Sniktitt

Nintendo DS

Vi vet du vil ha den. Du vil leke med den, kose med den, ta på den. Dra den frem på bussen, på senga, på do. Helst litt før vennene dine får den også. Nå har du muligheten. Nintendo DS er sluppet på det amerikanske markedet, og vi har klådd på den.

Side 1
Side 2
Side 3

Mikrofon og hodetelefoner
Det er gledelig å se at Nintendo denne gang lar oss koble vanlige hodetelefoner rett inn i konsollen. En egen inngang for mikrofon er inkludert, og en kan jo bare spekulere i hvilke muligheter dette vil gi oss. En innebygd mikrofon er også på plass, men ingen av spillene vi har sett på støtter stemmestyring. Hvordan dette fungerer i praksis er det derfor vanskelig å si noe om. Den siste kontakten er for laderen, og denne er identisk med den som kommer med Game Boy Advance SP. Praktisk om du importerer en konsoll fra et land med annet strømnett. Spillene er dessuten sonefrie, så heller ikke de er noen hindring.

Det er som kjent ikke bare utsiden som teller. Også på innsiden har DS mye godt å by på. Trådløst nettverk i henhold til IEEE 802.11-standarden samt en egen proprietært trådløs nettverksstandard skal sørge for tilknytning mellom maskiner og utstyr. Mange spill vil støtte flerspiller hvor kun en av deltakerne har spillet, de andre kan laste ned det nødvendige trådløst. Det blir også spennende å se om Nintendo utnytter muligheten til å koble opp mot PC. En kan tenke seg mulighet til å spille over Internett, eller kanskje til å laste ned demoer? Hva som skjer vil tiden vise, men det er i alle fall mange spennende muligheter. Rekkevidden for på de trådløse nettverkene skal være på mellom 10 og 30 meter.

Under panseret finner man to prosessorer: Hovedprosessoren er en ARM9 på 67 MHz, og en ARM7 på 33 MHz fungerer som støtteprosessor. Systemminnet er på 4 MB. 3D-motoren skal være i stand til å hoste frem 120.000 polygoner i sekundet, og fyllhastigheten skal etter sigende være på 30 millioner piksler per sekund. Lyden serveres i stereo, og med mulighet for surroundsimulering. Batteriet lades opp på omtrent fire timer, noe som skal holde til opp mot ti timers spilling.

Trådløse meldinger
Innbakt i konsollens programvare finner vi chatteprogrammet PictoChat. Her kan opp til 16 personer snakke med hverandre via trådløst nettverk i fire ulike chatterom. Et qwerty-tastatur på den trykkfølsomme skjermen lar deg skrive hurtig, og du har dessuten mulighet til å tegne og skrive for frihånd om du skulle ønske det. Meldingene blir sendt kjapt og effektivt, og det er enkelt å hente ned noe en annen har tegnet eller skrevet for å fortsette på dette. Det er overhengende fare for at PictoChat kan bli mang en lærers mareritt i vår.

Programvaren lar deg også stille inn og se en rekke elementer. Dato og klokkeslett huskes, og du kan angi din yndlingsfarge og ditt kallenavn. PictoChat, og trolig andre spill og programmer, henter informasjonen her, slik at du ikke trenger å skrive den inn. Bursdagen din husker DS-en også gjerne på, noe som sikkert kan være hendig om du er så gammel at du har problemer med å huske den selv. En vekkeklokkefunksjon er dessuten innebygd. Praktisk om du har glemt mobiltelefonen på skolen, armbåndsuret er rotet bort og alle vekkeklokker i huset har gått i stykker en morgen du skal tidlig opp. Ok, kanskje ikke den viktigste funksjonen i en spillkonsoll, men på den annen side skader det ikke heller.

Spillutvalget er enda nokså begrenset, men flere titler er på trappene, og innen lanseringen i Europa burde det være litt å velge mellom. Vi gir deg en kort innføring i noen av titlene som har kommet eller som er på vei. Dette er på ingen måte en komplett liste, men den oppsummerer kort noen få av de interessante titlene.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden