Spillet Charlotte «Charry» Helgesen (23) startet med som virkelighetsflukt i 2015, utviklet seg til en reise inn i e-sport. Nå er hun den første kvinnelige deltakeren i et sluttspill i Telialigaen. Vi har snakket med henne og to andre om hvordan det er å være kvinne i norsk e-sport.
Før Charlotte fra Porsgrunn begynte med spill, brukte hun det meste av fritiden sin på håndball, men da hun ble diagnostisert med en kronisk sykdom i 2013 ble verden snudd litt på hodet. Hun endte opp med å bruke noen år på omstille seg til det nye livet sitt, før hun etterhvert oppdaget League of Legends - spillet som skulle bli en stor del av hverdagen hennes i en årrekke fremover.
For fem år, flere klubber, lagoppstillinger og mange opp- og nedrykk i Telialigaen senere, står nemlig Helgesen igjen som første kvinnelige e-sportutøver i sluttspillet. Veien dit har ikke vært lett og absolutt ikke ukomplisert.
Helgesen har nemlig vært innom flere klubber og spilt i flere lagoppstillinger. Felles for dem alle er at hun har fungert i en kombinasjonsrolle: Manager, lagleder og spiller. I tillegg til å spille support-rollen, har hun nemlig satt sammen alle lagene.
– Den plassen vi har i Telialigaen nå har jeg spilt opp fra tredjedivisjon, så da vi nådde andredivisjon ble den kjøpt opp av Domino, forklarer Helgesen.
Det var nemlig en venn av henne som eide rettighetene til plassen hun hadde vært med å spille opp til førstedivisjon. Da han valgte å selge den, fortalte han de ny eierne at den opprinnelige lagoppstillingen hadde et par aktuelle spillere som kanskje burde tas med videre. Deretter satte han dem i kontakt med Helgesen.
– Vi kommuniserte endel på Discord og Facebook, som endte med at jeg ble tilbudt plass som lagleder og deretter fikk jeg satte sammen vår nåværende lagoppstilling.
LES OGSÅ: – Vi har adaptert en spillestil vi tror publikum vil sette stor pris på
Oppskriften på Dominos suksess
Ved hjelp av manager Lasse « PexY» Johansen (21) og trener Vidar «Ban Rammus» Edvartsen (29) har Domino og Helgesen satt sammen og utviklet et lag som klarte det ingen trodde var mulig i starten av sesongen.
Grunnmuren i selve lagoppstillingen kom fra all erfaringen Helgesen har med lagets midlane-spiller Magnus «Valiant» Thoresen Østmo. De har nemlig spilt sammen siden de befant seg i 3. divisjon. Resten av laget fant de gjennom prøvespilling og kontakter.
– Hvis du kjenner folk er det alltid lett å finne noen. Han som endte opp som vår ADC, hadde nok aldri søkt om vi ikke hadde kjent hverandre fra tidligere for eksempel, forklarer Helgesen.
Rumenske Raducu «leandoer» Florin-Valentin, som kom inn på Domino midt i sesongen, søkte nemlig på stillingen som ADC i Domino etter å ha sett en tweet hvor Helgesen etterlyste spillere til å fylle denne rollen.
– Jeg synes det er vanskelig for folk å komme i førstedivisjon hvis de ikke har de rette kontaktene. Dessuten er vi dårlige til å gi yngre folk en sjanse. Gjennomsnittet i ligaens øverste divisjon er nok godt inn i tjueårene.
Den yngste hun kommer på, er en Eivind «Scumwave» Østlie Haraldstad som spiller jungle på hennes eget lag.
– For å komme inn på et lag, må spillerne selvfølgelig også oppføre seg bra. Vi hadde en annen jungler på prøvespilling, som på papiret var bedre enn han vi har nå, men oppførselen hans var helt på trynet. Da velger vi potensialet og god oppførsel i stedet.
– Enkelte klubber blitt kritisert for å bruke utenlandske spillere, hvorfor har dere valgt å hente inn to utenlandske istedet for å satse på norske?
– Jeg føler vi mangler gode top-lanere i Norge, så da ble det lettere for oss å hente en svensk spiller til den rollen. Da vi valgte å bytte ADC midt i sesongen, sto det mellom han vi har nå og en svensk spiller. Det var ikke gode nok alternativer i Norge.
LES OGSÅ: Fact snublet mot Celestial - Domino gjorde jobben og sikret sluttspill
Harselering og hatkommentarer
Domino er blant lagene som har hatt regelmessige lagtreninger denne sesongen. De har hatt minst seks timer i uka med dette. Samtidig har spillerne brukt mye tid på egenutvikling og å finpusse egne ferdigheter. Helgesen forteller at hun spiller omtrent ti timer «solo queue» i uka, kombinert med mye for moro skyld. Det hender at hun streamer dette.
Gjennom streaming og spill i de øverste divisjonene har Helgesen, i likhet med mange kvinner før henne, opplevd sin andel av harselering og «toxic» oppførsel på veien opp- og frem i e-sportverden.
– Jeg har jo fått kommentarer som at jeg har sugd mid-laneren vår for å vinne, mens andre har fokusert på skrive at det er et handicap for Domino å ha meg på laget, forklarer Helgesen og fortsetter:
– Det er folk der ute som hater meg og det har det vært lenge. Jeg vet ikke hvorfor de føler for å skrive sånt, men det virker som som de tror at jenter ikke kan være bedre enn gutter i spill. Det er selvfølgelig andre som kunne tatt plassen i laget mitt, men jeg er ikke den dårligste support-spilleren i førstedivisjon.
LES OGSÅ: Domino har gjort spådommen før sesongen til skamme
– Det er blitt en stereotypi at alle jenter boostes
Som kvinne i e-sport er det kommet dithen at en må forvente å bli utsatt for «trolling», «meming» og «toxic»-oppforsel. Ikke bare i spillet, men på sosiale medier og i andre program tilknyttet gaming-verden (for eksempel Discord og Twitch-chat). Der kommenteres kvinnelige gameres utseende, hvilket toneleie de snakker i og det er ofte en generell avfeiing av deres evner i - og kunnskap om – spill.
– En av gjengangerne er at jeg må ha blitt boosta. Det har jeg ikke. Når det er sagt, så spilte jeg mye med en venn som har spilt på et kompetativt nivå i Norge tidligere da jeg startet med League of Legends, og jeg lærte mye av ham og vennene hans, sier hun og presiserer:
– Det er ikke det samme som å la veldig gode spillere spille på kontoen min, eller å spille «duo queue» med en langt bedre spiller til man får en høy nok rangering.
Helgesen innrømmer at hun kjenner til noen jenter som er blitt «boosta», men synes det blir feil at det første folk skal tenke om en kvinnelig spiller med høy rangering er at hun ikke har kommet seg dit på egenhånd.
– Det er blitt en stereotypi at alle jenter boostes og det er kjipt, men jeg har heldigvis lært meg å gi faen når de sier det til meg. Jeg får jo høre det uansett, og vet at mange av de bare er sjalu. De er lavere rangert enn meg og takler ikke at ei jente kan være bedre enn dem i dataspill.
– En annen velkjent stereotypi i League of legends-miljøet, men også i andre spill, er at jenter bare spiller support-roller. Det gjør du også. Hvordan endte du opp i den rollen?
- I starten ville jeg spille jungler, men ble flyttet over til support fordi han i gruppen jeg spilte med ønsket å være jungler i stedet. Derfor fikk jeg dit gruppa ville ha meg.
– Det virker også som folk tror at support er den letteste rollen og sette seg inn i når man er ny, så mange blir plassert der fordi du trenger jo ikke fokusere på å «farme».
Kjønnsegregering i e-sport
Mange innen spill- og e-sportbransjen har negative erfaringer knyttet til jentelag. I flere tilfeller kan nok det negative inntrykket knyttes til markedsføringen av disse lagene. Hvis vi ser på «Team Siren» som kom inn i bransjen med en introduksjonsvideo som representerte dem som ekstremt dyktige, godt organiserte og taktiske. De snakket også dritt om motstanderne sine.
