Feature

Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill

Denne gangen har vi ti skarpe spill for en hver smak.

1: Side 1
2: Side 2
Fingle.

Fingle

Sjanger: Gåteløsing Pris: 7 kr Type: iPad Utvikler: Game OvenKan kjøpes her

Det er ikke lenge til valentinsdagen nå, og par over hele verden gjør seg klare til å slenge penger etter kort, blomster og konfekt. Utvikleren Game Oven håper tydeligvis også at noen ønsker å svi av et par kroner på et flørtespill, og har lansert fingetvisterspillet Fingle i grevens tid.

Akkompagnert av et kanskje litt for suggestivt musikkspor, skal du og din bedre halvdel (eller en veldig god venn) løse fingertvistøvelser på rekke og rad. På skjermen ser du to sett med kvadratcentimeterstore firkanter og du og medspilleren må plassere fingrene og holde posisjonen et øyeblikk slik at begge firkantsettene fylles.

Fingle-trailer.

Noen brett byr på bevegelige firkanter som gjør at du må bevege fingrene dine i tandem med mønsteret. Konseptet er så grunnleggende enkelt at det er vanskelig å si stort mer. Her er det ingen poengsanking, ingen mestring utover det å strekke fingrene sine i ubekvemme og tidvis flørtende posisjoner.

Det er ikke å være best som er målet, men å samarbeide om å løse problemene, noe som er forfriskende blant de mange konkurransefokuserte iOS-spillene. I begynnelsen føles det hele en smule flaut, men etter et par brett sitter latteren løst. Fingle er et merkverdig spill hvor noen små intimgrenser utfordres, heldigvis uten at det blir særlig ekkelt eller perverst.

Run Roo Run.

Run Roo Run

Sjanger: Gåteløsing Pris: 7 kr (iPhone), 14 kr (iPad) Type: iPhone og iPad Utvikler: Game OveniPhone-utgaven an kjøpes her, mens iPad-utgaven kan kjøpes her

Jeg har alltid vært en forkjemper for enkle kontrollgrensesnitt på mobilplattformen. Alt for mange utviklere klistrer virtuelle knapper på spillene sine, uten at det bidrar med stort annet enn å gjøre opplevelsen frustrerende. 5th Cell med Jeremiah Slaczka i spissen gjør med Run Roo Run et forsøk på å tilnærme seg et enkelt kontrolloppsett, og lykkes til en viss grad.

Du leder kenguruen Roo gjennom over 400 små plattformbrett. Her hopper du over kaktuser, glir på oljeunderlag og flyr gjennom luften med paraplyer. Roo løper automagisk gjennom de korte brettene, og alt du trenger å gjøre er å time hoppene.

Les også
Square Enix imponerer med ny spillmotor

Problemet er bare at alle brettene, sett bort fra de ”ekstreme” som kan låses opp, er gruelig enkle. Som oftest tar det bare to forsøk på om lag tre sekunder før man spretter videre. Det føles ut som om 5th Cell undervurderer sitt publikum. De vanskelige og bortgjemte brettene er heldigvis mer krevende, og viser spillet fra sin bedre side.

5th Cell bygger med Run Roo Run videre på sitt renommé som en utvikler med en god estetisk brodd, men som fomler det litt til når det kommer til designet. Tross i sin ekstreme enkelhet byr de senere brettene på en del moro, og gjør at spillet er verdt å prøve.

Hank Hazard.

Hank Hazard

Sjanger: Fysikk Pris: 7 kr Type: iPhone Utvikler: Red Rocket GamesKan kjøpes her

I månedens obligatoriske fysikkspill stifter vi nærmere bekjentskap med hamsteren Hank Hazard. Gjennom tre lange brettsett skal du manipulere den lille gnagerens omgivelser slik at han får rasket med seg brettenes tre stjerner før den gjennomsiktige hamsterballen ruller i mål. Et underholdende, men også forutsigbart konsept.

Knyttnever, løse planker og smeltbare isblokker er bare noen av elementene i omgivelsene du kan benytte deg av for å drive Hanks hamsterball fremover i terrenget. Fysikkens lover er alfa og omega, og du må ofte time neveslagene og de tunge kassenes fall for å anslå ballens ideelle bane.

