Feature

Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill

Trenger du noe å pusle med i fellesferien? Her er månedens anbefalinger.

1: Side 1
2: Side 2
Cthulhu Saves the World.

Cthulhu Saves the World

Sjanger: Rollespill Pris: 14 kr Type: Universell Utvikler: TinkerHouse GamesKan kjøpes her

Etter å ha trasket flere seiersrunder på Xbox Live Indie Games og Steam, kom indiefavoritten Cthulhu Saves the World nylig til iOS. Det absurde og post-modernistiske japan-inspirerte rollespillet har blitt kjent for sin noe merkverdige tilnærming til sjangerens storhetstid på nittitallet.

Spillet åpner med at Cthulhu tappes for krefter like etter sin oppvåkning. Etter å ha smuglyttet på fortellerstemmen skjønner beistet at han må bli en ekte helt for å få tilbake kreftene sine. Dermed legges det ut på et av jRPG-sjangrens merkeligste eventyr.

Cthulhu Saves the World-trailer.

Kampsystemet kan også rengnes som mimring tilbake til de nå 20 år gamle turbaserte spillene, og minner utseendemessig mest om Dragon Quest-spillene. Spillet vil likevel tydeligvis at du skal gjøre deg ferdig med kampene så raskt som mulig – fiendene blir sterkere desto lengre kampen pågår.

Opplevelsen hemmes litt av et uhåndterlig kontrollsystem når man utforsker verdenen. Jeg savner en virtuell d-pad-løsning i stedet for «trykk-hvor-du-vil»-løsningen som det opereres med her. Om du klarer å venne deg til de uhumske kontrollene har du likevel en spennende selvrefleksiv sjangerutforsking i vente.

Song Pop.

Song Pop

Sjanger: Musikkspill/quiz Pris: Gratis (med mikrotransaksjoner), eller 14 kr for en premium-utgave Type: Universell, Android Utvikler: TinkerHouse GamesKan kjøpes her, eller lastes ned gratis her

Månedens asynkrone innsalg kommer i form av et musikkquizspill. I SongPop er det om å gjøre å gjette hvilket band eller hvilken låt det spilles en snutt av, enkelt og greit.

Alt skjer asynkront. Du begynner en kamp ved å velge hvilken type spilleliste du ønsker å tevle i, for eksempel 80-tallslåter eller klassisk rock. Så gjør du ditt beste for å finne svaralternativet så raskt som mulig hver gang det dukker opp en ny låtsnutt. Deretter venter du på at motstanderen skal kjøre sin runde, før den som svarte rett raskest stikker av med tre mynter i premie.

Les også
Deus Ex: The Fall blir mobilspel
Song Pop.

Myntene kan du investere i flere spillelister, men det krever stort sett flere mynter enn det er sannsynlig at du rasker sammen. Da må man i så fall ty til mikrotransaksjoner for å spe litt på, noe som er greit i gratisutgaven, men som blir litt mer spekulativt i premiumutgaven som koster 14 kr.

SongPop lider også av Buzz-syndromet: Man lærer seg raskt svarene på spørsmålene utenat. Dette har utvikleren prøvd å gjøre noe med ved å sørge for at du låser opp nye låter i spillelistene etter hvert som du spiller, men det skjer for sjelden til å ha noen stor effekt. Slik SongPop fungerer nå vil jeg anbefale gratisutgaven, og heller vente og se hva som skjer videre med premiumutgaven.

Dungeon Village.

Dungeon Village

Sjanger: Strategi/bybygging Pris: 28 kr Type: Universell, Android Utvikler: KairosoftKan kjøpes her

Dungeon Village minner faktisk mest om Epic Astro Story, og kan på mange måter sies å være en fantasy-utgave av romkoloniseringsspillet. Du skal bygge opp et tettsted som eventyrere kan bruke som base når de skal ut på eventyrtokt. Du må sørge for at butikkene og sovetavernaen er fristende, slik at landsbyen din kan oppgraderes når den øker i popularitet.

