120 anbefalte mobilspill har det blitt i 2014. I løpet av året har jeg lært å sette enda mer pris på mobil og nettbrett som en spillplattform.
Det er fortsatt iOS som dominerer, men Android som spillplattform nærmer seg betraktelig. Windows Phone er lillebror, men i det siste har vi sett at flere store mobilspillutviklere har begynt å fokusere mer på også denne plattformen.
Jeg bruker minst like mye tid på mobilspill som konsoll og PC, og 2014 var nok det første året jeg gjorde dette. Mye av takken for det kan rettes til alle de gode spillene som har kommet. Originale ideer, spennende historier og flotte spillopplevelser er ikke lenger unikt for de store maskinene. Det kan like gjerne komme på bussen med telefonen, eller under et lengre dobesøk hos svigers.
Hvis jeg skulle trukket fram noen favoritter fra 2014 til mobil og nettbrett, så er det vanskelig å komme utenom Threes!, Monument Valley, Hearthstone, FTL og 80 Days. Dette er alle fantastiske spill som jeg håper alle med interesse for mobilspill tester ut.
Takk for et flott år, la oss håpe 2015 blir minst like bra for alle mobilspillentusiaster. Her er de beste spillene den siste måneden:
Marvel Contest of Champions
Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Kabam
Last ned Marvel Contest of Champions: iOS. Pris: Gratis.
Superhelter er overalt om dagen. De er på kino, en hel haug med filmer har kommet de siste årene, du får tegneserier både for voksne og barn, mange TV-serier handler om superhelter og du finner de på klær. I tillegg til dette finnes det mange spill, på alle mulige plattformer og sjangere, som omhandler superhelter.
Marvel Contest of Champions er løst basert på en tegneseriebokhistorie der helter og kjeltringer fra Marvel-universet blir hjernevasket til å være med i «The Contest». Historien er tynn, men fungerer som en god ramme for kampene og alt som skjer i spillet.
Her skal du kjempe mot andre superfigurer, oppgradere heltene dine og kjempe mot stadig sterkere fiender. Du begynner med to helter, men etterhvert kan du kjøpe krystaller som kan gi deg nye figurer å bruke.
Kampene består av enkle trykk og sveip, og foregår i et ganske høyt tempo. Kontrolloppsettet er gjennomtenkt og fungerer veldig godt. Du trykker, sveiper og holder på ene siden for angrep, mens du på den andre forsvarer deg.
Svakheten til spillet er at det er gratis, og prøver litt for hardt å få spilleren til å kjøpe seg vei videre. Noen ganger er disse betalveggene irriterende, men hvis du greier å se forbi dette har du et underholdende og morsomt slåssespill foran deg.
Papers, Please
Sjanger: Simulering
System: iPad
Utvikler: 3909
Last ned Papers, Please: iOS. Pris: 55 kroner.
Hvis du fortsatt ikke har spilt Papers, Please, så vil jeg på det aller sterkeste anbefale at du setter av litt tid mens det enda er juleferie. Det er noe trist, tungt men samtidig utrolig imponerende med denne juvelen av et spill.
Du er en grensevakt i Arstotzka, og det er ditt ansvar å sørge for at alle som prøver å komme inn i kommuniststaten har gyldige og korrekte papirer. Den ene tvisten er at du blir betalt for hvor mange du rekker å slippe igjennom for hver dag, og du har ikke lang tid på deg.
Gjør du feil og slipper inn noen som for eksempel har en feil dato i passet så får du trekk i lønn. Og dermed kan det hende at familien din må greie seg uten mat, eller den syke sønnen din ikke får de medisinene han får.
Slipper du inn feil folk kan det få uheldige, eller heldige alt etter hvordan du ser det, konsekvenser. Kontrollene er godt tilpasset til iPad, og jeg savnet ikke mus og tastatur i det hele tatt.
Papers, Please vant priser for beste spill da det kom til PC for et år siden, og det fortjener all honnør og skryt det har fått. iPad-versjonen er en fullverdig utgave.