Hank Hazard-trailer.

En finurlig ting er hvordan spillet håndterer bonuspoenger. I hver brett får du utlevert en beskrivelse av hva som må til for å oppnå bonuspoengene. For eksempel er det ett brett som krever at du krysser målstreken med en hastighet på over 30 km/t, mens et annet brett krever at du fullfører brettet med et visst antall trekk. Dette hjelper til med å variere opplevelsen.

Spillet lærer deg sine elementer på godt vis gjennom de mange godt utformede brettene, og det stilrene tegnede utseendet er akkurat så maskot-vennlig som du forventer. Hank Hazard finner ikke opp hjulet på nytt, men er godt nok til å være verdt en runde i hamsterballen.

Windosill.

Windosill

Sjanger: Eventyr Pris: 21 kr Type: iPad Utvikler: Vectorpark.comKan kjøpes her

Månedens surrealistiske innslag kommer i form av Windosill. I det som lettest kan beskrives som et estetikkfokusert gåtespill, leder man et lite leketog gjennom ti korte brett. Her finner du ingen poengrangering, tidsbegrensning eller stressende faktorer. Alt handler isteden om å prøve å forstå logikken i det lille leketogets lyseblå verden.

Alle brettene har det samme overordnede målet: Finn den lille nøkkelkuben for å åpne døren til neste brett. Det som skiller brettene fra hverandre er hvordan man lokaliserer nøkkelkuben. I ett av brettene må du for eksempel lure en gigantisk fugl med en hatt for å komme deg videre, mens i ett annet tilfelle må du lede nøkkelkuben gjennom en slags Rube Goldberg-maskin.

Det hele føles ut som et tilbakeblikk til barndommen, den gang da de mest utrolige og abstrakte eventyrene hadde sin egen indre logikk. Alle gåtene føles selvsagte og naturlige, men først etter at du har tuklet rundt i omgivelsene.

Det hele blir likevel alt for kort, overfladisk og fragmentert til å menge seg med mesterne. Estetisk sett er det uhyre interessant, men selve interaksjonene kokes ned til det banale. Om du er på jakt etter en esoterisk og annerledes smakebit av et mobilspill kan Windosill være behjelpelig, men ikke forvent et langt og innfløkt eventyrspill.

Jazz: Trump's Journey.

Jazz: Trump’s Journey

Sjanger: Plattform Pris: 21 kr Type: Universell Utvikler: BulkypixKan kjøpes her

Alt for ofte faller spill tilbake på de gamle stilistiske klisjéene: sci-fi, fantasy og krig. Derfor blir det så umåtelig herlig når noen tør gå en ny og uutforsket vei, slik Bulkypix gjør med Jazz: Trump’s Journey. Satt til 1920-tallets New Orleans handler spillet om den aspirerende jazzmusikeren Trump som ønsker å slå gjennom.

Rent grunnleggende er Jazz: Trump’s Journey et renspikket plattformspill. Du bykser over juv, samler inn noter og gamle bilder, og klatrer i stiger gjennom brettene. Trump kan også stoppe tiden ved å spille på trompeten sin, noe som gir en liten smak på tidsgåter.

Jazz: Trump's Journey-trailer.

Den første tiden i New Orleans er litt sløv, med enkle og lite utfordrende brett. Heldigvis tar det seg opp etter hvert, og enkelte partier kan føles en smule urettferdige. Som regel er det de virtuelle kontrollene som har skyld i de flaue dødsfallene, men stort sett er de tilstrekkelige.

Det som skinner i Jazz: Trump’s Journey er utvilsomt det estetiske, med et lydspor som får det til å rykke i jazzfoten og et detaljert og fargerikt utseende. Dialogene, som blir presentert med tekstplakater a la stumfilmtiden, er sjarmerende, men det er litt synd at utvikleren ikke benyttet muligheten til å gi en dypere fremstilling av 1920-tallets jazzmiljø og kultur.

Les også: Månedens anbefalte Android-spill (januar) Les også: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill (januar)

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden