Spill på mobilen er undervurdert av mange, og nesten like regelmessig som denne artikkelserien har jeg en diskusjon med noen om akkurat kvaliteten på mobilspill.
Ja, det finnes mye dårlig spill til både iOS og Android, men hvis du gir det en sjanse, og prøver et eller flere av spillene fra disse artiklene, så er jeg ganske sikker på at du vil finne noe du liker. Det finnes et hav av veldig bra spill til mobil, og mange av de finnes også kun på mobilen.
I september finner vi atter en gang en samling spill fra ulike sjangere, og her burde det være noe som passer for de fleste.
A Monster's Expedition
Sjanger: Hjernetrim,
System: iOS
Utvikler: Draknek Limited
Last ned A Monster's Expedition: iOS. Pris: Apple Arcade
I A Monster's Expedition har menneskeheten forsvunnet for lenge siden, og du spiller som et lite, nysgjerrig monster. Gjennom spillet skal du bevege deg fra øy til øy, løse gåter og samtidig se hva de tidligere innbyggerne i «Human Englandland» hadde av gjenstander.
Det blir som et lite museum med morsomme, velskrevne små tekster av hva en ryggsekk var, for eksempel. Humoren og skråblikket er med å bære spillet, men det er de smarte gåtene, og måten spillet er strukturert på som virkelig gjør dette til en perle.
Spillet er på mange måter litt som The Witness, der mye av spillet er mer eller mindre åpent til å utforske akkurat slik du vil. Og står du fast på en type gåte et sted, så kan du bare gå et annet sted og prøve deg på noe annet. Det er smart og vellaget, og utfordringene underveis slutter aldri å fascinere. Legg til at spillet er helt nydelig å se på, så har du et av de aller beste puzzle-spillene som har kommet i 2020, og en skikkelig spillperle på mobil.
Terafyn
Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: South Gate
Last ned Terafyn: iOS, Android. Pris: 22 kroner (Gratis prolog)
Terafyn er enda et nydelig spill på månedens liste. Her blandes et tekstbasert eventyr med kortspill på en nesten magisk måte. Du starter historien i Terafyn med et valg, som først senere viser seg å være utslagsgivende for hvilken «klasse» du spiller som. Dette har ikke så mye å si for spillet, annet enn hvilken egenskap dine valg måles mot.
Historien og verdensbyggingen er den store styrken i Terafyn, som i bunn og grunn er et tekstbasert eventyr der du tar valg underveis som styrer hva helten din gjør, og hva som skjer underveis. Det er så velskrevet hele veien, uten at det på noen som helst måte overøser deg med unødvendig mye tekst. Korte, enkle tekster satt sammen med nydelige bilder vekker fantasien, og det er få andre spill i denne sjangeren jeg har levd meg inn i like mye som dette.
Musikken i spillet ligger som et deilig bakteppe hele veien, og underbygger bare stemningen i spillet. Når det kommer til valg som gjøres, eller kampene du uungåelig må kjempe, så blander er Terafyn er artig, unik blanding av kortsamler og terningskast som fungerer særdeles godt.
Rowdy City Wrestling
Sjanger: Slåssespill
System: iOS
Utvikler: Colin Lane Games
Last ned Rowdy City Wrestling: iOS. Pris: Gratis, 22 kroner for å få reklamefri versjon.
Noen ganger er det enkle ofte det beste, og Rowdy City Wrestling er egentlig et godt eksempel på dette. Dette spillet slår meg som et spill som i første omgang er laget for at du rett og slett skal ha det moro når du spiller.
Oppfølgeren til Rowdy Wrestling er bedre på alle mulige måter, med en bedre og mer variert karrieremodus, der det er opp til deg å ta wrestleren din fra bunnen av rangstigen og helt til toppen. Det er teit, fysikken er halve moroa, men det er allikevel skrevet med en god dose humor, og jeg lot meg rive meg.
I historien har utvikleren nå implementert noen enkle RPG-mekanikker som krydrer opplevelsen. Kontrollene i spillet er enkle og greie, selv om fysikkmotoren periodevis jobber litt mot deg (som den skal gjøre). Enkelt og morsomt.
Crux: A Climbing Game
Sjanger: Rollespill
System: iOS, Android
Utvikler: Benjamin Dressler
Last ned Crux: A Climbing Game: iOS,Android. Pris: Gratis.
Jeg har kun prøvd klatring i klatrevegg et par ganger, og det er skikkelig moro, og veldig mye vanskeligere enn jeg hadde sett for meg. Nå kan jeg heldigvis gjøre det sittende i min egen sofa i Crux: A Climbing Game.
Dette er et klatrespill der du skal, naturlig nok, prøve å komme deg til toppen av veggen uten å falle. Du gjør dette ved å sveipe på en av sidene på mobilen, som dermed gjør at klatreren på skjermen flytter enten en arm eller et bein til et nytt punkt. Det er såre enkelt, men så innmari vanskelig til tider.
Du har nemlig begrenset med tid på hver punkt for hender eller bein mister feste, og du må starte på nytt. Designet er nydelig i all sin enkelhet, og spillet er virkelig rendyrket og spisset for akkurat det det gjør. Og når du har gjort unna alt i spillet kan du designe egne klatreutfordringer, noe som er overraskende moro.
Swordshot
Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: Crescent Moon Games
Last ned Swordshot: iOS, Android. Pris: 22 kroner.
Jeg var litt usikker på om jeg skulle ta med Swordshot eller ikke på månedens liste. Det er overhodet ikke på grunn av kvaliteten på spillet, men rett og slett fordi det er så sinnsykt irriterende til tider.
Irritasjonen kommer av at det er et så enkelt spill, men samtidig så er det kanskje et av de vanskeligste spillene jeg har spilt, i hvert fall så langt i 2020. Her skal du skyte et sverd på en fiende på hvert brett. Denne fienden står stille, og du skyter sverdet ved å trykke på det. Utfordringen ligger i at det rundt denne fienden snurrer en masse andre ting du kan treffe.
Poenget er da å ha riktig timing slik at sverdet glir forbi gjenstandene som roterer rundt fienden. Du har en gitt menge forsøk før du taper, og utover i spillet får du også litt andre egenskaper som kan hjelpe deg videre.
Men herregud så vanskelig det er til tider. Noen brett blåser jeg bare i gjennom hvis jeg finner riktig rytme, mens andre er bom etter bom. Irriterende moro.