Feature

Mobilspill (iOS, Android, Windows)

Månedens anbefalte mobilspill

Klassisk Mikke Mus-spill varmer på vei mot jul.

1: Side 1
2: Side 2

Julen har begynt å vise seg mer og mer ettersom desember kryper nærmere. Butikkene bugner over av marsipangriser, ribba ligger i kjøttdisken og stressnivået øker for hver dag som går.

I denne tiden kan det da være godt å ta et lite brekk fra hverdagens tjas og mas. Mobilspillene fortsetter å komme, og om de ikke er like store som Xbox One eller Playstation 4 sine spill, er det mange juveler og gode spillopplevelser å finne i det mobile formatet.

I november har vi funnet en blanding av løpespill, flotte eventyr, tårnforsvar og en skatespill så bra at man nesten kan lukte griptapen.

Rayman Fiesta Run

Sjanger: Plattform
System: Android, iOS, Windows Phone
Utvikler: Ubisoft

Last ned Rayman Fiesta Run: iOS , Android Pris: 21 kroner.

Den merkelige figuren Rayman har fått en ny oppstandelse i spillverdenen. De siste spillene som har kommet, både til konsoll og håndholdt, har alle vært veldig gode. Fellesnevneren for alle er den flotte visuelle stilen, samt at det er rendyrkede plattformspill, uavhengig av enhet du spiller på.

Figurene løper automatisk også i Rayman Fiesta Run, på samme måte som i Rayman Jungle Run. Det er opp til deg å bestemme hopp, slag og klatring opp vegger.

Tempoet er høyt, og det er aldri kjedelig. Nivådesignet skal få mye av æren for det, der hvert eneste brett jeg har spilt gjennom i Rayman så langt har vært noe eget. Her slenges man fram, tilbake, opp og ned. Det er en herlig variasjon i brettene, til tross for at alt man gjør er å løpe.

Du kontrollerer figuren ved å trykke på skjermen når man trenger å hoppe. I tillegg har man en knapp for slag. Det er enkelt, og fungerer veldig godt. Hoppene skjer når man vil det, og dessverre kan man ikke skylde på spillet om man bommer.

Underveis i brettene skal du samle inn små gullmynter. Når du omsider kommer deg i mål blir du vurdert etter hvor bra du løste det nivået. Her kan du få fra en til fire prikker. Disse prikkene låser opp punkter på kartet, som igjen fører deg videre til de neste nivåene. Jeg hadde ingen problemer med å få nok prikker, men nå er også jeg typen som må ha full pott før jeg går videre til neste brett.

Rayman Fiesta Run er mer av akkurat det man håper på i et Rayman-spill. Herlig nivådesign, en fargerik og flott visuell stil og plattformutfordringer på løpende bånd.

Castle of Illusion Starring Mickey Mouse

Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Disney Interactive Studios

Last ned Castle of Illusion: iOS. Pris: 70 kroner.

HD-oppussing og nyutgivelser av gamle spill er en populær trend om dagen. Disney har også kastet seg på dette, denne gangen er det Mikke Mus som skal i ilden.

Klassikeren så for første gang lyset på min gode, gamle Sega Mega Drive. Det kom på konsoller tidligere i år, og har nå funnet veien til iOS. Her har Disney beholdt veldig mye fra originalen, men samtidig gjort endringer som har gjort spillet enda bedre.

Dette er et plattformspill fra den tiden da plattformspillene regjerte. Det er variert, det er vanskelig og uhyre moro. Ikke regn med at du bare blåser igjen brett etter brett uten å dø. Du får virkelig testet reaksjonsevne gang på gang, noe jeg liker veldig godt.

Kontrollene i spillet fungerer veldig bra, med en flytende joystick som er nøyaktig og bra. Det tar alltid litt tid å venne seg til hvor store bevegelser som trengs med et slikt oppsett, men etter litt tid sitter bevegelsene i fingertuppene. I tillegg til hopping og løping kan du også slenge epler i hodet på fiender.

Alle elementene Castle of Illusion oser av kvalitet. Grafikken og nivådesignet er flott, det er aldri noen problemer med ytelsen og spillet flyter veldig bra. Som et ekstra pluss i margen er det fantastisk musikk hele veien, som tar opplevelsen enda et hakk opp.

Castle of Illusions er et flott plattformspill, som burde gi både nostalgikere og nye spillere en god opplevelse.

Final Fantasy IV: The After Years

Sjanger: Rollespill
System: Android, iOS
Utvikler: Square Enix

Last ned Final Fantasy IV: The After Years: iOS , Android Pris: 112 kroner.

Etter hvert som årene har gått har vi fått ganske mange spill i den velkjente spillserien. Final Fantasy IV: The After Years er en oppfølger til klassikeren Final Fantasy IV fra 1991. Det ble utgitt på det japanske markedet i 2008, før det kom til Wii i 2011. Nå har spillet fått en total oppgradering, og er en samling på ti ulike kapitler.

Fire av disse kapitlene berører hovedhistorien i spillet, mens de seks andre er sidehistorier. De holder høy kvalitet alle sammen, selv om noen av de engasjerte meg mer enn andre. Hovedhistorien er tro til merkevaren, og jeg får en veldig Final Fantasy-følelse når jeg starter spillet på nettbrettet.

Musikken i spillet er herlig, og det kiler i gode spillminner når lyder, musikk og den visuelle stilen smelter sammen i en deilig pakke. Kampene i spillet er også morsomme, og krever at du holder tunga rett i munnen. Hver figur du styrer lader opp til et angrep. Når måleren er full kan du angripe. Dermed må du prøve å forutse om du skal forsvare, få tilbake litt liv eller angripe og håpe på å ta fienden før han tar deg.

Kontrollene fungerer godt, du styrer figuren med en tommel mens du trykker på skjermen for å utføre handlinger med den andre. Du har mange timer med et godt rollespill foran deg, og jeg tror fans av Final Fantasy vil kose seg med spillet.

Det er verdt å nevne at historien nok er enda mer engasjerende om du har spilt Final Fantasy IV. Ikke alt blir forklart like godt, og hvis du er helt fersk kan du fort bli litt forvirret over universet og serien. Uansett så vil fans og nye spillere få en god Final Fantasy-opplevelse.

Touchgrind Skate 2

Sjanger: Simulering
System: iOS
Utvikler: Illusion Labs

Last ned Touchgrind Skate 2: iOS. Pris: 35 kroner.

Jeg digger skatespill. Som ung pode var jeg en ivrig skater i noen få år, selv om jeg aldri ble like god som de kuleste gutta. Fram til jeg prøvde Touchgrind Skate 2 har jeg ikke spilt et skatespill på mobil jeg har likt, og hadde liten tro på at noen skulle få det til. Jeg tok feil, dette er nemlig et meget bra spill.

Du styrer ingen person som står på treplata. Her er det dine to fingre som erstatter føttene, og det er bevegelsene du gjør som styrer hva som skjer med brettet. Det er veldig vanskelig å lære seg, og de første timene begynner frustrerende, men går etter hvert over i dypt tilfredsstillende.

Frustrasjonen er ikke spillets skyld. Kontrollene er så nøyaktig og riktige at det rett og slett er vanskelig å mestre skatingen. På mange måter er dette en simulering, og du kan ikke regne med å ta de feteste triksene eller de høyeste svevene med en gang. Det er en bratt og lang læringskurve, som samtidig gir en enorm mestringsfølelse når det endelig sitter.

Du styrer brettet ved å holde to fingre på skjermen, der hvor føttene til skateren hadde vært. Skal du for eksempel ta en ollie, slipper du først langfingeren fremst på bretter, deretter pekefingeren like etter. Hvis du sveiper langfingeren til høyre av brettet, og deretter slipper pekefingeren, tar du en kickflip.

Utover dette finnes det et hav av triks du må lære. Her kan du grinde, flippe, grabbe, switche og alt annet du kan tenke deg.

Det finnes mange varierte plasser du kan utføre triksene dine på, og en rekke ulike spillmodi. Hvis du har tålmodighet nok til å lære deg Touchgrind Skate 2 har du et meget godt skatespill du kan ha med deg hvor du måtte ønske.

Ittle Dew

Sjanger: Eventyr
System: Android, iOS
Utvikler: Ludosity

Last ned Ittle Dew: iOS, Android. Pris: 30-35 kroner.

Ittle Dew er på mange måter en hyllest til de gamle eventyrspillene, uten å ta seg selv eller de andre veldig høytidelig. Det er todimensjonalt, og går i all hovedsak ut på å løse gåter i et rom, som gir deg veien videre til neste.

Det er bøttevis med humor, selvironi og sarkasme i spillet. Historien er spekket med morsom dialog, og mange nikk til spillene det er inspirert av.

Du blir slengt ut på en øy, og ved hjelp av en merkelig kjøpmann som selger gjenstander han ikke har, blir du sendt ut for å utforske øyas mange ulike grotter. Hver grotte har en gjenstand eller verktøy du tar med deg videre.

Gåtene i spillet går ut på å flytte klosser, tenne fakler og trykke ned trykkplater slik at døren til neste rom åpner seg. I starten er gåtene relativt enkle, men de blir fort mer komplisert. Etter hvert er det mange ulike elementer som skal gjøres i rett rekkefølge, og du må via andre rom for å komme deg videre. Du må vri hjernen og holde tunga rett i munnen om du skal komme deg igjennom alt.

Spillets store frustrasjon er kontrollene. De fungerer ikke optimalt, og er ofte grunnen til at du dør. Jeg har ofte svingt sverdet i feil retning fordi figuren ikke vil snu seg den veien jeg vil. Det er litt for unøyaktig, og fører til mer frustrasjon enn det hadde trengt.

Ittle Dew er et morsomt eventyr- og gåteløsingsspill, med en flott humor og utfordrende grotter.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden