Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i anledning Nintendo 64s 20-årsjubileum for Europa-lanseringen i 2017. Vi trekker den frem igjen nå i forbindelse med at det er 25 år siden konsollen først ble sluppet i Japan 23. juni 2021.
I dag, 1. mars, er det nøyaktig 20 år siden Nintendo lanserte sin tredje stuekonsoll i Europa. Nintendo 64 revolusjonerte markedet med full 3D-grafikk, og lot oss dykke dypere inn i spillverdener enn noen gang før, bokstavelig talt.
Konsollen har satt dype spor i spillverden, og vi i Gamer.no har tenkt å hedre Nintendo 64 gjennom hele måneden med en serie med artikler. I løpet av måneden som kommer kan dere forvente tilbakeblikk på spill, favorittminner, og anbefalinger. Først ut har vi rangert våre favorittspill fra det glade 90-tall og tidlige 2000-tall.
LES OGSÅ: Fikk du med deg disse litt ukjente Nintendo 64-spillene?
5. Banjo-Kazooie
RareWare var brennhete i denne konsolleraen. Britene hadde godt momentum fra Super Nintendo-tiden, med blant annet Donkey Kong Country-serien og Battletoads-spillene på CV-en, stupte de inn i Nintendo 64-årene med hodet først og utviklet det ene fantastiske spillet etter det andre.
Et av disse var Banjo-Kazooie. Spillets skurk, den grønne heksen Gruntilda, kidnapper Banjos søster, Tooty, og det blir Banjo og Kazooies oppgave å redde søsteren. Spillerne må navigere seg rundt i åpne verdener og lære nye triks for å samle gylne noter og puslespillbrikker, som igjen låser opp nye verdener.
Et av spillets aller sterkeste kort er den dynamiske og stemningsfulle musikken som sømløst sklir over fra en stil til en annen. Komponist Grant Kirkhope skrev musikk som passet perfekt med temaene og omgivelsene i verdenene i Banjo-Kazooie. Det være seg den pyramidefylte ørkenverdenen Gobi's Valley, spøkelseshuset Mad Monster Mansion eller ikke minst musikken under den siste sjefskampen.
Skaperne bak Banjo-Kazooie gikk for et par år siden sammen og startet utviklerstudioet Playtonic, som i disse dager forbereder lanseringen av Yooka-Laylee som kommer i salg neste måned.
4. The Legend of Zelda: Majora's Mask
Links andre eventyr i 3D var mørkere, mer omfattende og ærlig talt rarere enn sin forgjenger, Ocarina of Time. Verdens undergang truer Termina, og byrden legges naturligvis på unge Links skuldre. Med kun 72 timer på å redde verden må Link handle raskt, og reise fram og tilbake i tid for å prøve og redde verden fra apokalypsen.
Mens masker kun var en del av et omstendig sideoppdrag i Ocarina of Time, spiller de en sentral rolle i Majora's Mask. Forskjellige masker gir forskjellige egenskaper. Én gir Link muligheten til å svømme, en annen lar deg rulle rundt i høy hastighet, og en tredje lar deg skyte skadende bobler og fly i korte perioder.
Som i forgjengeren er musikk også sentralt, og ved å spille «Song of Time» resetter man tiden tilbake til dag 1, og med varianter av nevnte sang kan man få tiden til å passere enten saktere eller fortere.
Det er mye å holde styr på i Majora's Mask, men holder man tungen rett i munnen er dette en god utfordring, og et av de mest unike Zelda-spillene man kan begi seg ut på.
3. Super Mario 64
En revolusjon av et spill. Det er ikke mulig å komme utenom den påstanden. Det var allerede et utall Mario-spill på markedet da Super Mario 64 dukket opp, og felles for de aller fleste av de var at Mario måtte løpe fra venstre til høyre for å forsere hindringer, skilpadder og goombaer.
På Nintendo 64 ble plattformhoppingen flyttet inn i den tredje dimensjonen, og med stor suksess. Økt prosessorkraft, antall knapper og animasjoner tillot nye typer hopp og måter å bevege seg på, og den analoge stikken lot spilleren velge hvor fort Mario skulle bevege seg framover.
Plottet var tilnærmet likt som i tidligere installasjoner i Mario-serien; Prinsesse Peach er kidnappet av Bowser og Mario må ta seg fri fra rørlegger-businessen for å redde henne. Men det var muligheten til å løpe fritt rundt i, etter datidens målestokk, gigantiske åpne verdener som virkelig trollbandt våre unge sinn der vi satt på stuegulvet i pysjamasen.
Komponist Koji Kondo gjorde en formidabel jobb med musikken i spillet, og det er nok få som vil ha noe problem med å nynne videre på en av sangene om noen gir deg den første strofen av en av melodiene.
2. Goldeneye 007
Doom skal få æren av å være skytespillenes far, men å kalle Goldeneye 007 de moderne skytespillenes forelder er neppe å strekke strikken for langt. Dette er det andre spillet utviklet av RareWare på denne listen, noe som sier noe om kvaliteten på spillene britene utviklet til Nintendo 64.
Spillet er naturligvis basert på James Bond-filmen med Goldeneye som undertittel. I skoene til James Bond må spilleren stoppe en russisk organisasjon som ønsker å bruke et satelittvåpen mot London for å forårsake en global finanskollaps.
Goldeneye 007 tok skytespillsjangeren et steg vekk fra den mer arkadeaktige Doom-tilnærmingen som generelt sett var standard for spillbransjen på den tiden. RareWare skapte en mer realistisk skytespillopplevelse, og viste for alvor at konsoller også er et sted å spille skytespill på.
Men det er nok først og fremst flerspiller-delen som sitter sterkest i minnet til folk flest. Vi har riktignok fått noe mer pålitelige kontrollsystemer de siste 20 årene, men en runde i Goldeneye er fortsatt en like god måte å avgjøre uenigheter på som stein-saks-papir.
1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time
Få ble vel overrasket over å finne Ocarina of Time på førsteplass på en liste som denne. Ikke bare troner spillet i vår lille liste her, du finner også Ocarina of Time helt på toppen av Metacritic sin liste over beste spill noen sinne.
I likhet med Super Mario 64 var også Ocarina of Time en revolusjon i spillverdenen. Mens Marios første 3D-eventyr ga oss store øyne over friheten man hadde til å bevege seg rundt, viste Nintendo med Ocarina of Time hvordan historier skal fortelles i videospill.
Ocarina of Time ble målestokken for eventyrspill, og få spill har klart å toppe magien fra dette snart 20 år gamle spillet. Flere oppussede utgaver har også bevist at spillet fremdeles holder høy kvalitet, og at mekanikker, handling og lydspor er tidløst, selv målt mot langt nyere og teknisk imponerende spillbragder.
Ocarina of Time er et av de viktigste spillene i historien, og er alltid verdt en gjennomspilling. Og om du ikke har spilt det før, vet du hva du har å gjøre nå som du har nådd bunnen av artikkelen.