seg inn litt. Det er krevende å lage turneringer med et spill der mye må gjøres manuelt av arrangøren.

– Systemet til PUBG er ikke helt tilrettelagt for turneringsspill. Vi må føre ned mye for hånd, det er mye arbeid bak for å få det til å fungere. Jeg vet at Bluehole har noe bedre på gang, og når de lanserer vil det være enklere for alle som arrangerer turneringer. Da blir nok alle lykkelige, avslutter han.

Siste fra forsiden