Høsten er på vei, og det er på tide med lengre, kaldere og mørkere spillkvelder under pledd og dyner i vårt langstrakte land.
Dette er også en høytid for utgivelser av spill, og det bugner nesten over av nyheter, både til konsoll og PC, men også på mobil.
I september har det kommet en rekke skikkelige godbiter, og flere av dem kan fort vise seg å være blant de beste mobilspillene i 2016.
Samorost 3
Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Amanita Design
Last ned Samorost 3: iOS. Pris: 55 kroner.
En og annen gang kommer det spill som du vet at du kommer til å huske, spill som du nevner for venner og bekjente, og spill som gir deg opplevelser du vet du ikke kommer til å ha mange ganger.
Samorost 3 er et denne typen spill. Ikke nødvendigvis fordi historien det forteller er så fantastisk bra, eller fordi spillmekanikken er unik eller vellaget. Tingen som skiller Samorost 3 fra mengden med spill der ute er den visuelle stilen, samt stemningen utviklerne i Amanita Design greier å skape.
Dette er det samme studioet som har laget Botanicula og Machinarium, så hvis du har spilt en av de to vet du litt hva du går til. Det er ingen dialog eller tekst i spillet, og alle gåter du møter på og må løse gjør du ved å utforske planeten du for øyeblikket befinner deg på. Ved å observere og se hvordan ting reagerer når du trykker på det skal du greie å finne en løsning.
Det er ikke alltid like lett eller logisk, men det er aldri umulig. Og det er rett og slett en fryd å bruke tid på en av de ni ulike planetene man utforsker i løpet av spillet. Hver og en er nydelig laget, med detaljerte og flotte detaljer overalt.
Samorost 3 er nok ikke et spill for alle, men jeg vil anbefale alle å gi det en sjanse.
Frost
Sjanger: Strategi
System: iOS
Utvikler: Jerome Bodin
Last ned Frost: iOS. Pris: 44 kroner.
Frost er en ganske unik blanding av to velkjente og velbrukte sjangere. Her blandes elementer fra overlevelsesspill som Minecraft med kortspill. Det er en spennende miks som utvikleren har greid å balansere på en imponerende god måte.
Alle de vanlige tingene fra et overlevelsesspill er på plass. Du må passe på mat og drikke, du må ha verktøy, våpen og gjenstander og du får også Fatigue-kort som tar opp plass på hånden din. Alle tingene har et kort, og spillet går ut på å vurdere hva man skal bruke, og hva man skal spare på til enhver tid.
Kanskje trenger du å lage et våpen for å bekjempe fiender på vei mot målet. Samtidig trenger du en hakke for å skaffe mer mineraler. Det har i tillegg et tidspress på deg for å nå frem til skogen uten frost, fordi den iskalde stormen nærmer seg hver eneste gang du hviler.
Alt sammen blir presentert i en veldig unik og passende stil til historien i spillet, og det kjennes nesten kaldt ut å spille Frost. Solid, morsomt og annerledes.
Where is cat?
Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Bart Bonte
Last ned Where is cat?: iOS, Android. Pris: 19 - 22 kroner.
Where is Cat? er en type spill jeg aldri trodde jeg skulle anbefale i denne artikkelserien, men her er vi altså. Dette spillet får ut på, som tittelen kanskje avslører, å finne ut hvor katten er. Det er i bunn og grunn et skjult objekt-spill der man trykker på skjermen til man finner den skjulte gjenstanden, i dette tilfelle en katt.
Det som sjarmerte meg i starten var den visuelle stilen, som så ut som den var tegnet av barn. Etter å ha sjekket det ut viste det seg at det faktisk er tegnet av barn, noe som gjør det enda litt morsommere.
Men det som til syvende og sist imponerte meg mest var at spillet etter de første gåtene har et voldsomt hopp i vanskelighetsgrad, og løsningene er vanskelige, men samtidig veldig morsomme å finne. Det finnes ingen hintsystem i spillet, og selv om jeg kanskje skulle ønsket meg det både en og to ganger, så synes jeg det er helt i orden at det ikke er der.
Where is Cat? ser kanskje ut som et barnespill, og de første nivåene forsterker inntrykket, men bare gi det nok tid så er sjansen stor for at du blir hektet.
Dungeon of Gravestone
Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: Wonderland Kazakiri
Last ned Dungeon of Gravestone: iOS, Android. Pris: Gratis.
Jeg kan like et godt roguelike-type spill som prøver å skille seg litt ut fra mengden på en eller annen måte. Dungeon of Gravestone er ganske standard på veldig mye av det spillet gjør, men det har allikevel et par ting ved seg som gjør at jeg liker spillet godt.
En av tingene jeg liker er at det har lånt ideen om at spillere kan legge igjen beskjeder til hverandre litt på samme måte som i Dark Souls-spillene. De kan være hjelpsomme, eller de kan være totalt unyttige, det vet man ikke alltid.
I tillegg er det mye spill å oppdage her. Du har flere kameravinkler å velge mellom, utstyr som kan kjøpes og oppgraderes, masse skjulte gjenstander og andre ting, samt at man kan sammenligne poengsummen sin med andre.
Kampsystemet fungerer også godt, og etterhvert blir man også flinkere til å vurdere når man bruker de ulike verktøyene man har til disposisjon i kamp.
60 Seconds!
Sjanger: Strategi, eventyr.
System: iOS
Utvikler: Robot Gentleman
Last ned 60 Seconds!: iOS. Pris: 33 kroner.
Tenk deg hvis du hadde 60 sekunder til å samle sammen det du trengte før atombomben traff. Bruker du tiden på å få alle medlemmene i familien din ned i bunkeren din, eller velger å samle sammen mest mulig mat og andre ting du måtte trenge?
Dette er premisset i 60 Seconds!, og de sekundene går fort unna. Spesielt når fyren du kontrollerer er klønete, og kontrollene bevisst er upresise. Når du så endelig har samlet sammen det du trenger, skal du styre livet med eller uten familien din nede i bunkeren.
Her går det i hovedsak ut på å forsøke å overleve lengst mulig, fordi du kommer til å dø en eller annen gang. Morsom stil, og med underholdende og morsom tekst gjør de to ulike delene av spillet underholde hver for seg og sammen.