– Når man tenker over det så er det ganske sykt at jeg for seks år siden satt hjemme i kjelleren å heiet på Fnatic i finalen av verdensmesterskapet i første sesong. Nå er jeg hovedtrener for dem, sier en smilende Nicholas «NicoThePico» Korsgård til Gamer.no.
Korsgård startet e-sporteventyret for alvor da han i februar ble hovedanalytiker for Legue of Legends laget til Origen. Kun måneder senere tok han over som hovedtrener for samme lag. Oppholdet i Origen ble avbrutt etter at laget ikke presterte i tråd med ambisjonsnivået til klubben, men kort tid etter å avsluttet kontrakten med Origen gikk turen til Fnatic. Også her har Korgård tatt steget opp. For nå, kun uker etter at han gikk inn som assistent trener, har han tatt over jobben til en av sine store forbilder: Luis «Deilor» Sevilla.
– Etter at jeg hadde vært her nesten en måned, bestemte Deilor seg for å slutte som hovedtrener og gi jobben videre til meg. Han mente det var til det beste for laget, sier Korsgård.
Ulike trenerstiler
De to trenerne har forskjellige måter å lede et lag på og det er antakeligvis en direkte konsekvens av deres bakgrunn. Mens Deilor ikke hadde erfaring med League of Legends da han tok jobben som hovedtrener for Fnatic, har Korsgård lang erfaring som spiller på høyt nivå. Han har blant annet spilt på høytrangerte lag i Norge og i Europa, før han gikk over til trenerrollen.
– Jeg er nok mer opptatt av det som skjer i selve spillet, mens Deilor kan betegnes mer som en «life coach». Den største forskjellen ligger nok derfor i at jeg i mye større grad vil ha mulighet til å forbedre hvordan laget spiller spillet. Det hjelper meg også endel at jeg vet godt hvordan det er å være en av spillerne, forklarer Korsgård.
Luis «Veilor» Sevilla var med Fnatic i nesten to fulle sesonger. Han rakk å lede laget til en rekke store prestasjoner. Mens Sevilla var hovedtrener gikk Fnatic ubeseiret gjennom en sesong (18-0) og kom helt til semifinalen i verdensmesterskapet i fjor. I år har det ikke gått like imponerende for seg, og derfor valgte klubben å gjøre en endring.
– På grunn av nylige resultater, og for å kunne gi laget den beste muligheten fremover, har Luis og Fnatic sin ledelse blitt enige om at det beste for begge parter er om han trer bort fra rollen som hovedtrener. Mens tidspunktet for denne avgjørelsen kanskje virker rart, er vi enige om at det er viktig å gi laget en frisk start under en ny trener så fort som mulig, heter det i Fnatic sin pressemelding.
Ruster opp mot verdensmesterskapet
Endringen kommer altså for å best mulig kunne ruste laget mot målet om å komme til verdensmesterskapet i League of Legends. Dersom de klarer det, vil de reise på en tre ukers lang treningsleir i Korea, og gjøre alt de kan for hevde seg i den prestisjetunge turneringen.
– Det vi har vist de siste ukene har ikke vært representativt for hvem vi er som et lag. Fremover skal vi jobbe med alt fra hvordan vi tenker som spillere til macro-forståelse av spillet, sier Korsgård og legger til:
– Det er vanskelig å si hvordan sjansene våre er, dersom vi kommer til verdensmesterskapet. Om vi hadde møtt topplagene fra Asia i dag, så hadde vi nok blitt knust, men etter noen uker med treningsleir kan mye skje.
Han tar også med seg noe av det han har lært av lagets tidligere hovedtrener:
– En ting jeg lærte av ham er å redusere mengden informasjon du gir til spillerne. I forkant av en kamp bør man for eksempel gi mindre informasjon, men bedre kvalitet, fordi spillerne kommer aldri til å huske alt i en høyt presset situasjon. Da sitter for det meste bare instinkt og muskelminne igjen.
– Spilleren mistet en sikker LCS-plass fordi han hadde snakket dritt i «solo queue»
Det viktigste Korsgård har lært i løpet av sin tid som trener, er likevel ikke direkte knyttet til trenerrollen. Han har nemlig sett hvordan en persons oppførsel kan være utslaggivende når vedkommende står så nærme drømmen at den er til å ta og føle på. Det er noe spillere med proff-ambisjoner bør være klare over.
– Jeg har vært borti flere spillere som virkelig har talent, men som er svartelistet fra lag eller fra Riot Games fordi de ikke har oppført seg, sier Korsgård og utdyper:
– Jeg har et konkret eksempel fra Origen. Da vi skulle finne ny ADC, hadde vi allerede en i tankene og var tidlig ute med å sende han inn til «oppførselelsjekk» hos Riot Games. Den besto han ikke. Denne spilleren mistet altså en sikker LCS-plass fordi han hadde snakket dritt i «solo queue».
Dette gjelder for spillere og dem som vil jobbe i e-sportorganisasjoner generelt. Korsgård har nemlig vært borti begge deler. Den eneste grunnen til at han selv fikk sjansen i et LCS-lag, var at han hadde bygget et godt nettverk. Samtidig fikk han utelukkende gode referanser når potensielle organisasjoner tok kontakt med dem han hadde jobbet tett med tidligere.
– Før du vet ordet av det, er han fyren du skjelte ut i «solo queue» på et LCS-lag og gjør at du ikke kommer inn fordi han ikke liker deg. Det gjelder for så vidt i alle spill.
– Det å bygge nettverk og vise god oppførsel er mer verdifullt enn man kanskje tror.
– Hvordan er det å jobbe for en så anerkjent klubb med såpass store profiler?
– Jeg har vært spiller selv på høyt nivå, så det er ikke noe rart i seg selv å jobbe med større profiler. Jeg har møtt alle de store, fra Faker til Doublelift, men når alt kommer til alt så er de bare vanlige folk de også. Med en enorm lidenskap for sporten sin.
– Det eneste som aldri slutter å være spesielt, er følelsen av å stå på en scene og høre titusen mennesker heie på laget ditt. Det er stort uansett.