2022 er i gang, og la oss håpe dette er året der vi legger pandemi, korona og isolasjon bak oss. Januar har startet litt tregt på mobilspillfronten. Ikke nødvendigvis med mengden spill, men det var ikke all verdens av spill som grep meg i kulda.
For alle første gang på mange år er listen kun på fem spill. Det er rett og slett fordi jeg ikke har lyst til å anbefale spill jeg ikke mener fortjener det. Derfor fem spill som er skikkelig bra, og så får vi håpe februar drar med seg flere gode spillopplevelser, også på mobil og nettbrett.
Overrogue
Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Kotobuki
Last ned Overrogue: iOS, Android. Pris: 48 kroner
De som har fulgt denne artikkelserien en stund har sikkert fått med seg at jeg liker roguelikes, og jeg liker kortstrategi. Det er ikke mange spill jeg har spilt like mye av som Slay the Spire, i hvert fall ikke på mobil, og Overrogue henter definitivt inspirasjon fra det spillet.
I Overrogue befinner du deg i underverdenen, og der er det konkurranse om hvem som skal få bli den neste «Overlord». Du kjemper i denne konkurransen ved å navigere deg igjennom en labyrint, og vinne de mange kampene underveis.
Du samler sammen nye kort, du får gjenstander og bonuser litt på samme måte som mange andre spill i denne sjangeren. Men Overrogue gjør også det meste her bra, det er masse kort å samle og god variasjon i fiender og spillestil.
Mye spill med mye innhold, og selv om det ikke er noe revolusjonerende nyheter så er det underholdende og vellaget.
Sumire
Sjanger: Eventyr
System: iOS, Steam
Utvikler: GameTomo
Last ned Sumire: iOS. Pris: 109 kroner.
Sumire er et nydelig, melankolsk spill. Det er ingen vanskelige gåter, ingen gjøremål eller hindringer på veien som er vriene å løse. Her skal du rett og slett leve en drømmeaktig, surrealistisk dag i livet til Sumire.
Den visuelle stilen er dempet og dus, musikken duver bare i bakgrunnen og underbygger stemningen i spillet, og historien er både morsom og trist. Sumire er velskrevet, og det er øyeblikk og utsagn i spillet som er rett og slett nydelige.
I løpet av de drøye tre timene spillet tar skal du som Sumire gjøre unna en håndfull oppgaver. I tillegg til dette kan du gjøre en rekke andre, mindre ting for både mennesker og dyr du snakker med. Det er historiene, ikke bare den om Sumire, men alle de andre du møter underveis som gir et varig inntrykk. Nydelig spill, og en deilig avkobling fra mas og jag både i livet og andre spill.
Rocket League Sideswipe
Sjanger: Sport
System: iOS, Android
Utvikler: Psyonix
Last ned Rocket League Sideswipe: iOS, Android. Pris: Gratis.
Rocket League på mobil og nettbrett kan vel overhodet ikke fungere eller? Jo, Psyonix beviser her at en smart justering eller to er alt som trengs for å bringe supersuksessen over til den mobile plattformen.
Den største endringer en selvsagt at denne versjonen er todimensjonal. Dette forenkler spillet, samtidig som utviklerne har beholdt kjernen og det som gjør Rocket League så gøy. Kampene er fortsatt kaotiske og hektiske, tempoet i spillet er perfekt tilpasset mobilen og jeg får akkurat den samme, intense spenningen her som på konsoll.
Kontrollene er på grensen til perfeksjonert, men en styreknapp og tre andre, til blant annet boosting og andre manøvre du kjenner fra hovedspillet. Berøringsskjerm fungerer greit, men det er selvsagt en enda bedre opplevelse med en kontroller tilkoblet mobilen. Andre justeringer som at målet er hevet litt over bakken gjør at du ikke mister utfordringen.
Dette er rett og slett en helt nydelig versjon av Rocket League, med gode tilpasninger til den mobile plattformen. Sjekk det ut, jeg er helt sikker på at du vil like det.
Milo and the Magpies
Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Second Maze
Last ned Milo and the Magpies: iOS, Android. Pris: 22 kroner.
Katten Milo har gått seg bort, og du må hjelpe han å finne veien hjem igjen. Denne veien går igjennom en rekke bakgårder og hager, og hele handlingen i spillet foregår der.
Du må finne ledetråder, løse enkle gåter og snike deg vei gjennom hage etter hage. Alle har sine egne utfordringer som må løses, og de fungerer stort sett greit. Noen er litt obskure, andre litt teite, men det var sjeldent at jeg stod fast spesielt lenge.
Litt av grunnen til det var det begrensede området hvert «brett» var, noe jeg likte veldig godt. Da ble det en fin flyt gjennom hele spillet. Stemningen, musikken og den visuelle stilen er uansett det som bærer spillet, og som gjorde at jeg koste meg såpass mye. Spesielt den håndtegnede stilen er helt nydelig. Vel verdt den lave prisen.
Alien: Isolation
Sjanger: Skrekk
System: iOS, Android
Utvikler: Feral Interactive
Last ned Alien: Isolation: iOS, Android. Pris: 159 kroner.
Alien: Isolation er et skikkelig skummelt spill. Det kom ut på konsoll så langt tilbake som i 2014, men det er fortsatt et spill det hender jeg drar fram, og så legger fra meg igjen når jeg husker hvor guffent og creepy det er.
Og akkurat den følelsen har utviklerne greid å dra med seg over til mobil på en særdeles god måte. Spillet ser helt fantastisk ut, det kjører veldig bra og kontrollene er vellagde og godt tilpasset mindre berøringsskjermer.
Spillet er selvsagt enda bedre å kontrollere hvis du har en kontroller, og for de som har eller har spilt konsollversjonen så er denne hakket bedre. Mest fordi du får vassere lyd og større skjerm. Hvis du derimot ønsker deg skummel Alien-spenning på mobil så er det svært lite å utsette på denne fabelaktige mobilversjonen.