KÖLN (Gamer.no): Skrekkspill slik vi kjenner dem i dag har for det meste fulgt formelen etablert i Amnesia: The Dark Descent. Iskalde grøss og skremsler blir til ved at horrible monstre jager deg gjennom mørke korridorer og tvinger deg til å gjemme deg der du kan.
I The Flock blir denne standardformelen omgjort til å fungere i en flerspillerkontekst. Her er du både monsteret og offeret, jegeren og den jagede, og må gjøre det du kan for å overleve, utmanøvrere og til slutt overvinne andre spillere i skumle flerspillerkamper.
En dødsdømt rase
Som en del av Flokken må du finne det mystiske «Light Artifact». Bærer du Lyset kan du ta livet av dine medmonstre, men du blir også et mer utsatt mål fordi alle vil jakte på deg. Den som holder Lyset er den eneste som kan vinne spillrunden, men det som gjør The Flock unikt er populasjonsmekanikken.
Spillet ble lansert i august med et tilhørende befolkningstall. For hvert dødsfall i en flerspillerkamp vil befolkningen minke med ett tall av gangen. Når befolkningstallet går i null vil du ikke kunne kjøpe The Flock lenger. Spillet går dermed videre til en avslutningsfase som kun er tilgjengelig for de som allerede har kjøpt det. Når enden er nådd vil ingen kunne spille The Flock igjen noensinne.
– Jeg tror ikke vi er helt gale, men på noen måter er det en ganske sprø idé. Det er en grunn til at vi gjør det på denne måten. Vi ville fortelle en historie om en befolkning som blir utryddet, forteller spilldesigner Jeroen van Hasselt hos Vogelsap.
Monstrene i The Flock er dødsdømt uansett hva, forteller van Hasselt. De blir enten drept av Lyset eller drept av andre monstre mens de selv bærer Lyset. Skjebnen deres er en tragisk én. Befolkningstallet i spillet har også en praktisk bakgrunn.
– I de fleste flerspillerspill forsvinner mesteparten av spillerne i løpet av et års tid. Selv for store titler som Titanfall og Evolve var spillerne borte utrolig fort. Folk slutter å spille fordi de kjeder seg, fordi vennene deres ikke spiller lenger, de har ikke tid. Det gjør spilleropplevelsen veldig antiklimatisk for nye spillere.
– Vi bestemte oss for å takle akkurat det problemet. Så The Flock avsluttes med et stort klimaks, en skikkelig slutt som folk kan snakke om i ettertid.
Tre designmål
Etter en kjapp gjennomgang av kontrollene får jeg prøve meg i en flerspillerkamp mot tre andre spillere, som har ventet i kø ved Vogelsaps bod på Gamescom-messas indieområde. Rundt oss dundrer det musikk av ymse slag, som gjør at innlevelsen i spillet får seg en ørliten knekk.
Kampen varer ikke spesielt lenge. Jeg er førstemann til å få tak i lysartifaktet, og deretter er det en smal sak å brenne vekk de andre monsterne som lusker rundt etter meg. De er ikke flinke nok til å snike seg rundt meg og bruke omgivelsene til deres fordel. Når en måler på lyspistolen min har blitt full slutter monstrene å komme tilbake når de dør og jeg vinner til slutt kampen.
– Vi har tre designmål for The Flock. For det første skal det være en intens og skummel opplevelse. For det andre skal det være altoppslukende. Du skal føle deg som et skikkelig monster, men har du fått tak i lysartefakten skal du føle seg litt svakere, som et offer. Vårt tredje mål var å lage et ukonvensjonelt spill. Hadde vi laget et skytespill ville vi for eksempel ikke ha laget det samme spillet, forteller van Hasselt etter at jeg har spilt ferdig runden min.
Spesielt skummelt var det ikke, men det kan ha mye med omgivelsene å gjøre. Et bråkete messegulv er ikke det beste stedet å teste ut et skrekkspill der mye formidles gjennom mørke bilder og svake lyder.
Vil skape en spesiell opplevelse
Gjengen i Vogelsap er klar over at The Flock ikke nødvendigvis vil appellere til alle. Dette forsøker de hele tiden å kommunisere så godt som mulig til potensielle spillere.
– Det hadde vært veldig leit om noen spilte spillet vårt og ikke likte det vi har å stille opp med. Vi vil være sikre på at alle som prøver vet hva vi holder på med. Så hvis du ikke liker det vi viser deg burde du ikke kjøpe spillet vårt, sier van Hasselt.
Å begrense spillets levetid via befolkningsmekanikken har likevel vært verdt det, mener han.
– Vi ville heller forbedre og styrke opplevelsen spillere vil få når spillet fortsatt er ferskt. Vi besøker ikke Gamescom for å få tak i den beste forretningsavtalen, men for å introdusere folk til The Flock og forhåpentligvis vise fram en autentisk opplevelse som føles spesiell og unik.
Vil ikke bli kjempestort
Selv om Vogelsap har vært åpne og ærlige om spillets mål og mening har det vært mye hemmelighetskremmeri rundt avslutningen på herligheten.
– Vi vil ikke love for mye, så vi lover egentlig ingenting. Samtidig kan vi ikke avsløre noe heller, for det vil ødelegge overraskelsen. Noe vil skje, men det må du finne ut av selv, forteller van Hesselt.
Til tross for det høye ambisjonsnivået bak prosjektet er ikke The Flock et enormt spill. Det ble lansert med kun tre spillkart, og kampene er tilrettelagt for tre til fem spillere. Uten en sterk publikumsbase vil befolkningstallet trolig aldri gå i null.
– Jeg håper folk ikke forventer for mye av oss. Vi er et veldig lite studio, og vi er fortsatt studenter, så The Flock vil ikke bli kjempestort. Vi håper likevel at de som spiller det vil like det, og at de klarer å overraske hverandre og seg selv.
Glad i iskalde grøss? Da kan vi anbefale SOMA, fra utviklerne av Amnesia: The Dark Descent, og Until Dawn, som etteraper en amerikansk skrekkfilm. Vi har også en artikkel om skrekkspillenes historie å by på (NB: Krever Ekstra-medlemsskap).