Iphone og Ipod Touch har for lengst blitt en motesak. Dette er dingser alle lag av befolkningen vil ha kloa i, fra teknologifrelste unggutter til fine vestkantdamer. Kanskje ikke så rart med tanke på glitrende design og god funksjonalitet. Dessuten får man en følelse av å være en del av «fremtiden» når du kan styre alt som skjer på skjermen ved hjelp av trykkfølsomhet og bevegelsessensorer.
Det er nettopp disse funksjonene som blir viktig i spillene som det blir stadig flere av på formatet. Når man ikke har tastatur må utviklerne tenke nytt, og det er ingen tvil om at mulighetene her er enormt spennende. Vi har tatt for oss et knippe spill som kan lastes ned via Apple Store til både Iphone og Ipod Touch, og vi fant faktisk noen gode spill, og én perle.
Flick Fishing (Freeverse, 4+, 6 kroner)
Alle formater må ha et fiskespill av en viss kvalitet, slik er det bare. Tidligere i år testet vi Hooked On: Creatures of the Deep til N-gage, på Apples bærbare er det Flick Fishing som gjelder. Her kan du fiske på seks ulike steder, med ni typer agn og kroker samt et mylder av turneringer man kan delta i.
Selve fiskingen er ganske enkel. Du kaster ut ved å utføre en kastebevegelse med Ipoden, så er det bare å vente. Nettopp dette er litt svakt. Du kan ikke påvirke veldig mye her, bortsett fra å dra inn snøret sakte, men sikkert. Når fisken biter må du finne balansen mellom å dra raskt inn og beholde beistet på kroken. Enkelt og greit.
Spillet er et perfekt tidsfordriv når du har litt tid til overs og passer slikt sett fint til formatet. Dessuten er det en bonus at du kan spille mot andre lokalt eller over trådløst nett. Enspillerdelen blir interessant takket være turneringer og et oppdrag fra fyrvokteren i spillet. For seks kroner er dette et aldri så lite røverkjøp.
6/10
Fieldrunners (Subatonic Studios, 9+, 29 kroner)
Husker du Cannon Fodder? Hvis du likte det vil du garantert utvikle et kjærlighetsforhold til Fieldrunners. Spillet er ganske enkelt i sin oppbygning. Diverse enheter skal krysse en større slagmark, og du setter opp forsvarsverk for å hindre fienden i å lykkes i nettopp dette.
Du tjener rett og slett penger for drap, og kan bruke disse på fire ulike våpen – fra maskingevær til tårn som sender ut elektriske stråler. Våpnene kan også oppgraderes, slik at selv den seigeste fiende må bite i gresset.
Vanskeligere baner har flere innganger og utganger til slagmarken, og du må virkelig bruke hodet for å skape baner av kanoner fienden må gå igjennom. For å klare brett på normal modus må du gjennom takle 100 bølger av fiender, og du kan bare slippe et begrenset antall gjennom før det er Game Over.
Kombinasjonen av enkelt gameplay og lett hjernetrim er uovertruffen og løfter Fieldrunners frem som et av de aller beste spillene på formatet. Kontrollene er gode, brettene pene og det er stadig noe nytt som kan låses opp. Dette er avhengighetsdannende og forferdelig morsomt!
8/10
Disney Fairies Fly! (Walt Disney, 4+, 29 kroner)
Hvis du har en liten jente i familien, og i tillegg lar smårollingen røre din Ipod Touch eller Iphone, kan det være verdt å ta en titt på Disney Fairies Fly. Her styrer du en av seks små feer som kan flys rundt i fem ulike verdener. Hver verden har tre brett, og jobben din er rett og slett å tjene poeng ved å samle poenggivende gjenstander.
Mer eller mindre stillestående fiender forsøker å hindre deg i ditt oppdrag, men dette spillet blir aldri i nærheten av vanskelig. Det er sukkersøtt og koselig, og kampen om å skaffe seg nye rekordsummer blir aldri et adrenalinrush.
Du bruker vippefunksjonen for å styre feene, samt at du kan booste de søte små ved behov for litt ekstra fart. De visuelle er herlig og musikken sitter som et skudd, men spillet er kort og litt for spinkelt. Som sagt er nok dette først og fremst skapt for småjenter, andre vil bli lei ganske så raskt.