Realiteten var likevel en helt annen hva introduksjonsvideoen presenterte. Laget var på det beste middels gode, og langt under profesjonelt nivå. Som e-sportutøvere var Team Siren også nye og taktikken deres «Bait them and outsmart them» ble innen kort tid brukt av folk flest på en ironisk, nedlatende og memete måte. Det hele fremsto som et tåpelig forsøk på å likestille seg med gutter og menn i spillverden gjennom å vise den samme dårlige oppførselen som League of Legends-spillsamfunnet kritiseres for.
Lenge etter «Team Siren», deltok Anette Selina «Pjush» Holm (21) i førstedivisjon av Telenorligaen med klubben Royal Vikings. Dette skjedde i vårsesongen 2019 og også hun spilte i rollen som support. Royal Vikings levde dessverre ikke særlig lenge og ble diskvalifisert midt i vårsesongen 2019.
LES OGSÅ: Hovedkampen endres - Royal Vikings stiller ikke lag
Hun mener det er vanskelig for jenter å få innpass på lag i Norge:
– Det er noen spillere som gjør det vanskelig for jenter å få spilt blant topplagene i Norge. De drar «banter» over til undertrykkelse og sexisme. Jeg synes at jenter må bli tatt seriøst på lik linje med mannlige spillere.
– Du nevner at noen spillere gjør det vanskelig for jenter, kan du gi meg noen navn her? Og eventuelt eksempler på hva de gjør?
– Det har vært veldig forskjellig fra lag til lag. I noen lag har jeg kunne vært meg selv. Jeg har følt meg akseptert og utviklet vennskap med spillerne, mens på andre lag så har jeg følt meg veldig liten og litt oversett, forteller Holm og utdyper:
– Jeg har opplevd å være med på prøvespilling, hvor jeg ble fortalt at jeg spilte best av supportene. For så å få beskjed om at jeg ikke kan spille for det laget likevel fordi jeg er jente.
Holm ønsker ikke å navngi spillere og deltakere i det norske League of Legends og Twitch samfunnet. Hun tror likevel at de fleste som er, eller har vært, en del av dette lett vil kunne skjønne hvilke personer det er snakk om.
Holm valgte da å ta et avbrekk fra det norske, og ble med i det internasjonale e-sportklubben Team Singularity. De ønsket seg et rent kvinnelag i League of Legends. For i likhet med i CS:GO, har også League of Legends begynt å operere med segregerte lag og turneringer. Det er riktignok i en mye mindre skala. I League of Legends har de rene kvinnelagene kun en stor turnering: Girlgamer Esports Festival.
– Den største forskjellen er vel mulighetene laget har. Vi har kun én viktig turnering i året, også har vi en eller to mindre turneringer. Generelt sett så er det ikke så mye som foregår.
– Hva tenker du rundt den økte segregeringen i League of Legends?
– Jeg synes det er flott. Det gir jenter flere muligheter. Det er godt mulig jeg kommer til å spille på et lag med begge kjønn igjen, hvis jeg får et bra tilbud. Per dags dato har jeg bedre tilbud i jentelag, sier Holm som mottar lønn i Team Singularity.
Jentelag som markedsføring
Det er kanskje lenge siden Team Siren var på sitt mest aktuelle, men måten laget falt fra hverandre innen kort, er minst like aktuell nå. I likhet med lag etter dem raknet de på grunn av intriger, drama og brutte løfter fra klubber som signerer jentelag som en markedsføringstrategi.
Høsten etter at Holm hadde sluttet å spille på norske lag hvor begge kjønn var representert til fordel for rene jente lag, stod Natalie «Stratospanda» Kristiansen (21) midt i en offentlig kamp mot en av Europas største klubber: Besiktas Esports. Hun var da signert med deres jentelag og var blitt lovet betaling. Det viste seg etterhvert at denne betalingen sluttet å komme. I kjølvannet av dette har hun fått et nytt syn på jentelag, og også hva hun vil satse på fremover.
– Du var i en tildels offentlig kamp mot Besiktas Esports i august i fjor. Hva har du lært av det den opplevelsen? Er det ditt inntrykk at de brukte dere som en del av en markedsføringsstrategi?
– Ja, det tror jeg. Det var jo derfor de var villige til å betale så mye. Jeg tror forsåvidt at de hadde betalt om de hadde pengene til å betale oss, men det hadde de ikke. De brukte de pengene på andre spillere og lag. Jeg endte aldri opp med å få penger, så jeg er glad at jeg forlot laget såpass tidlig, forklarer Kristiansen som forlot laget cirka tre måneder etter siste mottatte betaling.
LES OGSÅ: – Besiktas betaler ikke spillerne sine
En annen ting Kristiansen lærte av å spille på et jentelag var at konfliktene kunne bli mer intense og løst på feil grunnlag. Hvilke spillere som hadde mest følgere på sosiale medier ble nemlig mer relevant enn om de oppførte seg dårlig. Dette gjorde at man kunne beholde spillere som oppførte seg dårlig, nesten utelukkende for å beholde deres tilstedeværelse på sosiale medier.
– Da jeg spilte med Besiktas-jentene hadde vi jo noen problemer. Jeg merket også at med akkurat de så var det noen som overreagerte veldig om man sa i fra. Det ble enda verre da penger kom inn i bildet. Da virket det som at noen av de jentene holdt seg i laget bare på grunn av pengene og gadd ikke lengre legge veldig mye innsats i spillinga fordi de fikk betalt uansett, forteller Kristiansen og utdyper:
– Sponsorer vil jo gjerne holde på de jentene som har mange følgere og poster mye uansett hvordan de oppfører seg i laget. På guttelag er det kanskje mer fokus på å få sponsorer gjennom å faktisk vinne turneringer eller at spillerne er kjente fordi de er gode.
Kristiansen som har spilt på både miks-lag og jentelag på høyt nivå, synes at det er viktig å jobbe mot lag hvor begge kjønn er representert og ønsker ikke økt segregering i League of Legends.
– Jeg tror man burde jobbe mer for lag med begge kjønn. Det står jo ikke på det fysiske som i fotball. Jeg tror ikke det gjør så mye å ha en jente-scene så jenter kan få spilt litt på lag tidlig mens de blir komfortable, men jeg synes ikke det burde bli låst slik.
– Jeg har opplevd at folk dømmer meg uten at jeg en gang får prøvd
Et av målene til Kristiansen er å kunne bli med lag med begge kjønn igjen snart. Ikke nødvendigvis i Telialigaen her i Norge, men helst i utlandet. Hun har nemlig sett eksempler på at dette har begynt å skje og trekker blandt annet fram den østerrikske support-spilleren Marlies «Maestra» Brunnhofer som nylig spilte i førstedivisjon i Tyske Prime League. Hun er likevel forberedt på å måtte bevise mer enn en av det motsatte kjønn i en prøvespilling-situasjon.
– Jeg har opplevd at folk dømmer meg uten at jeg engang får prøvd, selv om jeg har høyere ELO enn gutter i samme rollen for eksempel. Så det blir jo et slags ekstra press når man først får prøve da.
– Betyr det at de noen ganger til og med ikke vil la deg prøvespille fordi de ikke tror på ELO-en for eksempel? Eller hva tror du det er som skjer der?
– Det har skjedd med meg, men jeg tror bare det er idiotene som tenker sånn. Jeg tror ikke det er fordi de ikke tror på ELO-en min, men tror kanskje det kan ha noe med hvordan de som styrer klubbene tror guttene på laget kan reagere også?
– At de tenker at de kanskje spiller dårligere eller ikke fokuserer med meg på laget? Det er i hvert fall veldig demotiverende om det ikke har noe å si om man er høy rank, avslutter Kristiansen og påpeker at langt flere jenter har kommet opp i master eller høyere denne sesongen sammenlignet med tidligere.