Ichi
Sjanger: Puzzle Pris: 7 kr Type: Universell og Android Utvikler: Stolen Couch GamesKan kjøpes her
Ichi plukker opp arven etter slike spill som Quell og Quell Reflect i at de er avslappende puzzle-spill fra et fugleperspektiv. Her er målet enkelt og greit å lede en ball fra et startpunkt til et sluttpunkt. Når du setter i gang ballen spretter den mellom hjørner, og det er din oppgave å rotere disse hjørnene slik at ballen kan komme frem.
Enkelt, men ganske så finurlig. Etter et par baner viser det seg nemlig at dette er langt fra en pushover. Du må tenke lynkjapt, reagere refleksivt og rotere hjørnene på sparket. Tabber du deg ut må du begynne på nytt.
Etter hvert introduseres det også flere mekanikker, slik som at du kan tegne en strek på spillområdet som ballen kan sprette av, eller hjørner som forsvinner når du trykker på skjermen. Det gjelder å holde tunga rett i munnen, for spillet blir vanskelig svært så kjapt.
Diabolske gåter og leken tegnestift-estetikk gir spillet et særpreg som skiller det fra mengden. Du blir aldri stressa av Ichi, men du kan raskt bli veldig frustrert når du setter deg fast. Likevel tilbyr det en herlig puzzleopplevelse som vil få deg til å vri hjernen et par ganger på jakt etter løsninger.
Slydris
Sjanger: Puzzle Pris: 14 kr Type: iPad Utvikler: RadiangamesKan kjøpes her
Den enkleste måten å forklare Slydris på er å henvise til Tetris. Blokker av ulik lengde dukker opp øverst i spillområdet, og det er din oppgave å sørge for at de former linjer i bunn. Om du får organisert en linje, forsvinner blokkene og gjør plass til nye.
I motsetning til Tetris er alt turbasert, slik at du kan bruke god tid på å tenke på blokkplasseringen. Du kan dra nesten alle blokker til venstre eller høyre, slik at de kan falle i tomme hull, men for hvert trekk faller det nye blokker fra toppen av skjermen. Du kan også bare flytte på én blokk per tur, så prioriteringer og planlegging må til.
Selv om spillet bare har to moduser føles det mer enn nok. Du har den erketypiske uendelighetsmodusen, der du spiller til du kreperer, og en overlevelsesmodus der du får en durabelig dose blokker hvert tiende sekund. Denne er mer hektisk, og gjør at du sitter på kanten av stolen hele tiden.
Bak det som ved første øyekast ser ut som en Tetris-klone skjuler det seg et vanedannende og enkelt, men likevel annerledes puzzle-spill. Teknisk sett er det upåklagelig, og spillets lille dose med enkel puslemoro er godt designet. Det eneste aberet er den litt uprofesjonelle grafikken, men det er kun et lite skår i puslegleden.
10000000
Sjanger: Puzzle/Nivåbygging Pris: 14 kr Type: Universell Utvikler: EightyEight GamesKan kjøpes her
Månedens mest kryptiske spilltittel er kanskje også en av de beste. I en herlig blanding av match 3 og grotteutforsking skal du forsøke å rømme fra en monsterbefengt, skattestappet festning ved å bygge deg sterkere og sterkere. Friheten nås når du til slutt får en poengsum på 10000000.
På toppen av skjermen løper festningsfangen gjennom grotter, mens han hugger ned fiender, plukker opp skatter og åpner låste dører. Ditt bidrag til heltens løpetur er å matche tre eller flere symboler, slik at han kan komme seg videre fra hver stopp før tiden renner ut.
Symbolene samsvarer med handlingene fangen må gjøre: sverd slår monstre, nøkler åpner låser. Mellom rundene kan man oppgradere fangens egenskaper i enkelte rom i fangehullet, slik at han kan yppe med stadig vanskeligere grotter, helt til poengsummen på 10000000 nås. Det blir stadig lettere og lettere etter som du oppdragerer den lille figurens styrker.
10000000 overrasker med et enkelt men solid grunnlag, der den stadige progresjonen mot poengsumtaket driver deg fremover. Den enkle match 3-mekanikken fungerer som smurt, og selv om det til tider kan føles litt uoverkommelig vender jeg alltid tilbake for en ekstra grottetur.
Fieldrunners 2
Sjanger: Tårnforsvar Pris: 21 kr Type: iPhone Utvikler: RubiconKan kjøpes her
Tårnforsvarsjangeren har siden App Stores lansering sementert seg som en av plattformens spillmessige styrker. Fieldrunner var et av de første virkelig gode iOS-spillene i sjangeren, og bygget seg opp en hærskare av ivrige spillere som ikke kunne få nok av å slakte ned bølge etter bølge.
Nå har oppfølgeren kommet på markedet, og byr på en mengde nye baner, vakttårn og spillmodi. Grunnpilaren er fremdeles den samme: du plasserer ut og oppgraderer forsvarstårn, som så skyter ned bølge på bølge med hærstyrker. Noen tårn er kraftigere enn andre, og det kan lønne seg å bygge labyrinter for å lede fienden langs en så lang rute som mulig.
Denne gangen har opplevelsen fått en durabelig oppussing, slik at alt ser enda bedre ut. En av nyvinningene er ulike «power-ups» som kan skru tiden tilbake et par runder, eller bombardere slagmarken. Det hele både føles og ser mye bedre ut, og den mesterlige balansen gjør også at det aldri kjennes direkte urettferdig.
Med mesterlige brett og et svært utvalg av fiender og tårn utmerker spillet seg som ett av de beste i sin sjanger, selv om det ikke på noen måte finner opp hjulet på nytt. Fieldrunner 2 beviser en gang for alle at noen ganger kan mer av det samme, med en liten smule ekstra, være nok til å være et godt spill.
Outwitters
Sjanger: Turbasert strategi Pris: Gratis (du kan kjøpe flere fraksjonert) Type: Universell Utvikler: One Man LeftKan kjøpes her
Månedens andre strategianbefaling går til Outwitters. Det asynkrone og avhengighetsskapende spillet kaster deg inn i en strategisk kamp mot enten venner eller tilfeldige spillere i intense turbaserte slag. En ligamodus gjør også at du får en følelse av progresjon etter som du spiller mot motstandere som alltid ligger på ditt ferdighetsnivå.
Tre ulike fraksjoner – plushdyrlaget Adorables, de maritime Scallywags og metalliske Feedback – sørger for at kampene er varierte med sine enheter. Noen enheter er sterke, angre er agile. Alt skjer på en heksagonal slagmark, tettpakket av mørk tåke, slik at motstanderens plassering er et mysterium inntil du kommer nært nok. Målet er å knerte motstanderens base, og som oftest må du da først presse deg gjennom motstanderens lag.
Hver tur kan du rekruttere en ny enhet, flytte hver av figurene du har på brettet én gang, og gjøre angrep på fienden. Alt er dog avhengig av «wits», en form for valutta som bestemmer hvor mye du kan gjøre per tur. Dette fungerer godt, og tvinger deg til å planlegge hvordan du skal få has på motstanderen.
Gratisspillere får kun tilgang på Scallywags, men er du villig til å betale en nett engangssum får du tilgang på alle raser. Den fargerike og tydelige grafikken gjør det hele til en behagelig opplevelse, også på iPad med retina-skjerm. Dersom turbasert strategi er tingen for deg er det bare å hive seg over Outwitters.