Den vakre maimåneden er straks over. Den har gitt oss mange dager med regn og surt vær, men dessverre ikke fullt så mye sommervarme som mange håper på. 17. mai er feiret, pølser i kilovis er fortært og flagget hedret.
I løpet av alle kalde dager med drittvær har det vært mer enn nok tid til gode mobilspill. I denne artikkelen har jeg samlet det ypperste av mobilspill gitt ut i løpet april og mai, grunnet manglende oppsummering i slutten av forrige måned.
Under følger en blanding av gamle PC-klassikere, bilspill med en tvist og plattformspill som byr på en real utfordring.
Does Not Commute
Sjanger: Gåteløsning, bilspill
System: iOS, Android
Utvikler: Mediocre
Last ned Does not Commute: iOS, Android. Pris: Gratis.
Det å kjøre bil midt i rushtiden er et lite mareritt i seg selv. I Does not Commute gjør de hele opplevelsen så mye verre ved at du skal kontrollere samtlige biler som skal bevege seg fra A til B.
Du starter med å manøvrere en bil. Den akselererer av seg selv, og det eneste du trenger å bry deg med er å svinge til høyre eller venstre ved å trykke på korresponderende side på skjermen. Når målet er nådd, skrus imidlertid tiden tilbake, og en ny bil popper fram. Nå skal denne også flytte seg fra et sted til et annet på akkurat samme tid som forrige bil.
Og herfra bare baller det på seg med bil etter bil. Og veiene deres krysses naturlig nok mange ganger, slik at du står i fare for å kollidere nesten hele tiden. Og som om ikke det er nok har du kun en gitt mengde tid å få alle bilene gjennom dette puslespillet på før det er «game over».
Spillet ser flott ut, og de korte tekstene som forteller hvem og hvorfor sjåføren skal dit den skal er velskrevne og innimellom utrolig morsomme. Underholdende blanding mellom puslespill og bilkjøring.
Rival Kingdoms: Age of Ruin
Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Space Ape Games
Last ned Rival Kingdoms: iOS, Android. Pris: Gratis.
Rival Kingdoms føyer seg inn i rekken med spill som må tåle sammenligning med superpopulære Clash of Clans. Her skal du bygge en base, oppgradere alle bygninger og enheter i basen, og sende troppene dine ut i krig.
Kjernen i spillet er veldig lik mange andre spill i sjangeren. Bygningene du setter opp fullføres i sanntid. Det vil si at du etterhvert må vente i mange timer, og til med døgn for å få ferdig byggeprosessen. Du kan selvsagt bruke en type valuta for å ferdigstille med en gang, men utover det du får i starten så koster dette selvsagt penger.
Det som skiller Rival Kingdoms fra for eksempel Clash of Clans, og som gjør at jeg liker det såpass godt, er at kampene er mer aktive og du har mer kontroll over enheter. Når du skal kjempe mot en annen spillers base så setter du ut styrkene dine på kartet. De angriper automatisk en bygning eller andre ting etter hvor de plasseres. Med deg i kamp har du også en type gud som har tre ulike magiske angrep som kan forandre utfallet av kampen radikalt.
Du kan dermed styre resultatet av kampene i en mye større grad, og selv om de er korte er det alltid tilfredsstillende å gå seirende ut av et slag.
Visuelt sett er det også et veldig pent spill, og Rhianna Pratchett, som var med å skrev historien i nyeste Tomb Raider, er med som tekstforfatter. Verdt å sjekke ut for alle som liker Clash of Clans-type spill, samt alle de som ikke liker den typen spill, men likevel vil gi de en ny sjanse.
Sword of Xolan
Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Alper Sarikaya
Last ned Sword of Xolan: iOS. Pris: 9 kroner.
Sword of Xolan er et solid plattformspill. Med en flott pikselgrafikk og god musikk bærer det avgårde nivå etter nivå.
Den store styrken ligger i kontrollene, og hvor gode de er. Du beveger deg og hopper ved å trykke på knapper på berøringsskjermen. I tillegg kan du angripe med sverdet ditt, eller skyte ut flammekuler. Hopp og sverdslag treffer alltid dit de skal, så lenge du trykker til rett tid.
Du har tre hjerter som er livet til helten, og tre magiske angrep. Underveis i nivåene kan du plukke opp gjenstander som fyller opp igjen begge. Etter å ha kommet deg gjennom et brett fylt med edderkopper, zombier eller andre fantasifulle monstre venter det en sjefskamp.
Og her ligger spillets ene svakhet. Disse sjefene er forutsigbare, og man gjenstar i all hovedsak en eller to ting før monsteret faller. Lær deg bevegelsesmønstre, kontre det og fienden faller. Sammenlignet med variasjonen og nivådesignet ellers i spillet er disse kampene altfor svake.
Utover dette er Sword of Xolan er veldig bra plattformspill, med solide kontroller og god nivådesign.
Skiing Yeti Mountain
Sjanger: Arkade, Sport
System: iOS, Android
Utvikler: Featherweight Games
Last ned Skiing Yeti Mountain: iOS, Android. Pris: Gratis.
Skiing Yeti Mountain er et herlig spill der du har over 800 nivåer å bryne deg på. Du starter på toppen av fjellet, og skal med kattemyke sveip på skjermen svinge deg forbi dyr, skog og porter på vei ned de bratte bakkene.
Det å kontrollere skikjøreren er en fryd, og når man har lært seg hvor harde eller raske sveip som må til for å få til akkurat den svingen man ønsker flyter det utrolig bra. På vei ned fjellet blir du tatt tiden på, og jo bedre tid du har jo mer erfaringspoeng får du.
Poeng du kan bruke på å utstyre skibomsen din med kult og nytt utstyr. Når du har gjort det bærer det opp på toppen av fjellet igjen. Jeg hadde en litt zen-aktig opplevelse med spillet etter hvert som jeg danset meg mer og mer elegant ned de bratte fjellskrentene. Det er ukomplisert, men samtidig til tider akkurat passe vanskelig slik at man må følge nøye med.
Herlig tidsfordriv som passer til alle og enhver.
Knights of Pen and Paper 2
Sjanger: Strategi, eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Paradox Interactive
Last ned Knights of Pen and Paper 2: iOS, Android. Pris: 33-49 kroner.
I Knights of Pen and Paper 2 styrer du fortsatt spillere som spiller et Dungeons & Dragons-inspirert rollespill. Du ruller terninger, bestemmer hvilke figurer og personer du vil ha med deg rundt bordet, og det er en Gamemaster som forteller historien.
Spillets store styrke er i humoren. Utviklerne har nok hatt det gøy med alle stereotypene de har kommet opp med, og alle vitsene som virkelig tar sjangeren og rollespill på kornet.
Du har timesvis med innhold her, og variasjonen er stor. Det finnes både korte og lange eventyr, lette og nesten umulig monstre. Kampene er turbaserte, og all kasting med terning foregår i det skjulte. Uansett er det masse moro for rollespillentusiaster å finne. Den ene store svakheten spillet ikke har greid å kvitte seg med fra forgjengeren er at nye personer og figurer starter på nivå 1 når du tar de med inn i spillet.
Dermed må du gå tilbake og gjøre enkle oppdrag for å få de opp på samme nivå som de andre spillerne. Dette blir fort repetativt, og fjerner litt av gleden underveis. Sett bort ifra det er Knights of Pen and Paper 2 en flott, humoristisk hyllest til rollespillsjangeren.