4/10
Touchgrind (Illusion Labs, 4+, 29 kroner)
Da jeg var yngre eide jeg et aldri så lite skateboard. Et fingerbrett man aldri helt klarte å styre slik fantasien gjerne ville. Touchgrind gir deg kontrollen over et slikt brett, og her er mulighetene langt flere.
Ved å bruke to fingre kan du hoppe, snurre og skli nedover jernstenger til den store gullmedalje. Kontrollene er stort sett gode og presise, men hver oppmerksom på at dette er en tittel som krever tålmodighet. Det tar nemlig en god stund før du får full kontroll over ditt minibrett.
Da kan du til gjengjeld suse rundt på tolv ulike brett og kose deg på baner der hindringer og hopp gir et skikkelig utfordrende spillopplevelse. Spillet passer like godt til korte økter som til lange treningstimer. Her blir du aldri helt mester over egne ferdigheter. Spillet kunne vært enda bedre med et mer fleksibelt kamera og flere og større brett.
6/10
Brothers in Arms: Hour of Heroes (Gameloft, 12+, 55 kroner)
Man får kanskje ikke den samme overveldende krigsopplevelsen av Brothers in Arms på en liten skjerm som på de kraftige stasjonære konsollene. Likevel er det mye action å hente i Hour of Heroes. Spillet er langt mer actionorientert enn sin storebror Hell's Highway, og det taktiske aspektet er kraftig nedtonet.
Her er du en liten John Rambo som flyr fra sandsekk til steinmur med en evig ambisjon om å meie nei tyskerjævler. Et snilt autosikte gjør dette til en lek gjennom de 13 oppdragene spillet tar deg med på. Her kan du skyte og kaste granater i Normandie, Ardennene og Tunisia. Miljøvariasjonen er grei, selv om brettene til tider blir litt vel forutsigbare.
Kontrollsystemet føles noe knotete, siden du må bruke fingrene på store deler av skjermen for å komme deg opp og frem. Dermed mister du noe av oversikten over slagmarken, noe som er ganske så uheldig med tanke på at du konstant blir skutt på. Dette forhindrer likevel ikke Hour of Heroes å være et ganske så underholdende skytespill.
6/10
Crash Bandicoot Nitro Cart 3D (Vivendi Games Mobile, 4+, 35 kroner)
Crash Bandicoot forsøker seg på en liten Mario Kart-kopi med sitt Nitro Cart 3D, uten å lykkes helt. Det eneste du kontrollerer her er styring, skrens og litt hopping. Farten er konstant, om du ikke møter på noen hindringer eller superfartområder, vel og merke. Kontrollsystemet avhenger av dine evner med bevegelsessensorene, og fungerer helt greit om du er stødig på hånden før løpene starter.
I Nitro Cart 3D kan du kjøre løp for moro skyld, være med i cuper og konkurrere i en dvask historiemodus. Brettene er fargerike og varierte men ikke veldig sjarmerende, og trøbbel med tegnedistansen gjør at du aldri klarer å fordype deg helt i spillopplevelsen. De ulike figurene du kan styre er lite innbydende og bilene virker alle å ha nøyaktig de samme kjøreegenskapene.
Bonusen er at du kan sende av gårde raketter og bomber mot konkurrentene dine, det er jo alltid herlig å ødelegge for andre. Da må du imidlertid være forberedt på å smake din egen medisin innimellom. Nitro Cart 3D er et middelmådig racingspill, verken mer eller mindre.
5/10
Konklusjon
I skrivende stund finnes det flere hundre spill til Iphone og Ipod Touch. Her finner du titler som koster noen kroner og faktisk en god del som er helt gratis. Det utvalget vi har tatt for oss representer slik sett bare en brøkdel av det som er mulig å få tak i via Apple Store. Vår ambisjon i tiden fremover er å kikke nærmere på nye titler kontinuerlig og presentere dem i samleartikler slik som dette innimellom. Ta gjerne kontakt hvis du har tips til spill vi bør teste.