Fling!
Sjanger: Hjernetrim Pris: 6 kr Type: Android (testet), iPhone, iPad Utvikler: Candycane AppsKan kjøpes her eller prøves gratis her
Jeg skal innrømme at skjermbildet til høyre antageligvis er kjedeligere og mer intetsigende enn å overvære et Mot i Brøstet-maraton. Det er jo umulig å forstå hva dette skal være! Hårballer på en gressplen, eller restene av en M&M-pose? Uansett, la deg ikke lure av spillets utseende (og undertegnedes elendige bildebruk) – Fling! er knakende god hjernetrim likevel.
Grunnprinsippet er sjarmerende enkelt: målet er å kvitte seg med hårballene som ligger strødd rundt på brettet helt til bare én står igjen alene. Dette gjøres ved å tur for tur slenge en hårball inn i de andre, som så fyker av brettet. I begynnelsen er dette såre enkelt, og du kommer til å sanke inn gullmedaljer for fullføring før normert tid i hytt og pine. Rundt nivå 10 begynner det å bli litt verre, og før du vet ordet av det leter du febrilsk etter løsningen på brettet mens gullmedaljetiden sakte men sikkert renner ut.
Å slenge hårballene inn i hverandre er lekende lett: bare sveip ballen i den retningen du ønsker. Hvis du tabber deg ut kan du gjøre om hvert eneste trekk uten noen form for straff. Setter du deg bom fast kan du bruke opptil tre hint. Om du da fremdeles skulle sitte fast kan du punge ut for mer hjelp gjennom mikrotransaksjoner, men det går helt fint å stå over dette tafatte forsøket på å banke litt mer gryn ut av spilleren.
Til tross for disse smakløse og unødvendige mikrotransaksjonene er fundamentet solid nok til at spillet får tommelen opp fra meg. Fling! er et prakteksempel på at enkel og ensrettet utforming ikke trenger å være ensbetydende med et dårlig spill.
7/10
Sonic CD
Sjanger: Plattform Pris: 12 kr Type: Android (testet), iPhone, iPad Utvikler: Sega of AmericaKan kjøpes her
Segas gamle maskot har hatt et tungt tiår. Helt siden han begynte å utfolde seg i tre dimensjoner har kvaliteten på spillene stort sett dalt mer og mer for hver utgivelse. Sonic CD huskes av mange som et av de siste virkelig gode spillene i serien, noe som sikkert er litt av grunnen til at Sega nå velger å relansere spillet til Xbox 360, PlayStation 3, iOS og Android.
Sonic må som vanlig redde verden fra Eggman, denne gangen ved å sanke inn sju tidssteiner. Løp gjennom verdener, samle opp ringer og andre dikkedarer og gi bank i sjefskampene, slik du alltid har gjort i tidligere Sonic-spill. Det som derimot skiller spillet kraftig fra resten av serien er muligheten til å reise frem eller tilbake i tid i brettene, og dermed utforske dem på tre forskjellige måter.
Et problem som ofte oppstår når klassiske plattformspill får nytt liv på berøringstelefonene, er at de virtuelle kontrollene blir for upresise. Det er utvilsomt vanskelig å få til et korntolloppsett som føles godt uten fysiske knapper, men utvikleren bak Sonic CD har skrapt sammen ett av de mer velfungerende forsøkene. Mye av grunnen til dette er at spillet kun krever én knapp sett bort fra styrepilene.
>7/10
Peggle
Sjanger: Arkade/Hjernetrim Pris: 11 kr Type: Android (testet), iPhone, iPad Utvikler: PopCapKan kjøpes her
Hvorfor Peggle har brukt så lang tid på å karre seg inn på Android Market er ubegripelig. I likhet med Plants vs. Zombies har tittelen kun vært tilgjengelig på Amazons app-butikk. Spillet, som allerede finnes på det meste av konsoller og datamaskiner, er et av de snodigste og suksessrike spillene som finnes på dagens marked. Her finner du hverken intrikate systemer, innviklede kontroller eller store krav til reflekser, men heller et fokus på presisjon og nøye planlagte skudd. Derfor passer spillet ypperlig til touch-telefonene.
Om du ikke har fulgt spillverdenen så veldig nøye de siste årene, kan Peggle-konseptets suksess være litt vanskelig å forstå på papiret. Målet er skyte en ball ovenfra og ned mot pluggene på brettet. Når du har fjernet alle de røde pluggene avanserer du videre til neste brett. Du har et begrenset antall skudd til rådighet, så det lønner seg å være så presis som mulig med hver eneste ball.