Tales from Bordelands - Zer0 Sum
Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Telltale Games
Last ned Tales from the Borderlands: iOS, Android. Pris: 35 kroner.
Gjennom hele året har Telltale dukket opp i denne artikkelserien. Med spillseriene The Walking Dead og The Wolf Among Us har de underholdt og imponert gjennom hele 2014.
Og nå på tampen av året slipper de den første episoden i to helt nye serier. Tales from Borderlands er kanskje det mest overraskende av de to nye, og også er det jeg likte best.
Og det er overraskende, fordi jeg i utgangspunktet er mye mer oppslukt i Game of Thrones-universet enn jeg er i Borderlands. Men det er noe med tonen Telltale har greid å finne, samt den gode humoren som bærer den første episoden som gjorde at jeg umiddelbart likte dette spillet.
Kanskje er det også det litt lettbeinte og useriøse med Borderlands-universet som gjør at dette også er det spillet til Telltale som for øyeblikket er mest unikt. Utover en ny historie satt til en ny verden er spillet nøyaktig det samme som andre Telltale-spill.
Du gjør dialogvalg underveis som påvirker utfallet av historien. Av det vi har blitt presentert så langt så virker historien interessant og god, figurene man møter er morsomme og jeg gleder meg veldig til neste episode.
Bertram Fiddle: Episode 1: A Dreadly Business
Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Rumpus Animation
Last ned Bertram Fiddle: iOS. Pris: 35 kroner.
Bertram Fiddle er et ganske standard pek-og-klikk-eventyr satt til en absurd og merkelig verden. Her vil du møte på noen virkelig rare figurer underveis, noe som gjør at spillet skiller seg litt ut.
Hovedpersonen Bertram er på jakt etter det neste eventyret, og det finner han i London. Her blandes han inn i jakten på en morder, og mysteriet går ut på å finne ut hva som er morderens rette identitet.
Som om ikke en grusom morder på frifot skulle være nok, så vil også Bertram gjerne løse mysteriet før den bedrevitende Sherlock Holmes tar æren for saken. Du gjør dette ved å finne ulike gjenstander gjemt omkring, og deretter bruke og kombinere for å komme deg videre til neste ledetråd.
Alle figurene du møter prater, og kvaliteten på stemmeskuespillet er meget god. Dialogen er stort sett velskrevet, men humoren og vitsene kan til tider bomme litt, og faller til tider litt igjennom.
Visuelt sett er spillet unikt og morsomt, og denne første episoden er en god start på det som forhåpentligvis utvikler seg til å bli et morsomt eventyr for herr Fiddle.
Seabeard
Sjanger: Strategi, Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: HandiCircus
Last ned Seabeard: iOS. Pris: Gratis.
Seabeard er nok det søteste og koseligste jeg greier av spill før det bikker over og blir for mye av det gode. Det har en snill og sukkersøt visuell stil, oppdragene man sendes på er så uskyldige som de får blitt, og figurene man møter er så snille at jeg er sikker på at de promper regnbuer.
Det gjør imidlertid ingenting, for det er en herlig rytme til den repeterende og enkle mekanikken i Seabeard som får meg til å slappe av og kose meg. Spillet beskrives best som en litt lett vri på Animal Crossing i mobilformat.
Du har din egen by som skal bygges på. For å gjøre dette må du samle inn materialer og andre ting, og dette gjør du ved å reise til andre øyer i verdenen. Når du kommer fra til en øy etter en fartsfylt båttur med sitt eget lille minispill må du riste på trær eller samle inn blomster du kan ta med deg hjem igjen.
Svakheten til Seabeard er, som med veldig mange andre mobilspill om dagen, at det er gratis. Og med gratisspill kommer betalingsveggene som utviklerene setter opp for å få deg til å kjøpe deg snarveier i spill.
Se bort ifra disse, og spill Seabeard i korte doser, der du gjør ett oppdrag eller to, selger litt varer og bygger litt i byen din, og det er et koselig og uskyldig spill som på en eller annen måte får i hvert fall meg til å slappe av.