Feature

Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill

Det lovpriste pek-og-klikk-spillet Gemini Rue troner høyt denne måneden.

1: Side 1
2: Side 2

Gemini Rue

Sjanger: Arkade, rollespill Pris: 28 kr Type: iPad og iPhone Utvikler: Wadjet EyeKan kjøpes her

Da Gemini Rue kom ut i 2011, lovpriste Gamer.no spillet for sin gode historie og handling. Nå som spillet endelig er ute på iPad kan også jeg endelig nyte herligheten. Du skjønner, jeg har egentlig kommet til en konklusjon om at jeg nyter eventyrspill mye bedre på nettbrettet, etter å ha tatt flere dypdykk i utvalget der de siste årene.

Gemini Rue drar fra den mer mørke siden av sjangeren, med tydelige film-noir- og science fiction-inspirasjonskilder. Plottet dreier seg om to figurer, Delta Six og Azrael Odin, og de to personenes historie henger sammen på en nok så finurlig måte.

Gemini Rue-trailer.

Grensesnittet er stort sett som forventet; trykk på plassen du vil gå til og trykk på objekter i spillverdenen for å se om det er noe å fikle på. Det samme gjelder om man ønsker å snakke med figurer. Enkelt og greit. Det kan dog være lurt å huske at man kan dø i spillet, og at det er skytesekvenser. Sistnevnte har blitt revidert litt i denne nye utgaven, for å passe bedre til plattformen, men føles fremdeles ikke svært viktig.

Vakkert er det nok ikke, men sjangerveteraner vil kanskje omfavne den pikselerte stilen som minner mest om noe fra begynnelsen av nittitallet. Stemmeskuespillet er stort sett bra, med noen dødpartier her og der, men musikken er god.

Slayin

Slayin.

Sjanger: Arkade, rollespill Pris: 7 kr Type: iPad og iPhone Utvikler: FDG EntertainmentKan kjøpes her

Retrostilen fortsetter i Slayin – et endeløs actionrollespill der du knerter fiender i hopetal i en arenalignende bane. Du spiller som en av tre figurer i konstant bevegelse, og må sørge for å utmanøvrere og knerte stadig påtroppende fiender før de utmanøvrerer deg.

Slayin-trailer.

De tre figurene er en kriger, en magiker og en rougueaktig kjekkas. De spilles alle ulikt: krigeren kan hoppe, mens magikeren aktiverer en tornado med samme knappetrykk, for eksempel. Av og til dukker det opp en selger som mer enn gjerne vil hjelpe deg med å bli sterkere ved å oppgradere ferdighetene eller gjenstandene dine.

Les også
Glovarme jern i ilden hos Ubisoft

Stilen er lystig og lett, med tydelige inspirasjonskilder fra eldre konsoller og spill. Selv det enkle knappeoppsettet med to retningsknapper og en hoppeknapp minner mistenkelig om en spak snytt ut av åtti- eller nittitallet. Slayin er et godt og enkelt mobilspill, som kan by på en god del moro.

Mittens

Mittens.

Sjanger: Fysikk Pris: 7 kr Type: iPad og iPhone Utvikler: DisneyKan kjøpes her

Disneys Where’s My Water går fremdeles sin seiersgang på mange mobilenheter rundt om i verden. Det nyeste innslaget i Disneys mobilspillfamilie når nok ikke helt opp til den samme stjernestatusen, men har mye godt for seg likevel.

Målet er enkelt og Disney-søtt: Du skal bruke tyngdekraften til å lede en nusselig kattunge kalt Mittens mot en tåteflaske. Dette gjør man ved å klappe sammen persienner og stillaser, slik at katten faller, spretter i kleslinjer, og bykser opp mot flasketuten. Husk også å klappe sammen åpne stillaser for gretne gubber.

Mittens-trailer.

Det blir ikke vanskelig før litt senere dog, men da må man plutselig reagere lynkjapt på situasjoner for å få katten velberget frem. Som forventet er det også mulig å samle opp til tre diamanter på veien mot flaska, noe du må gjøre om du vil låse opp alle brettene.

Disney sjarmerer nok en gang med veltegnede figurer og omgivelser. Musikken er også sukkersøt, men heller meningsløs i det store og hele. Utfordringen ligger i å finne ut om man skal kutte tråder eller ikke, og man kan bli småstresset til tider. Mittens er et godt og nusselig tilskudd til Disneys gode mobilspillkatalog.

Unmechanical

Unmechanical.

Sjanger: Eventyr, gåte Pris: 21 kr Type: iPad og iPhone Utvikler: Teotl StudiosKan kjøpes her

Unmechanical er det nyeste stemningsvidunderet på iOS. Spillet så vi først i fjor sommer, da vi anmeldte en Windows-versjon og gav det 7 av 10. Det velskapte lille todimensjonale flyvespillet oser over av sjarm og glede, selv om det ikke blir ytret så mye som et eneste ord på ferden.

Robotsjarmisen er nemlig stum, selv om spillet formidler en enkel historie. I stedet er det mer fokus på å utforske den mystiske verdenen, og ta inn alt rundt det hele på egen hånd.

Unmechanical-trailer.

Den flyvende roboten kommer seg gjennom verdenen ved å flytte på ting med trekkstrålen sin. Dette åpner for en rekke gåter av ymse slag som må løses. Både fysikkferdigheter og hukommelse testes underveis, og det er alltid noe nytt å bryne hjernen på.

Kontrollgrensesnittet kunne dog vært hakket bedre, og det kan være frustrerende når du sliter med å flytte ting. Uansett er Unmechanical et spennende sideskrollende spill som er verdt å få med seg.

Lumber Jacked

Lumber Jacked.

Sjanger: Plattformspill Pris: 7 kr Type: iPad og iPhone Utvikler: EverplayKan kjøpes her

Sist ute denne måneden er plattformspillet Lumber Jacked. Som i andre lignende spill som først og fremst handler om å høvle et par sekunder av klokka, er brettene bedagelig korte. Man hopper og spretter over avgrunner og hasardiøse feller, og avslutter brett ved å gi en bever en neve i trynet.

På veien kan man plukke opp flanellskjorter som ligger bortgjemt utenfor farvei. Pikselstilen er også svært godt gjennomført, med fargerike skogomgivelser som omkranser alt. Alt er på samme nivå som utvikler FireFruitForges tidligere spill.

Lumber Jacked-trailer.

Rent kontrollmessig kunne spillet dog ha vært hakket hvassere. Virtuelle kontroller er aldri optimalt, og det tar litt tid å venne seg på de forskjellige knappene. Vegghoppingen er heller ikke helt optimal – den sakker tømmerhoggeren for mye, og man kan komme ut for å utløse den om man så vidt er nær en vegg.

Det blir likevel hakket for frustrerende etter hvert som man kommer seg lenger ut i spillet. Med en liten justering kunne Lumer Jacking vært noe helt stort, men det ender med å bli en litt upolert opplevelse som det er verdt å prøve med et par forbehold.

Vil du ha flere spilltips til mobilen? Sjekk forrige måneds anbefalinger for iOS eller tilsvarende sak om Android-spill. Vi har også kåret de beste iOS-spillene fra hele 2012.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden