Intervju

– Man må satse på spillerne som er i toppen

Svenske TV6 og norske «Bergie» forteller hva de mener må til for at Norge skal lykkes i esport.

Stemningsfullt under Dota 2-finalen på Dreamhack Winter.
Audun Rodem/Gamer.no

JÖNKÖPING (Gamer.no): Jubelbrølene gjaller veggimellom i det store Elmia-senteret i Jönköping. Scener og storskjermer fyller hvert hjørne i datapartyet DreamHack Winter, litt adskilt fra gropa i midten der titusenvis av besøkende har rigget opp sine personlige spillmaskiner. Men selv i gropa sitter en hel del og ser på direktesendinger av alt rabalderet på scenene bare hundre meter unna – det er rett og slett ikke plass på tribunene til alle som vil se på esportsutøverne tevle. I Sverige er esport stort, på et helt annet nivå enn her i Norge.

Söta esportsbror

I år har datapartyet mange jern i ilden, med store turneringer i alle toneangivende esportspill. Arrangementet er profesjonalisert, med sceneshow som kan minne mer om en konsert enn et sportsarrangement. I tillegg til strømming på nett sendes kampene på svensk tv, med svenske kommentatorer.

Fredrik «Bergie» Bergmann.

– Satsingen er mye større her. Det kan ikke sammenlignes en gang, forteller Fredrik «Bergie» Bergmann til Gamer.no.

Nordmannen har vært på DreamHack to ganger tidligere, senest på samme plass i sommer. Bergie har vært verdensmester i racingspillet Trackmania, og er lagkaptein i spillet for den britiske esportsorganisasjonen Team Dignitas. Som en av Norges mest suksessrike esportsutøvere har Bergie tenkt mye på hva våre naboer har oppnådd i miljøet, og hvorfor vi nordmenn har til gode å karre noe lignende på bena.

– Jeg tror det kommer av at de har gjort dette en stund. Sverige har jo lenge vært en av de fremadstormende nasjonene innen esport, kanskje siden de gjorde det godt i Counter-Strike 1.6. Siden den gang har de alltid hatt noen i toppen av esport. Det har ikke vi i Norge.

For øyeblikket gjør våre naboer i øst det fortreffelig i flere av de største esportspillene. Mens jeg og Bergie slår av en prat, sitter det fem svenske Counter-Strike: GO-lag litt lenger inn i senteret, og deltar i en turnering som i ettertid har blitt hyllet som en av årets største Counter-Strike-begivenheter. Finalen ble en ren nasjonalfest, der svenske Fantic felte sine landsfeller i Ninjas in Pyjamas.

Bedre å flytte ut av landet

På DreamHack Open-scenen like ved siden av sitter svenske Johan «NaNiwa» Luccheso og imponerer mot flere beinharde koreanere i StarCraft II. Bare et steinkast unna kan man skimte det svenske Dota 2 laget Alliance – regnet som et av verdens beste – nedkjempe amerikanske Team Liquid. Svenskene har ikke bare en lang esporttradisjon, men fortsetter å hevde seg år etter år. Norge har aldri vært et stabilt esportland på samme måte, påpeker Bergie. Og talentene emigrerer med en gang de blir store.

Dette var bare én av flere saler for LAN-deltakerne på DreamHack.

– For meg hadde det vært mye bedre for meg og min fremtidige karriere om jeg flyttet ut av landet. Dette gjelder flere nordmenn. For eksempel flyttet jo NukeDuck til Sverige, og selv om det var en litt unik mulighet er det det beste steget han kunne ha tatt. Det samme gjelder Snute som jo bodde lenge i Korea før han flyttet til Amerika. Akkurat nå må flinke nordmenn komme seg ut av landet, men svenskene klarer mange seg fint innenfor sitt eget land.

Profesjonelle esportsutøvere som er knyttet til de største lagene bor som regel i hus sammen, der de trener og lever side om side med sine lagkamerater. Selv om heller ikke Sverige kan skryte på seg å ha mange slike spillhus har det dukket opp flere de siste par årene, og blant annet Fnatic og Ninjas in Pyjamas har slike ordninger.

Det som likevel er Norges største hinder for å komme på samme nivå som nabolandet er mangelen på større arrangement som vil gjøre det mulig å satse på en skikkelig karriére, mener Bergie. Da vil de største kunne bygge opp om et miljø som stadig jobber for å bedre seg.

Les også
Amalie Snøløs blir programleder for Eserien
Det var stinn brakke under Dota 2-finalen.

– Først må man fremme noen som er i toppen. Da vil det automatisk komme spillere som ønsker å kommer seg på det nivået. Akkurat nå er det likevel ikke muligheter for det. Vi har ikke pengepremier som er store nok, og de største mediene dekker ikke esport.

Bergie er usikker på om norske medier noen gang kommer til å omfavne esport, og tror det mangler kompetanse utenfor de nisjefokuserte nettstedene som skriver om spill.

– Det virker ikke som om de skjønner hva esport innebærer, og at det ligger mye trening bak – både fysisk og mentalt. Og det er nettopp det som det er vanskelig å få frem.

Svensk TV6 satser på esport

Rundt hjørnet har svenske TV6 Play rigget opp en stand for helgen. Tv-kanalen er på messen, ikke bare for å fronte seg selv, men for å sende kamper fra Dota 2-turneringen ASOS ROG DreamLeague som de er med på å arrangere. De innledende kampene ble vist på TV6 Play, mens selve finalen fikk boltre seg i beste sendetid på TV6. I tillegg er kanalen på messen for å filme det siste kapittelet i nettdokumentaren om Ninjas in Pyjamas' Counter-Strike: GO-lag.

Simon Sundén.

Simon Sundén leder tv-kanalens esportssatsing – et område eier MTG først entret i vår, etter en lengre tid i planleggingsfasen. Han kan fortelle at responsen så langt har vært positiv.

– Det vi vil gjøre er å få samme nivå på produksjonen til esport som det Viasat har på sine andre sportssendinger, og derfor har vi satset mye på å ha proffe produksjoner. Vi ser på esport som hvilken som helst annen sport, forteller svensken til Gamer.no.

Sundén er likevel åpen om at det er enkelte utfordringer i å bringe esport til tv som de mer tradisjonelle sportene ikke snibler over. Målpublikummet består for øyeblikket av en større gruppe yngre seere og mye mer åpne for Internett som distribusjonskanal. Dette gjør at man må finne en bra balanse mellom hva som sendes via tradisjonelle kanaler og innhold som vises på nett.

– Folk spiller jo i Norge også

I Norge har vi per dags dato ingen lignende satsing på esport, men Sundén kan fortelle at tanken er å få til lignende initiativ over hele verden. Alt begynte i Sverige, fordi det har vært mye aktivitet i landet rundt nettopp esport.

– Satsingen er egentlig global. MTG er jo en ganske stor aktør som finnes i Norden, Sentral-Europa, Russland og mer. Vi har jo også virksomheter i Norge, slik som TV3 og Viasat Play, samt mange kanaler i Danmark og Sverige, ramser han opp.

Inntil videre kan han dog ikke si noe om når en lignende satsing i så fall blir å se på de norske kanalene, men han tror det er grunner til at esport ikke er et like stort samtaleemne her til lands.

– Det er jo det at dere kanskje ikke har kommet like langt i Norge som vi i Sverige når det gjelder esport. Men folk spiller jo i Norge også. Selvfølgelig! Dere spiller vel like mye som oss i Sverige, så det burde ikke være noe problem å lykkes med en satsing der oså. Det handler nok om at man må bygge opp et grunnlag. Det finnes for eksempel ikke et like stort arrangement som DreamHack i Norge – men det handler jo bare om å komme igang.

Det er ikke ferdighetene det står på, i følge vinneren av vår StarCraft-turnering:
– Nivået på StarCraft II-spillere er høyt i Norge »

Siste fra forsiden