Feature

Feature: Historiefortelling i spill, del 3

Metal Gear Solid 2

Les hvordan Kojimas «interaktive film» involverer spilleren på nye måter.

1: Side 1
2: Side 2

Vi tar i denne tredelte artikkelserien for oss moderne fortellermetoder i tre samtidsspill. Thomas Heger stiller spørsmålet «Hvordan møter vi på historiefortelling i spill?» og har sett på spillene Ace Combat 4: Distant Thunder (2002, PlayStation 2), Eternal Darkness: Sanity’s Requiem (2002, GameCube) og Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (2002, PlayStation 2).

Spionthrilleren Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty er et mesterverk fra Hideo Kojima. Vis mer

I forrige artikkel ble Silicon Knights’ kultklassiker Eternal Darkness dissekert, og i dette avsluttende kapittelet tar vi for oss Hideo Kojimas foreløpige magnum opus, Metal Gear Solid 2.

Viktig: Gjennomgangen av spillene inneholder plottmessige avsløringer. Les videre på eget ansvar.

Fission mailed

Det skulle være et enkelt oppdrag. Et terroristnettverk kidnappet presidenten på en oljeoppryddingsplattform i Hudson-elva, like utenfor Manhattan. Med seg hadde de en liten spesialtrent militærstyrke. Staten sendte meg inn alene. En én-manns-hær. Jeg hadde aldri vært i direkte krigshandlinger før (ikke som jeg husket), men jeg hadde flere tusen timers trening i simulatorer. Alt gikk selvfølgelig ikke som planlagt, men jeg møtte på overraskende hjelp i kampens hete. Han virket kjent. Kunne det være ...? Merkelig. Det føles som jeg – eller noen – har gjort alt dette før.

Få andre spill enn Metal Gear Solid 2 spiller med spillerens forventninger, problematiserer spillfortelling og samtidig fått mye pepper for å være, hva skal man si, for lite spillbart. Aktøren eller spilleren som fortellerinstans – det interaktive aspektet, med andre ord – kommer i baksetet her. Men det har en tematisk betydning.

Rent fortellermessig stod spillets imponerende bruk av egen spillmotor for å forme plottdrivende mellomsekvensscener uten sidestykke i spillmediets historie. Metal Gear Solid 2 var også et usedvanlig pent, visuelt spill. Problemet var at spilleren brukte mer tid på å se på denne grafiske prestasjonen, enn å spille den.

Var det slik at Hideo Kojima, kjerneutvikleren bak spillet, ikke trodde vi kunne spille vår egen historie godt nok? Hva hadde det å si for spilleopplevelsen, en vanligvis kontrollerbar opplevelse, å ikke besitte kontroll over situasjonen? Var ikke det egentlig bare en analogi på hvordan Jack/Raiden ble manipulert i spillet?

Mange mislikte at man ikke kunne spille Solid Snake gjennom hele spillet. Vis mer

Historien i seg selv benyttet mange temaer både med, men mest uten, presedens fra andre spillfiksjoner: Alt fra filosofi, politikk, sosiologi, kunstig intelligens, informasjonskontroll vis à vis Internett, konspirasjonsteorier, evolusjonshypoteser og militær fetisjisme hadde en sentral plass i spillet. Men de mest subtile temaene var de som kontemplerte fri vilje, virkelighetens natur og Memeteori («spredning» av tanker, ideer og verdisyn på lik linje med gener og DNA).

Men dette var likevel det mest rystende: Karakteren Solid Snake, som man gikk utifra var protagonisten – mye hjulpet av misvisende videosnutter, demoer av spillet og generelt my hype – var ikke den man fikk styre ut hele spillet. Kojima sa selv at dette var et aktivt grep for å la spilleren se sin helt fra øynene til en annen karakter, Raiden (at flesteparten av spillerne ikke likte karakteren de ble tvunget til å se Snake gjennom, er en annen sak).

Men joda, Snake var alltid der. Noen ganger som seg selv og andre ganger som den merkelige Pliskin. Og kanskje var det Kojimas intensjon å gjøre Snake enda mer kjær for oss ved å ikke la oss kontrollere ham. Jeg tror likevel Kojimas mening var et tematisk valg. Han ville få oss til å føle forskjellen mellom to gitte hovedkarakterer. I forhold til Snake, som var en bøff, stereotypisk militærmann, var Raiden bare en vanlig fyr (en sannhet med visse modifikasjoner).

Oppgaven til Kojima var av narrativ art, og han valgte å løse den ved en perspektivendring. Fordi narrativt perspektiv er linket til fortellerens eller karakterenes opplevelse, hvordan kunne man få Snake – en allerede noe stereotypisk karakter – til å framstå som en virkelig person? Nemlig ved å fremstille Raiden som en videospillkarakter, og å manipulere spilleren til bare å få kontrollere denne, innenfor de rammene Kojima selv dikterte.

Din kjæreste. Eller?

Paradoksalt nok gjorde Kojima her likevel et trekk som dypere involverte spilleren. Den som hadde undergått simulasjonstrening basert på hendelsene fra Shadow Moses; den som hadde fullført alle oppdrag han har blitt bedt om å gjøre, den som hadde snakket med en kunstig intelligens og tolket stemmene som om de var talt av et virkelig menneske (i fiksjonen, men likevel virkelig for selve fiksjonen); den med navnet som dukket opp på dogtagen på slutten av spillet – det var ingen ringere enn spilleren selv.

