Flick Nations Rugby
Sjanger: Sport
Pris: 13,57 kroner
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Full Fat
Kan kjøpe her
Rugby er en sport få nordmenn, inkludert meg, har et forhold til. Vi forbinder det stort sett med knuffing og merkelige målstenger, og vet kanskje ikke helt hva som skiller det fra amerikansk fotball. Flick Nations krever heldigvis ikke mer enn det, siden alt du skal gjøre er å sparke ballen i mål.
Egentlig er det ikke så mye å si utover akkurat det – du blir gitt en ball, et mål, og skal sparke ved å trekke fingeren over skjermen. Retningen påvirkes av vind, og sparkene gjøres fra forskjellige steder på banen. Dette kan nesten virke litt for enkelt, men jeg liker det jeg ser.
Utførelsen er upåklagelig. Spillet ser pent ut, ballhåndteringen føles troverdig, og det er nok utfordringer til å holde oppmerksomheten i lange perioder. Vinkel og vindretning skiftes ofte, og samtidig får du ekstrautfordringer om å treffe på spesifikke steder i målet, og lignende. Det er ikke ofte jeg liker sportsspill, men denne gangen må jeg innrømme at jeg lot meg underholde.
Defender II
Sjanger: Tårnforsvar
Pris: Gratis
Type: Android (testet)
Utvikler: DroidHen
Last ned spillet her
DroidHens tårnforsvarsspill Defender har vært ett av de mest populære spillene i sjangeren, med god grunn. Oppfølgeren fortsetter i den samme tradisjonen. Prinsippet er enkelt: Du kontrollerer et skytende tårn, og må forsvare festningen din mot angripende styrker. I tillegg til enkel skyting, har du forskjellige ammunisjonsoppgraderinger og magiske formler tilgjengelig. Spillet begynner enkelt, men med stadig økende mengder fiender, blir det fort verre å holde seg i live.
I tillegg til vanlig enspillermodus, kan du spille mot andre over Internett. Man kontrollerer da hvert sitt tårn, og den som holder seg selv i live lengst vinner. Flerspillermodusen fungerer veldig bra, og situasjonen blir gjerne svært hektisk, siden mengden fiender bare øker på til en av spillerne har tapt. Dette i motsetning til enspiller, hvor det er et visst antall bølger fiender.
Underveis tjener du opp erfaringspoeng, som brukes på oppgraderinger av murer, våpen, magi og så videre. Det hele ser ut til å være godt balansert, og det er mer enn nok muligheter til å tilpasse spillestilen som du vil. Det er ikke mye å utsette på Defender II, og spillet er verdt å få med seg for alle tilhengere av sjangeren.
NBA Jam
Sjanger: Sport
Pris: 29 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Electronic Arts
Kan kjøpes her
EA gir ut to av sine sportsspill til mobile enheter denne måneden. FIFA 12 ser dessverre ikke ut til å fungere på norske enheter, men NBA Jam er også sluppet her til lands. Selv er jeg antageligvis det minst sportslige mennesket du kan treffe på i Norge, og
jeg må innrømme at jeg knapt har begrep om hva basketball innebærer, annet enn å treffe en bøtte og sprette ballen med hendene.
Men heldigvis for meg er ikke mobilutgaven en sportssimulator. I all hovedsak trenger du bare å lære å kaste ballen i mål, løpe, takle og passe. Kontrollene er litt unøyaktige, så jeg fant fort ut at å kaste ballen i mål fra avstand fungerte dårlig. Likevel fikk jeg fort en viss flyt i spillingen, og det hele fungerte overraskende bra. Det er kun to spillere på hvert lag, noe som gjør banen oversiktlig, selv om du spiller på en liten skjerm.
Selv om jeg nok fremdeles ikke kommer til å bli en sportsfan, er NBA Jam definitivt en god spillopplevelse Kampene er akkurat passe korte, vanskelighetsnivået er lavt, og kontrollsystemet nøyaktig nok til at man slipper å irritere seg. Hvis du liker basketball er dette absolutt noe du burde sjekke ut.
Cut the Rope: Experiments
Sjanger: Hjernetrim
Pris: 6 kroner
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: ZeptoLab
Kan lastes ned her
Cut the Rope var en kjempesuksess da det først ble utgitt, og Experiments bringer nye nivåer, baneelementer og annet småplukk. I all hovedsak går spillet ut på å mate frosken Om Nom med godteri. Dette godteriet henger i en eller flere snører, og din oppgave er å kutte dem på riktig sted og tid, slik at det lander i munnen på Om Nom. Dette høres sikkert forvirrende ut, og det er det også.
En mengde tilleggselementer gjør banene svært varierte; du har såpebobler som gjør sukkertøyet flyvende, du har «puffer» som kan blåse såpeboblen i en annen retning, og så videre. Dette er kombinert med en god dose humor, som kan gjøre spillet vanskelig å legge fra seg.
Utover noen ekstra baneelementer, en ny historie og annet småplukk, inneholder ikke Experiments noe annet nytt enn selve nivåene i seg selv. De ekstra utfordringene er like fullt gode. Har du sansen for denne typen spill, er dette absolutt noe for deg.
Heist: The Score
Sjanger: Førstepersonsskyter
Pris: 6 kroner
Type Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: N3V Games
Kan lastes ned her
Det kommer stadig flere spillutgivelser til mobil som minner mer om det man ser på PC og konsoll, og HEIST er et glimrende eksempel på dette. Her spiller vi en bankraner i den amerikanske mafiaens glansdager, og historien presenteres med stemmeskuespill og det hele. Grafikken er noe av det bedre jeg har sett på mobil så langt, og rent spillmessig er jeg imponert.
I stedet for full bevegelse, styrer du her kun sikting og dekning. Dette fungerer svært bra, og spillet gjør utstrakt bruk av dekningssystemet, hvor du som regel kan bytte mellom to posisjoner. I de fleste situasjoner øses sikkerhetsfolk og andre fiender mot deg i et relativt høyt tempo, mens «sluttbosser», slik som banksjefen som viste seg å være krigsveteran, gjerne er temmelig seiglivede. Det er også viktig å passe på ammunisjon, som du med stor sjanse går tom for, hvis ikke du er forsiktig. Jeg endte opp med å sette med helt fast på et punkt, fordi jeg kun hadde pistolammunisjon igjen. Dette i en sekvens hvor det enkelt og greit ikke var mulig å overleve uten kraftigere våpen.
Akkurat dette ser jeg på som en designtabbe, siden det er vanskelig å gå tilbake for å lete etter ammunisjon når du ikke styrer bevegelse selv. Likevel er sjansen for å ende i den situasjonen liten, og HEIST er jevnt over en kjempeopplevelse. Jeg ble flere ganger lamslått av hvor bra utførelse man faktisk kan få på et spill av denne typen på en mobiltelefon, uten at det virket som en teknologidemo.
Spillene ble testet på en LG Optimus 3D.
Les også: Månedens anbefalte Android-spill (februar 2012)
Les også: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill (mars 2012)