Mens så og si hele Norge går og venter på at det skal bli varmt nok til å hoppe i shortsen og begynne vårlivet, kan det være greit å døyve ventetiden med noe. Mobilspill er jo ypperlig til slikt, og det lønner seg kanskje å sjekke ut hva som skjer på den fronten nå i april, før sola gjør den blankpolerte skjermen umulig å tyde.
Denne måneden tar vi for oss en bråte med spill av ymse slag og sjangre. Ikke minst drar vi frem et nylansert pek-og-klikk-spill som det er verdt å få med seg, PopCaps nyeste kosespill og en nymotens variant av gode gamle Snake.
Solitaire Blitz
Sjanger: Kortspill Pris: Gratis Type: iPad og iPhone Utvikler: PopCapKan kjøpes her
PopCap fortsetter sin serie med Blitz-merkede spill med en interessant kabalvariant. Utvikleren har for lengst opparbeidet seg et ry for å ta enkle spillkonsepter og bygge opp et givende spill rundt det.
Solitaire Blitz er app-versjonen av Facebook-spillet med samme navn som først kunne spilles på det sosiale nettverket i fjor. iOS-utgaven er så å si identisk, og kan til og med kobles opp mot Facebook-profilen for å hente inn ledertavler og annet snop om man har investert penger i det fra før.
Ja, for selv om det er gratis, støtter PopCap naturlig nok opp om spillet med mikrotransaksjoner. Det føles aldri nødvendig, men man kan dessverre se for seg scenario der man kan kjøpe seg til bedre poengsummer med «power ups». Dette er uheldig, og legger en liten demper på moroa.
For kortspillet er i seg selv moro. Du har opp til tre bunker, og må lempe opp kort fra syv rader som er hakket høyere eller lavere enn det som allerede ligger i en av bunkene. Noen jokere piffer opp blandingen, og den trange tidsgrensa gjør det til en småstressende affære. Solitaire Blitz er et enkelt og greit småspill, men med en god slump PopCap-sjarm.
Nimble Quest
Sjanger: Arkade Pris: Gratis Type: iPad og iPhone Utvikler: NimbleBitKan kjøpes her
Mobilspillyndlingne i NimbleBit har sluppet nok et sjarmerende spill, skreddersydd for plattformen. Denne gangen har råskinnene tatt inspirasjon fra alle mobilspills bestefar: arkadespillet Snake – uten at det føles ut som mobilstudioet egentlig rapper spillidéen.
Det er nemlig litt mer komplisert enn som så. Du begynner spillet med en helt som spankulerer fritt på brettet. Etter å ha hugget ned fiender dukker det opp edelstener, «power-ups» eller andre godsaker. Best av alt er det å få en ekstra helt som kan marsjere etter hovedhelten. Knerter du nok folk, kommer du videre til neste brett. Krasjer du inn i vegger, deg selv eller fiender er det full stopp.
Visuelt sett har Nimble Quest fått et lite løft siden Tiny Tower- og Pocket Planes-tiden. Klare, enkle figurer spankulerer rundt på detaljerte brett, men beholder likevel sjarmen fra de tidligere spillene.
Nible Quest er et greit spill, men ikke blant NimbleBits sterkeste. Selv om du kan spille det gratis uten å punge ut for mikrotransaksjoner, vil det resultere i en svært treg progresjon. Spillet er dog gøy likevel.
Badland
Sjanger: Rollespill, eventyr Pris: 28 kr Type: iPad og iPhone Utvikler: FrogmindKan kjøpes her
Er det én ting man kan si om skrollespillet Badland er det at det er utrolig vakker. Sterke farger, mørke silhuetter og gode animasjoner gjennomsyrer spillet fra topp til tå, og er garantert det første man merker seg etter å ha startet spillet. Den sombre lyden likeså.
Men det er og blir et slags løpespill, der du guider en mørk boblefigur gjennom hindre. På veien plukker du opp forskjellige kladder som gjør deg større eller mindre, skape kloner eller andre ting. Du må plukke opp disse også, for eksempel for å komme deg gjennom smale passasjer.
Dessverre ødelegger kontrollene litt for opplevelse. Du trykker på skjermen for å få figuren til å lette, men det føles tungt og tregt. Og uansett kommer du til å bumpe borti taket og gulvet på tur bortover. Det hjelper heller ikke at kladdene du plukker opp ikke påvirker så mye.
I bunn og grunn er det dog verdt å prøve Badland, om enn mest fordi spillets audiovisuelle stil er upåklagelig. Med et litt mer finpuss og dybde kunne dette blitt et av mobilplattformens kuleste løpespill.
Magicka: Wizards of the Square Tablet
Sjanger: Rollespill, eventyr Pris: 14 kr Type: iPad Utvikler: Paradox InteractiveKan kjøpes her
I stedet for å gjøre det åpenbare, og bare slenge en halvgjort utgave av PC-spillet Magicka på iPad, velger Paradox den smarte utvei. De lager et eget spill, skreddersydd for berøringsplattformen, men som likevel greier å beholde sjarmen og humoren det opprinnelige spillet er kjent for.
iPad-resultatet blir noe mer likt Battleheart, både i stil og utførelse. Man går gjennom sideskrollende brett, og flytter magikeren sin ved å trykke på figuren og dra en linje dit man vil flytte seg.
Nedre del av skjermen er fylt med syv magisymboler i form av elementer. Her kommer mekanismen fra Magicka inn – en blander sammen ulike elementer for å mikse og trikse sammen magiformler. Resultatet er at de små, veltegnede fiendene ender opp med å krepere i et fargehav av magiske effekter.
Et annet skussmål er det at man tilsynelatende kan sammen med tre andre folk over nett. Jeg har dessverre ikke rukket å prøve ut dette enda, men om dette virker er det ikke annet enn positivt. spille Magicka: Wizards of the Square Tablet ender uansett opp med å bli noe av det helt store på iPad når det kommer til enkle actioneventyr-spill.
Ms. Splosion Man
Sjanger: Plattform Pris: 21 kr Type: iPad og iPhone Utvikler: Iron Galaxy StudioKan kjøpes her
Det hesblesende plattformspillet Ms. Splosion Man kom først ut på Xbox 360 i 2011. Jammen har ikke det velrenommerte studioet Iron Galaxy greid å presse spillet inn på iPhone og iPad. Ja, det er snakk om hele spillet, komplett med verdenskart og en drøss med brett.
Noe av grunnen til at det virker forholdsvis godt er de enkle grunnmekanikkene. Man løper mot venstre eller høyre med piltaster, og gjør så den rosa dama eksploderer med en knapp på høyre side av skjermen. Det er egentlig alt man trenger å holde styr på. Resten er absurd moro, med en sjarmerende heltinne som er minst like gøyal som den oransje husbond.
Dessverre er det flere ting som gjør at Ms. Splosion Man egner seg bedre på konsoll enn på mobil og nettbrett. For det første krever en del av de senere brettene svært gode virtuelle kontrollferdigheter, for det andre er flere av brettene veldig lange.
Twisted Pixels to år gamle spill står seg fortsatt, og er fremdeles verdt å prøve. iOS-utgaven er nok ikke den mest optimale, men det er ikke til å stikke under stol at Ms. Splosion Man er et av de bedre plattformspillene på mobile enheter akkurat nå.