I skrivende stund har den første snøen falt og lagt seg her på østlandet, og det før kalenderen viser november. Det er surt og kaldt, og på mange måter er høsten og vinteren høytid for spill.
Mobilspillene fortsetter å pumpes ut som i hele resten av året, men oktober skulle vise seg å være en særdeles god måned hvis du spiller denne plattformen. Flere gode spill fra konsoll og PC har funnet veien over til berøringsskjerm, samt et par andre gode som er unike til den mobile spillverden.
Max: The Curse of Brotherhood
Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Flashbulb
Last ned Max: The Curse of Brotherhood: iOS. Pris: 55 kroner.
Max gjør en liten bommert med å trylle vekk broren sin, og dette er grunnen til at han må reise igjennom alle utfordringer og farer i spillet, og hele grunnen til at han befinner seg i denne situasjonen til å begynne med.
Dette er et spill som tidligere har blitt gitt ut på konsoll og PC, og her på Gamer.no kunne anmelder Tobias melde følgende i sin anmeldelse i 2014: "Fargerikt og underholdende eventyr for nesten hele familien."
Dette stemmer også meget bra for mobilversjonen, som er det samme spillet, men med kontroller tilpasset berøringsskjerm. Dette er noe utvikleren har fått til godt, og de har gjort det på den etter hvert ganske vanlige måten med en virtuell styrinsstikke på en side, og knapper på den andre.
Max: The Curse of Brotherhood er et godt plattformspill, med en morsom vri på plattformutfordringene sine, samt gode og varierte utfordringer. Det ser pent ut, og du får en god spillopplevelse på mobil, på samme måte som du gjorde med Max på konsoll.
Tesla vs Lovecraft
Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: 10tons
Last ned Tesla vs Lovecraft: iOS. Pris: 44 kroner.
Tesla vs Lovecraft er et «twin-stick shooter» spill, et spill der du styrer figuren med en stikke, og skyter med den andre. Her styrer du Nikola Tesla, mannen som fant opp elektrisitet, i kamp mot horder på horder med fiender inspirert av verkene til H. P. Lovecraft.
Og det er en blanding jeg liker veldig godt. Først og fremst så skyldes dette gode kontroller godt tilpasset plattformen. Det er presist og bra, og det fungerer uten problemer. En annen grunn er at progresjonen i spillet er godt balansert mot vanskelighetsgraden, og jeg føler hele tiden at jeg får gjort noe mer, lært noe nytt, eller blir litt bedre.
Du får erfaringspoeng, du får bedre våpen og du greier å hamle opp med tøffere fiender jo lenger du kommer, og det er alltid tilfredsstillende og morsomt å spille. Hektisk, såklart, men veldig moro.
Dizzy Knight
Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: Noodlecake Games
Last ned Dizzy Knight: iOS, Android. Pris: Gratis, men med reklame og mikrotransaksjoner.
Dizzy Knight ser ved første øyekast ut som et enkelt og ensporet spill der man styrer en ridder som snurrer rundt, denger fiender og prøver å overleve i fargerik, men tøff verden. Men etter hvert som man spiller ser man at det ikke er så enkelt, og det krever mer av deg som spiller hvis du ønsker å overleve lengst mulig.
Premisset er imidlertid enkelt, da du styrer denne ridderen rundt på brettene ved å snurre rundt med våpenet ditt. Men dette er ikke kun for angrep, og kan også brukes defensivt. Og snurringen må times slik at du treffer fiendene med våpenet ditt, og de ikke treffer deg. I tillegg til dette får du ulike evner, du får helsedrikker, samt en rekke andre elementer som krydrer spillet.
Du har en kampanje å spille igjennom, samt en annen modus der du kan snurre så lenge du måtte greie å holde deg i livet. Tilsynelatende enkelt, men med mer dybde enn du kanskje tror. Anbefales.
Euclidean Skies
Sjanger: Gåteløsning
System: iOS
Utvikler: Kunabi Brother
Last ned Euclidean Skies: iOS. Pris: 55 kroner.
Oppfølgeren til det glimrende Euclidean Lands har kommet til iOS, og det er store sko det skal fylle. Men det greier å fylle skoene til det første spillet, men ikke helt uten noen svakheter her og der.
I all hovedsak er disse svakhetene et resultat av at spillet har flere elementer, utfordringene er litt vanskeligere og det er flere elementer som balanserer på brettene, i hvert fall hvis du kommer litt ut i spillet.
Men dette gjør svært lite, for dette er et meget bra spill der du får trimmet de små grå med både perspektiv og gåteløsning på en unik og herlig måte. Du manipulerer blokker, snur rundt på hvert brett, og prøver å komme deg forbi fiendene og inn i døren som leder til neste utfordring.
Det visuelle er oppgradert og spillet ser nydelig ut, kontrollene fungerer bra, og til tross for litt overkomplisering til tider er dette et svært bra spill.
Professor Layton and the Curious Village
Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Level-5
Last ned Professor Layton and the Curious Village: iOS, Android. Pris: 109 kroner.
Professor Layton and the Curios Village har fått en HD-remake på mobil, og for et herlig og sjarmerende spill dette er. Jeg har aldri spilt spillet tidligere, men har kost meg gløgg gjennom de rundt 130 gåtene du presenteres for i spillet.
Disse gåtene utfordrer deg på matematikk, logikk og mye annet, og det er herlig variasjon i både vanskelighetsgrad og hva du utfordres i. Noen løses fort, andre brukte jeg i hvert fall mye lengre tid på før jeg endelig så løsningen, og det var like deilig hver gang.
Og figurene, settingen og historien som rammer inn alle disse utfordringene oser av sjarm og glede. Jeg har blitt skikkelig glad i Layton og hans kompanjong, faktisk så mye at jeg har tfunnet frem 3DS-en min igjen, og satt igang med de andre spillene i serien.
Fantastisk moro, og vel verdt prisen!