Veldig raskt får du også muligheten til å sende en gjeng med lystige eventyrere på oppdrag for deg, noe som resulterer i verdifulle gjenstander og flere erfaringsnivå for eventyrerne. Systemene virker logiske, og jeg føler også menyene er mer oversiktlige denne gangen, og merker meg at Kairosoft stadig nærmer seg en mer og mer oversiktlig måte å navigere spillene sine på.

Dungeon Village-gameplay.

Kairosoft vet som vanlig akkurat hvilke strenger de skal spille på for å gjøre progresjonen appelerende. Du ønsker at byen skal vokse seg større, og at eventyrerne skal bli kraftigere. Det at du faktisk ser de små knøtteheltene kjempe iherdig og tappert mot monstre ute på enga gjør også at du får et mer direkte forhold til fremgangen.

Berøringspresisjonen er som vanlig litt vanskelig å få taket på de første par minuttene, men med litt øving sitter det som smurt. Alt i alt er Dungeon Village en av Kairosofts bedre titler, men jeg kjenner at utvikleren godt kan vente litt med å slippe neste spill fra katalogen nå.

Where's My Perry?

Where’s My Perry

Sjanger: Arkade/fysikk Pris: 7 kr Type: Universell, Android Utvikler: DisneyKan kjøpes her

Tar du kun ett blikk på Where’s My Perry?, fnyser, og hevder at «dette må jo bare være en tafatt nivåpakke», faller du ned i samme fallgruve som meg. Jeg trodde ærlig talt at dette skulle være noe halvgjort møl som ikke utviklet fjorårets Where’s My Water på noen god måte, men Where’s My Perry? Både videreutvikler og utforsker konseptet på nye måter.

Om man ikke er kjent med Disney-showet Phineas & Ferb, som denne nyutgaven er basert på, har ikke det mye å si. Faktisk har spillet trøbbel med å gjenskape seriens surrealistiske og post-moderne humor på noen treffende måte. I stedet ligger attraksjonen i de spillmekaniske nyvinningene.

Where's My Perry?

Som i Where’s My Water? skal du grave tunellganger for å lede vann til et avløp, slik at brettet kan fullføres. Det som gjør at denne nye utgaven skiller seg ut er de ulike laserne om endrer vannets tetthet, til damp og is. Disse hindrene må forserer i riktig rekkefølge for å kunne nå mål, og gjør at brettene i Where’s My Perry? får en ekstra vri.

Ellers fungerer alt slik det gjorde i Where’s My Water?. Jeg anbefaler å spille på iPad, siden du da kan være betydelig mer presis med tunnelgravingen. Noen av de senere brettene kan by på en durabelig utfordring, og da gjelder det å være presis. Where’s My Perry ender opp med å bli mye mer enn en nivåpakke, og inneholder nok sprell til at det er verdt å besøke fjorårets spillmekanikk igjen.

Suspect in Sight.

Suspect in Sight

Sjanger: Arcade Pris: 14 kr Type: Universell Utvikler: JujubeeKan kjøpes her

Har du noen gang tenkt over hvordan politihelikopteryrket er? Du må lete etter fluktbiler med spotlight over store områder, mens du forsøker å kommunisere med betjentene på bakkenivå. Spennende? Vel utvikleren Jujubee synes yrket hørtes så interessant ut at de har laget et arkadespill om det.

Du kan fly rundt fra fugleperspektiv i to byer, med en tredje by på vei. I begynnelsen er kun Miami låst opp, men etter hvert vil du stige i gradene og New York vil bli tilgjengelig. Du kan også låse opp nye helikoptre etter hvert som du beviser dine ferdigheter.

Suspect in Sight-trailer.

I selve spillet kjemper du mot klokken om å fakke så mange fluktbiler som mulig. Bilene vises på radaren din, og er også tydelig rødfarget nede på bakken. Du må holde søkelyset på bilen så lenge at en politibil rekker å brase småkomisk inn i bilen, slik at den totalvrakes. Vi leker ikke skurk og politi her, med andre ord.

Gyroskopkontrollene fungerer godt for meg, men dersom du får spader av tanken er det også mulig å bruke en virtuell spake for å navigere byen. Jeg skulle gjerne ha sett litt mer variasjon i oppdragene – slik det er nå blir bare fiendebølgene større for hver gang, uten at noe annet endres.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden