Feature

Mobilspill (iOS, Android, Windows Phone)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Kom mai, du skjønne milde, med alle dine flotte spill i lommeformat.

1: Ny side
2: Neste side

Table Tennis Touch

En av utfordringene.

Sjanger: Sport
System: iOS
Utvikler: Yakuto

Last ned Table Tennis Touch: iOS. Pris: 28 kroner.

I mine ungdomsår vanket jeg på den lokale klubben. Der bodde jeg mer eller mindre inne på bordtennisrommet, og jeg var god. Jeg feide de aller fleste av bordet uten store problemer, og bortsett fra oppgjøret mot en eldre gutt gikk jeg stort sett ubeseiret gjennom flere turneringer.

Siden da har min bordtenniskarriere stort sett bestått av noen få runder i Syden et par år, samt mange timer med Rockstar Games sin tolkning av idretten på Xbox 360. Mange har prøvd å gjenskape sporten på flere spillplattformer med varierende hell. Spillutvikler Yakuto har gjort en meget bra jobb med sitt spill til iOS.

Her styrer du hvordan og i hvilken retning du vil slå den lille, hvite ballen ved å sveipe. Raske sveip gir hardere slag. Drar du fingeren i en retning etter et slag bestemmer du om ballen skal skru eller ikke. Etter hvert er de datastyrte motstanderne særdeles kompetente ping-pong-spillere, og byr på en heftig utfordring.

Table Tennis Touch er et suverent sportsspill. Kontrollene er responsive og presise, og tempoet i kampene er flott balansert. Læringskurven er finjustert, og man møter hele tiden på en utfordring. Grafikk og presentasjon er også meget flott, som til sammen gir et av de aller beste spillene denne måneden, og et spill jeg kommer til å kose meg med i lang tid framover.

JoyJoy

Sjanger: Arkade
System: iOS, Android, Windows Phone
Utvikler: Radiangames

Fargerikt og pent.

Last ned JoyJoy: iOS, Android, Windows Phone. Pris: 12 - 14 kroner.

Det finnes mange tostikkeskytere a la Geometry Wars. Litt av kunsten er å greie å skille seg ut og ikke falle i den samme fallgruven som mange av denne typen spill gjør. De blir veldig ofte litt vel like og gjentakende, og dermed fort litt kjedelige. JoyJoy balanserer ypperlig på kniveggen, og med en flott presentasjon og deilig kontroller er det verdig en plass på månedens lite.

Du styrer et lite romskip som etter hvert omsvermes av fiender. Du kan velge om du vil skyte selv, eller om du vil at spillet skal sikte for deg. Du styrer romskipet med venstre tommel, og kontrollene er veldig gode. Tempoet kjennes veldig balansert ut, og skipet flyr dit du vil, når du vil. Og det er bra, for det vil etter hvert kry av fiender på det lille spillområdet du befinner deg i.

Underveis plukker du opp nye våpentyper, skjold og stjerner som bygger opp et ultimat angrep. Sjefskampene er morsomme og varierte, og byr på en annen type utfordring sammenlignet med bølgene med fiender.

I tillegg til dette finnes det mange vanskelighetsgrader, som gjør at spillet burde passe for selv de mest hardbarkede og reaksjonsraske spillerne der ute.

Thomas Was Alone

Sjanger: Plattform
System: iPad
Utvikler: Bossa Studios

Fortsatt et fabelaktig spill.

Last ned Thomas Was Alone: iOS. Pris: 63 kroner.

Indiespillsuksessen fra Mike Bithell har funnet veien til iOS, og det er fortsatt et fabelaktig lite spill i all sin enkelhet.

Den visuelle stilen består av enkle geometriske figurer i en todimensjonal verden. Thomas, et rødt rektangel som lurer på hvem han er og hva som skjer, samler sammen en hel gjeng med former og farger som sammen prøver å løse de mange hoppegåtene underveis. Blant kameratene han møter på finner vi et høyt, tynt og gult rektangel som hopper høyt og en kube som kan flyte i giftig væske de andre dør i.

Utfordringene man møter på er ikke veldig vanskelige, og løsningene er ofte ganske enkle å finne. Man trenger heller ikke være superrask på fingeren, så spillet burde ikke by på all verdens utfordring for de fleste. Kontrollene er godt tilpasset berøringsskjerm og fungerer veldig godt.

Det er uansett historien og hvordan den presenteres og fortelles som er spillets virkelige styrke. Mike Bithell formidler historien på en finurlig måte, og satt sammen med resten av spillet er dette en juvel av et mobilspill, som jeg anbefaler alle å prøve.

Kiwanuka

Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: CMA Megacorp

Bygg en bro av mennesker.

Last ned Kiwanuka: iOS. Pris: 14 kroner.

Kiwanuka er et av de mest originale spillene jeg har spilt på en stund. Det sier litt i et oversømt mobilmarked der bokstavelig talt hundrevis av spill ser dagens lys nesten daglig.

Her styrer du en mann som skal lede sitt folk til frelsen ved å bruke folkene som en bro. Høres merkelig ut, men resultatet er et meget godt og underholdende spill.

Du styrer magikeren i bygda, og målet med hvert brett er å forsere en rekke hindringer slik at du kan befri den andre magikeren som er fanget i et lite fengsel. Du gjør dette ved å styre folket ditt med enkle trykk og sveip på skjermen. De klatrer opp og blir til et tårn, som kan dyttes overende slik at det hekter seg fast på den andre enden. Eller du kan sende de ned et lite hopp i sann Lemmings-stil, og forsere neste hindring derfra.

Det er en flott variasjon i hva du må gjøre på hvert brett for å fullføre spillet, og nivåene blir aldri kjedelige. Kontrollene er flotte, og utfordringene blir gradvis vanskeligere etter hvert som man blir kjent med begrensningene og mulighetene man har.

Kiwanuka er månedens mest unike, og kanskje til og med det beste spillet denne måneden.

Botanicula

Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Amanita Design

Månedens peneste spill.

Last ned Botanicula: iOS. Pris: 35 kroner.

Jeg spilte Botanicula for første gang for snart to år siden, den gang på PC. Jeg ble forbløffet over den fantastiske grafikken, og stemningen utviklerne i Amanita Design greide å skape helt uten ord eller tale.

Store deler av handlingen foregår i et tre, og hele poenget med spillet er å frakte et frø gjennom et brett. På vei til målet er det en rekke ting du kan og må gjøre for å få til dette. Her er det bortkomne barn som må finnes eller larver som må slenges i luften.

Du styrer alle handlinger i spillet ved å trykke på skjermen. Stort sett alt kan berøres og gi en reaksjon, og mye av tiden min går til å se hva som skjer om jeg trykker på en eller annen ting på et brett. Det er morsomt å utforske og bare nyte det som skjer. Gjennom spillet får du tilgang til fem ulike insekter som skal hjelpe til med oppdraget. De har alle sine egenskaper som passer til sine spesifikke ting.

Botanicula er et meget godt bevis på at man ikke trenger ord for å fortelle en flott historie, og det er et av de aller peneste spillene jeg vet om.

Er du på jakt etter andre mobilspill kan du sjekke forrige måneds artikkel.

1: Ny side
2: Neste side

Siste fra forsiden