– Jeg er sikker på at vi også kan få en plass i øverste divisjon eller i alle fall i 2. divisjon, ettersom det ikke vil være rettferdig at vårt lag skal starte helt i bunn, fortalte grunnleggeren av Epiphany Bolt, Kyle Adkins, i et intervju med Gamer.no i april. Det viser seg å være vanskeligere enn amerikaneren først antok.
Les også: De norske Epiphany Bolt-spillerne kan gjøre Counter-Strike til levebrød »
Regjerende seriemestere av Telenorligaen sitter nemlig uten plass i 1. divisjon av ligaen. Forrige sesong spilte de under Demise som en vennetjeneste for grunnleggeren av klubben, Jørgen Larsen. Etter det Gamer.no kjenner til skal Demise allerede ha hentet inn fem spillere til årets sesong, men dette ønsker de ikke å kommentere offentlig.
På spørsmål om Demise-plassen i toppdivisjonen er til salgs svarte Larsen med et smil.
– Til en rett pris er alt til salgs, ler Larsen.
Ser mørkt ut for Epiphany Bolt
DISSE SPILLER FOR EPIPHANY BOLT:
Anders «aNdz» Kjær
Kristian «KORN» Hokland
Adam «Paint» Fjellum
Pål «Polly» Kammen
Karl-William «Kalle» Haraldsen
Ettersom Demise-kortet ser ut til å ryke, kan det bli vanskelig for lagleder Anders «Andz» Kjær til neste sesong. Med mindre noen ønsker å selge plassen sin.
– Per i dag sitter vi uten plass. Vi har brukt alt vi har av nettverk for å skaffe oss en plass, men det viser seg å være vanskelig. Det virker rett og slett som ingen er overhodet litt interessert i å selge oss en plass, forteller Kjær.
Men de gir ikke opp enda, for de ønsker å delta i den norske toppligaen.
– Det er kult med en norsk liga, i tillegg har vi store vinnermuligheter i ligaen. Derfor er dette noe vi ønsker å delta på. For vår egen utvikling så spiller det nok ikke så stor rolle med deltakelse eller ei, men nå kan det virke tøft å få plass. Begynner å miste håpet litt.
Retter kritikk mot arrangør
Epiphany Bolt kan regnes som Norges beste Counter-Strike-lag, og slik det ser ut nå vil ikke laget delta i Telenorligaen. Lagleder Kjær mener dette vil skade omfanget av ligaen, og gjøre den mindre attraktiv, spesielt for følgerne.
– For kvaliteten er det helt klart at vi er viktige for ligaen, det kan man ikke argumentere mot. Jeg og Kristian «Korn» Hokland har vunnet ligaen to ganger og en tredjeplass de siste tre sesongene, Pål «Polly» Kammen har vunnet ligaen sammen med Adam «Paint» Fjellum. Da er det selvforklarende dersom man går etter kvalitet og nivå er vi et lag som burde vært med.
Kjær retter kritikk mot arrangør og forteller at de store profilene bør være involvert i ligaen, ikke motsatt.
– Det virker som om at Telenorligaen misforstår at Counter-Strike først og fremst handler om seerverdi. De kommer ikke til å ha en stor liga uten en bedre medieavtale, som jeg vet de jobber med, men hva hjelper en god medieavtale uten de største profilene som deltakere?
Laglederen mener at løsningen er svært enkel og Telenorligaen bør vurdere et tiltak med det samme.
– Det er helt åpenbart at ligaen burde ha en form for wildcard (Red.anm: egen kvalifisering) for slike situasjoner som denne. Det er tross alt Counter-Strike vi spiller, lagendringer vil fortsatt prege den norske scenen i lang tid. Slik det er nå er det ikke mange norske organisasjoner som har økonomiske krefter til å huse de beste lagene. Da kan det være at flere havner i samme situasjon som oss, og det er ikke bra for noen. Dersom man skal fortsette slik kan man enkelt løse det med nevnte eksempel med wildcard, avslutter Kjær.
Telenorligaen svarer på tiltale
Leder for Telenorligaen, Tor-Steinar Tangedal, forstår frustrasjonen til Kjær som enda ikke har funnet seg plass i 1. divisjonen. Tangedal påpeker at ligaen ønsker en rettferdig behandling av lagene som har spilt seg opp gjennom divisjonene de siste sesongene.
– Kjær mener Telenorligaen misforstår litt. Counter-Strike handler om seerverdi og uten de beste lagene faller verdien. Han forteller at dere jobber med en god medieavtale, og mener at det ikke hjelper dersom de største profilene ikke deltar?
– Filosofien bak Telenorligaen er å skape samhold i lagene, og skape et godt rekrutteringsgrunnlag for norsk e-sport gjennom breddeengasjementet. Etter hvert som e-sport får større synlighet gir det organisasjonene større mulighet til å bygge sterke miljøer. Det er den langsiktige tankegangen og forutsigbarhet vi mener kan bygge opp norsk e-sport, forteller Tangedal.
– Kjær sitt lag har holdt sammen lenge, men har vært innom flere organisasjoner. Nå er de i en helt ny organisasjon som ikke har deltatt i Norge tidligere. Ja, vi ønsker de beste spillerne og lagene som deltakere, men det må skje rettferdig.
Ligaen er i stadig utvikling og Tangedal oppfordrer alle til å komme med ideer til ligaen.
– Vi har hatt plasseringsturneringer i forkant av flere sesonger tidligere, nettopp for å gi miljøet mulighet til å sette seg, kalibrere seg. Ja, disse gutta er hardtslående, men det blir urettferdig å gi wildcard-mulighet direkte inn i 1. divisjon nå, etter at over 500 Counter-Strike-lag har spilt seg gjennom divisjonene.
– Når det er sagt er divisjons- og ligastrukturen i Telenorligaen fremdeles i endring fra år til år, og det formatet vi har nå er ikke nødvendigvis det formatet vi vil gå for neste år. Det er langt fra sikkert at den tradisjonelle ligastrukturen er den optimale strukturen for e-sport. Her er både Telenorligaen og internasjonale aktører i stadig endring. Vi har noen ideer til hvordan vi kan tenke nytt, annerledes og bedre, men det blir ingen endringer i den forestående sesongen. Vi lytter imidlertid gjerne til innspill fra miljøet for hvilke endringer vi bør se på fra 2017, avslutter Tangedal.