Wave Trip
Sjanger: Musikkspill Pris: 14 kr Type: iPad, iPhone Utvikler: Lucky FrameKan kjøpes her
Er det én ting jeg er svak for er det musikkspill, helst av sorten der musikken bygger seg gradvis opp etter hvert som du gjør det bedre og bedre. Wave Trip faller pladask inn i denne kategorien, og makter å gjøre en ny vri på en gammel mobilspilltraver.
Du styrer et skip som flyr automatisk mot høyre. På veien er det blå og oransje knotter du kan plukke opp. Knottene gjør at lydsporet bygger seg gradvis mer fyldig, og øker kombosummen – så lenge du greier å styre unna de rosa klossene. For å manøvrere skipet må du gjøre to ting: holde inne venstresiden av skjermen for å stige opp, og trykke på høyresiden av skjermen for å benytte deg av et skjold.
Wave Trip hadde ikke vært noe om musikken var helt på trynet. Heldigvis er den både fengende og interessant, med enkle melodier og synkoperte rytmer. Litt mer variasjon hadde dog ikke vært å forakte.
På mange måter minner Wave Trip mye om fjorårets PlayStation 3- og Vita-spill, Sound Shapes, men holder seg til en betydelig mer minimalistisk stil. Sterke og klare pastellfarger er plastret på de geometriske figurene. Wave Trip er et godt og enkelt spill, men har ikke så mye dybde å by på i lengden.
Rise of the Blobs
Sjanger: Puzzle Pris: Gratis Type: iPad, iPhone, Android Utvikler: Robot InvaderKan lastes ned her
Rise of the Blobs er på mange måter en roterbar variant av Tetris. Du spiller som den søte knerten Marsh Mal, som står på toppen av en pilar. Målet er å treffe gleeklumper med frukt av samme farge, noe som så gjør a du kan fjerne alle geleklumpene som henger sammen med hverandre.
Du sveiper fingeren i den retningen du ønsker å snu pilaren, og sveiper hardt ned for å få slengt frukten fortere ned. Ikke overraskende stiger både tempoet og geletårnet jevnlig, og før man vet ordet av det har man mistet kontrollen og taper spillet.
Man kan sprenge deler borte med ekstrafrukten kokosnøtt om nøden er som verst. Utfordringen ligger mest i å se fargemønstrene som svøper seg om pilaren, slik at en vet hvor en skal plassere frukten. Pent er det også, med klare, tydelige farger og en nusselig estetik. At Marsh blir merkbart mer nervøs etter hvert som tårnet stiger er også en finurlig detalj.
Aberet er den trege oppgraderingsraten, er du ofte må vente i uhorvelig lang tid for å komme noen vei. Det finnes flere modi å velge i, slik som tidsbasert gelesprenging og oppdrag som må løses på spesifikke vis. Alt i alt er Rise of the Blobs et koselig Tetris-alternativ som dessverre hindres litt av mikrotransaksjoner.
Be Together
Sjanger: Fysikkspill Pris: 7 kr Type: iPad, iPhone Utvikler: ChillingoKan kjøpes her
Strategisk nok ble Be Together lansert en uke før valentinsdagen. Chillingo har etter alt å dømme siktet seg inn på å sikre et kjærlighetsglad publikum med dette fysikk- og gåtespillet, i hvert fall om man skal dømme etter tema.
I Be Together skal du hjelpe to fortapte sjeler med å finne kjærligheten i hvert eneste brett. De to sjelene er små klumper, som naturlig nok kun kan trille. Derfor blir det opp til deg å sette ut slike ting som ramper og trampolineskyer for å sørge for at den lille kula kommer frem til målet. Man setter opp gjenstandene på forhånd, og lar så tyngdekraften gjøre sitt.
Hvert brett har, mobilspilltradisjon tro, tre stjerner å samle for at man skal kunne karre til seg det beste resultatet. Disse brukes også til å låse opp brett senere, så det lønner seg å plukke opp så mange man kan på veien.
Estetisk sett er det hele litt anmassende, med banal musikk og overdrevent klissete grafikk. Når det kommer til brettene er de dessverre for enkle i starten, og tar egentlig aldri helt av. Chillingo har et kult grunnkonsept her, men jeg savner en videreføring som gir det helt spektakulære. Be Together er i bunn og grunn bare enda et fysikkspill, men byr på nok til å være verdt en titt.
Momonga Pinball Adventures
Sjanger: Fysikkspil/pinball Pris: 14 kr Type: iPad, iPhone Utvikler: Paladin StudiosKan kjøpes her
Merkverdige Momonga Pinball Adventures byr på akkurat det tittelen skisserer. Som ekornet Momo må du legge ut på et eventyr for å redde gjengen sin fra kidnappere, og må spinne og fly gjennom utallige pinballbrett for å finne de igjen.
Hvert brett er bygd opp av flere nivå, slik at man kommer seg stadig oppover mot målet. Nivåene inneholder minst et par flippere, og man må hamre løs på Momo med flipperne for å få ham til å spinne mot stjerner, brytere og andre gjenstander på brettet. Av og til har du kortere flyvesekvenser med tilting av telefonen – noe som tilføyer litt variasjon inn i formelen.
Denne blandingen av trestjernesspill, eventyrspill og pinballspill fungerer utmerket, selv om jeg gjerne skulle ha sett litt mer variasjon i noen av brettene. Det blir litt for ofte det samme, og selv om Momonga Pinball Adventures slenger en sjefskamp inn i ny og ned er det ikke nok til å stagge variasjonstørsten.
Den enkle polygongrafikken fungerer også godt, og musikken er passende. Med Momonga Pinball Adventures har Paladin Studios maktet å blande ulike sjangre inn i en velsmakende potpurri.
Rock Runners
Sjanger: Løpespill Pris: 7 kr Type: iPad, iPhone Utvikler: ChillingoKan kjøpes her
Chilingos andre bidrag til listen denne måneden er det robuste løpespillet Rock Runners. Det begynner å bli trangt om plassen i løpesjangeren nå, og man må virkelig skille seg ut om man skal gjøre hevd på sjangertoppen. Chillingos nyeste greier til en viss grad å gjøre seg bemerket, men snubler samtidig litt i løperuta.
Når det er på sitt beste, er Rock Runners ypperlig. Du hopper over hindre, unngår lilla giftpøler, slenger deg i magnetiske lianer, plukker opp alskens noder og nøkler, og kommer deg velberget i mål. Som vanlig er grensesnittet forholdsvis enkelt, med trykk og sveip som hovedinput.
Det skorter litt på den store utfordringen, og man må komme seg et godt stykke ut i spillet før en begynner å kjenne svetten piple. Til gjengjeld blir spillet da såpass engasjerende at det er verdt det. Du sanker inn poeng og opp til tre stjerner, men siden brettene låser seg opp av progresjon er de kun til pynt.
Rock Runners makter å presse seg inn på et overfylt marked, men er et stykke unna toppene. Samtidig er det mer enn godt nok til å være verdt både tid og penger, særlig om du allerede har gjort alt i sjangermastodonten Rayman Jungle Run.
Hvis du vil ha flere spilltips for mobiltelefonen din, bør du ta en titt på forrige måneds iPhone- og iPad-anbefalinger. Sjekk også ut tilsvarende artikkel om Android-spill.