Mario begynner kanskje å bli utbrent, men han er likefullt en av de suverent viktigste maskottene i verden, også i dag. Til og med folk som aldri har vært borti spill vet omtrent hvem dette lubne sjarmtrollet av en rørlegger er, og det har nok heller lite å gjøre med de småflaue tegneseriene og filmene han har gjort en opptreden i opp gjennom årene.
Enhver Nintendo-fanboy med respekt for seg selv vil automatisk kjenne igjen navnet Shigeru Miyamoto, mannen som gjennom sine spillideer har gitt liv til en rekke elskede karakterer, deriblant Link fra Zelda-spillene, Donkey Kong, og ikke minst, Super Mario.
I en serie med intervjuer med den japanske presidenten i Nintendo, Satoru Iwata, forteller Miyamoto blant annet om hvordan Mario fikk navnet sitt. Han ble ikke kalt Jumpman, som mange, inkludert herr Iwata selv trodde. På spørsmålet svarte Shigeru:
Mr. Video ...?!
– Vel, jeg kalte ham Mr. Video. Min plan var å bruke ham i hvert eneste spill jeg noengang ville lage.
Denne ideen fikk Miyamoto fra blant annet den britiske filmregissøren Hitchcock, som dukket opp i alle filmene han regisserte selv, i tillegg til en rekke japanske manga-tegnere som lot de samme karakterne dukke opp i forskjellige serier. – Jeg følte jeg hadde skapt en ganske solid karakter, det var derfor jeg tenke å bruke ham i hvert eneste spill. Jeg tenkte at et solid, truende navn som Mr. Video ville være passende. Men når jeg tenker på det nå tror jeg ikke dette var et godt navn.
De fleste vil nok være enige, Mario klinger nok adskillig bedre enn Mr. Video i de flestes ører. Den genierklærte designeren fortsetter:
– Det var en amerikansk Nintendo-ansatt som kom opp med navnet Mario. Hadde han blitt kalt Mr. Video hadde han nok forsvunnet for lengst, avslutter visjonæren med latter i stemmen.
Der har vi svaret på hvorfor Mario dukker opp i så mange spill som han har gjort. Det var rett og slett en slags signatur for Miyamoto i starten. Etterhvert var det nok den økende populariteten som dro ham tilbake til rampelyset.
Kunne ikke hoppe
En annen morsom og hittil antakelig ukjent detalj som kommer frem i intervjuene er at Mario opprinnelig ikke kunne hoppe. Når Miyamoto kom opp med ideen til det første spillet Mario dukket opp i, arkadespillet Donkey Kong, var det meningen at spilleren skulle unngå de rullende tønnene ved strategiske bevegelse og god timing alene.
Men etterhvert fant man ut at dette kanskje ville bli en tanke for krevende, og hopping føltes som den mest naturlige måten å forsere de rullende tønnene på.
Som Miyamoto selv sa:
– Hva hadde du gjort hvis en tønne kom rullende mot deg?
Dermed fikk arkademaskinene en hoppeknapp.
Et av de mest kritikerroste spillene Mario har vært med i, et av de mest kritikerroste spillene gjennom tidene faktisk, Mario 64, har også vært et tema i denne offentlige dialogen mellom de to Nintendo-toppene.
Mario og Luigi løp rundt sammen
Ifølge Miyamoto selv var det meningen en stund at dette spillet skulle ha flerspillermodus. På et visst tidspunkt i utviklingen løp Mario og Luigi løp rundt sammen.
– Skjermen var delt og de gikk inn i slottet hver for seg, sier Miyamoto.
Når de deretter møttes i korridoren ble jeg utrolig glad! Da var det også en modus hvor kameraet var fastlåst og vi kunne se Mario løpe vekk, mens han ble mindre og mindre. Dette var resultatet av et flerspiller-eksperiment vi hadde, som ble skrinlagt.
I disse intervjuene, som har blitt satt i stand for å markere lanseringen av New Super Mario Bros. Wii, har det nå altså kommet frem at Mario som vi kjenner ham i dag bare eksisterer takket være en rekke tilfeldigheter. Ville verden ha blitt like glad i Mr. Video?