I bunnen av brettet sirkler det en ballhungrig bøtte som gir deg et ekstra forsøk om du lander oppi. Mellom brettene kan du også velge blant et utvalg av avatarer, alle med en unik egenskap som hjelper når de vanskeligste pluggene skal hankes inn. Når du etter flere møysommelige planlagte trekk treffer den siste røde pluggen, fyker fyrverkeriet opp som om det skulle være nyttårsaften, mens skjermen eksploderer i farger akkompagnert av Beethovens bombastiske Ode til gleden. Denne massive estetiske tilbakemeldingen er kanskje noe av det som definerer Peggle. Du får mye skryt av uhyre lite arbeid, og det føles jaggu like godt hver bidige gang du klarer et brett.
Peggle er over fire år gammelt nå, men holder seg fremdeles godt. Det velutformede grunndesignet er såpass tilgjengelig at selv bestemor kan bli med på taktene uten store problemer. Sleng på en hyggelig tospillermodus og flere titalls ekstra utfordrende brett som låses opp når kampanjedelen er ferdiggjort, så har du et godt spill som kan holde deg okkupert gjennom hele juleferien.
8/10
Twist n' Catch
Sjanger: Arkade/Fysikk Pris: 6 kr Type: Android (testet), iPhone, iPad Utvikler: Okugi StudioKan kjøpes her eller prøves gratis her
Det blir ikke en ordentlig anbefalingssak uten minst et spill med en eller annen form for trestjernesystem. Twist n' Catch handler om en staut og eventyrlysten kar som sammen med apekumpanen jakter verden rundt etter bortgjemte edelstener. Hver eneste edelsten de to finner er selvfølgelig knyttet til en dødelig felle.
Skattene nås ved at eventyreren knytter et tau rundt livet og lar apen fire ham sakte men sikkert ned mot målet. Men når tiden er omme må apen dra ham like raskt opp igjen om han ikke ønsker at eventyreren skal gjennomhulles av det stigende taggete gulvet.
Firingen skjer automatisk, og det eneste du trenger å konsentrere deg om er å lede eventyreren mot venstre eller høyre ved å helle på telefonen. Når du ønsker å bli halt opp igjen trykker du bare på skjermen. Du må plukke opp den store rosa juvelen i hvert brett, men du kan også forøke å plukke opp tre mindre blå edelstener. Disse brukes til å låse opp nye brett og verdener, så det kan lønne seg å gjøre en innsats.
På den estetiske siden er tingene slik du sikkert forventer: tegneseriefigurer med et uhøytidelig lydspor som passer spillet godt. Derimot føles det litt som om spillet har for mange brett. Flerfoldige av brettene føles ganske like, og det går en god stund mellom hver gang du får se noe helt nytt. Twist n' Catch er likevel en god akselerometeropplevelse, selv om det ikke oppleves som verken unikt eller klassisk.
7/10
Extreme Road Trip
Sjanger: Racing Pris: Gratis Type: Android (testet) og iPhone Utvikler: Roofdog GamesKan lastes ned her
Månedens, og årets, siste anbefaling kommer fra en liten indieutvikler i Montreal. Extreme Road Trip er et enkelt kjørespill der målet er å komme seg lengst mulig. En eller annen amøbe har tydeligvis limt fast gasspedalen på bilen, noe som fører til en heisatur uten sidestykke gjennom et fjellandskap, en vulkan eller en ørken.
Bilen hopper og dulter bortover bortover den todimensjonale veien, og kjemper febrilsk for å holde seg på hjulene. Du har en knapp på hver side av skjermen som balanserer kjøretøyet i hver sin retning, og kan dermed ta saltomortaler gjennom luften om du ønsker det. Spillet belønner heftige stunt såvel som perfekte landinger med korte fartsøkinger, noe som blir nødvendig for å sette en stadig ny rekord.
Stort mer komplisert er det ikke. Du kan velge mellom flere biler og motorsykler, men om du er gnien og ikke ønsker å betale får du kun tilgang til en av hver. Den opplåste motorsyklisten ligner faktisk mistenkelig mye på julenissen der han fyker bortover landskapet på sin julerøde moped.
Mangel på ledertavler gjør at spillet mister litt av sitt konkurransepreg, men det makter likevel å få deg til å trykke på «retry»-knappen etter hvert endte løp. Jeg skulle også ønske at styringen ikke føltes så flytende. Litt småpirk må man tåle. Det er jo ikke hver dag man får se en julenisse fly flere hundre meter vekk fra en eksploderende moped.
7/10
Om to uker kommer vi med en tilsvarende samleartikkel for spill til iPhone og iPad.
Les også: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill (Desember)
Les også: Månedens anbefalte Android-spill (November)