Dette er klart implisert av obersten som ropte til oss under en sen codec-samtale: «Raiden, turn the game console off right now! Don't worry, it's a game! It's a game just like usual. You'll ruin your eyes playing so close to the TV»; og med direkte beskjeder til spilleren, blant annet «Fission Mailed»-skjermen som simulerer en falsk «Game Over» mens spillet fortsatte i en liten rute oppe i hjørnet – disse er klare tegn på at den høyere instansen som kontrollerer virkeligheten spillet baserer seg på, er påvirket av viruset spilleren nettopp injiserte i komputerterminalen GW.

1: Side 1
2: Side 2

Kommentarer (37)

Logg inn for å delta i diskusjonen.
Tråd
thomasheger
16 år siden

Jeg tenker jeg bare skulle være føre var: Denne gjennomgangen av Metal Gear Solid 2 lener seg en del på denne artikkelen fra Insert Credit og låner poenger fra denne plottanalysen på Junker HQ. Besøk linkene for å få et mye mer grundigere bilde av MGS2, Kojima, Turings psykologiske test, postmodernisme, Ghost in the Shell og Haruki Murakamis roman Hardboiled Wonderland and the End of the World(!).

Maister_InnleggNO
16 år siden

Veldig bra analyse av MGS2 :p Raiden-karakteren føles mye mer komplett nå. Hvordan ville man ha tolket det i MGS4 at Raiden igjen er det mystiske karakteren?

LInnommable
16 år siden

Spilte faktisk gjennom MGS2 for en fem års tid siden, bare for å ha det gjort, lizzm. Enig at det er bedre enn forgjengeren, som er det eneste andre Kojima-spillet jeg har prøvd de yndige fingrene mine på. Han forsøker mye interessant, denne Kojima, men dessverre kjenner han ikke sine egne begrensninger; så du må nesten aktivt lete etter gullkornene blant all grusen. Når narrativet oppløses i spillets siste del kan kanskje sammenlignes med å knuse den fjerde veggen i film, en revolusjon om bruksområdet er aldri så begrenset, og bør dermed oppleves.

 

Kan ikke si at jeg deler din optimisme for fremtiden, men så følger jeg heller ikke utgivelseshypen så slavisk som de fleste andre i min situasjon ser ut til å gjøre. Det hadde vært bedre for alle parter om man hadde et mer avslappet forhold til utgivelser, som vi ser i de andre kultur-nisjene. Kanskje David Cage har våknet fra klisjeenes tornerosesøvn samtidig som han har fått det mekaniske på plass, kanskje Alan Wake er noe mer enn den pastisjen Max Payne-spillene legger opp til og kanskje, ja, jeg vet ærlig talt ikke hva du ser i Splinter Cell eller Biowares senere verker.

 

Skulle gjerne ha sagt noe litt mer konkret om MGS, men det blir vanskelig. Kan huske at noen av drottene (bossene/hovedfiendene/sjefsfiendene) krevde en ganske spennende tilnærming, men slikt hører kanskje hjemme i en enda dypere analyse. Ikke vet jeg.

thomasheger
16 år siden
Skulle gjerne ha sagt noe litt mer konkret om MGS, men det blir vanskelig. Kan huske at noen av drottene (bossene/hovedfiendene/sjefsfiendene) krevde en ganske spennende tilnærming, men slikt hører kanskje hjemme i en enda dypere analyse. Ikke vet jeg.

 

Prøvde bare å si noe om narrativt perspektiv denne gangen. I så måte var MGS2 interessant for "vrien" til Kojima med Raiden/Jack. Du er velkommen selv til å videre diskutere tilnærmingen til Sniper Woolf og Psycho Mantis i MGS(1). Det kunne vært interessant å høre. :)

( ´Д`) VIP QUALITY!!
16 år siden
Kan ikke si at jeg deler din optimisme for fremtiden, men så følger jeg heller ikke utgivelseshypen så slavisk som de fleste andre i min situasjon ser ut til å gjøre. Det hadde vært bedre for alle parter om man hadde et mer avslappet forhold til utgivelser, som vi ser i de andre kultur-nisjene.

Nå er jeg fult klar over at jeg kun angriper sitater fra vedkommendes innlegg uten å si noe om temaet for hånd - et spill fra en serie jeg aldri fikk sansen for, men det får så være for denne gang.

 

Ærlig talt, hva folk "i din situasjon" (hva enn det måtte være) ønsker å utdype sin interesser i må for søren ta være opp til dem selv. Det henger ikke i hop at det skulle være bedre for alle parter at et mer "avslappet" forhold til mediumet hadde gjort godt for alle parter, da spillutgiver mest av alt før utgivelse ønsker 3 ting: hype, hype og hype. Det er i tillegg en del av jobben til spilljournalister å følge den interessebaserte flommen rundt nye spillutgivelser og andre prosjekter i samme gate.

 

Ellers så må jeg si at måten du frembringer deg selv som en bedrevitende om dette mediumet samt alle følelsesmessige standpunkter rundt følgende er rett ut kvalmende.

 

For all del, du må få lov til å ha dine egne meninger om ditten og datten, men først vil jeg foreslå at du utdyper deg i jantekulturen.

 

Edit:

Etter å ha lest deler av denne artikkelen må jeg nesten bare legge til at det er god journalistikk jeg leser. Konklusjonen din er helt ypperlig, noe av det mer imponerende jeg har lest av sakprosa omhandlende spillmediet og dets dimensjoner. Noe virker kanskje som om det er tatt litt ut av luften, men ellers er det bra.

Siste fra forsiden