FORNEBU (Gamer.no): Under sitt foredrag på E-sportdagen fortalte Kulturminister Trine Skei Grande (V) at hun og Kulturdepartementet åpner for at Norsk Tipping kan begynne å gjøre avtaler med Telenorligaen og andre e-sportaktører.
– Nå har jeg gitt klarsignal til Norsk Tipping og Telenorligaen om at de kan inngå et samarbeid om tippingen på e-sportturneringer. Nå er det opp til aktørene selv å lage en avtale, men nå er det i hvert fall ikke et «nei» fra Kulturdepartementet. Vi ønsker at en slik avtale gjerne må inngås, fortalte hun til salen.
Kulturministeren mener at dette er et viktig bidrag for å skape trygge rammer rundt e-sport i Norge, og at det kan øke legitimiteten til sporten.
– E-sport er ikke framtiden eller et blaff, men noe som har kommet for å bli.
Vil konkurrere med uregulerte markeder
Til Gamer.no forteller kulturministeren at det ikke foreligger noen konkrete planer eller avtaler ennå, eller hvordan slike avtaler kan se ut.
– Det vet vi ikke ennå, for til nå har man ikke fått lov til å gjøre slike avtaler. Når det nå er åpnet for det, må avtalepartene forhandle seg imellom, forteller Skei Grande.
En del av grunnlaget for å åpne for betting i e-sport er å komme inn på et marked som nå domineres av internasjonale bettingselskaper. Disse selskapene faller utenfor det norske systemet, og er en del av det uregulerte internasjonale tippemarkedet.
– Jeg mener at nå må vi sørge for at alt ikke havner i utlandet, i useriøse kanaler. At man også åpner det norske markedet. Jeg synes det er viktig at Norsk Tipping er fremoverlent så vi ikke ender med at dette havner i mørke og uregulerte markeder, utdyper kulturministeren.
Betyr det da at e-sport som idrett kan få støttemidler fra overskuddet til Norsk Tipping, som nå blant annet går til å finansiere idrett i liten og stor skala?
– Ja, det må vi se på fremover. Nå diskuteres også dette forholdet i idrettsforbundet – der jeg også føler at det holder på å skje en holdningsendring. Vi kommer til å ha en dialog med Norsk Tipping på hvordan dette kan gjøres på gode måter i tiden fremover. Jeg vil ikke avvise at det kan skje i fremtiden.
Telenorligaen: – Har hatt samtaler i flere år
Liga- og turneringsansvarlig for Gamer.no, Erling Rostvåg, forteller til Gamer.no at det er godt å komme igang med arbeidet – igjen. Han avslører nemlig at de har hatt kontakt med Norsk Tipping om dette en god stund allerede.
– Det ikke så veldig mange vet er at vi har hatt samtaler med Norsk Tipping i flere år, og at de stoppa opp for ca. et år siden, så det at vi får et så tydelig klarsignal på at det er greit å ta dem opp igjen er kjempegøy. Det å jobbe for noe i mange år og så plutselig ikke komme videre er jo noe av det mest frustrerende som kan skje, sier han.
Heller ikke han kan gå veldig inn på detalj om hva et samarbeid kan innebære ennå.
– Fokuset i tidligere samtaler har vært å prøve å etablere Norsk Tipping som en støttespiller til norsk e-sport generelt og bredden i det, så forhåpentligvis klarer vi å finne tiltak som kan være med på å gjøre det enklere, kulere og proffere å drive med.
Et av spørsmålene som må besvares i prosessen er hvordan man håndterer juks. Telenorligaen ble senest i vår rammet av en jukseskandale i Counter-Strike-ligaen, der flere av spillerne på laget som kom på andreplass ble tatt i juks. På spørsmål om hvilke grep Telenorligaen bør ta for å sørge for at systemet er bra nok peker han på et ønske om flere ressurser.
– Man får ikke til å gardere 100 prosent, men det er ikke til å stikke under stol at hvis vi hadde hatt litt mer ressurser kunne vi hatt grundigere undersøkelser nå sist vår, og kanskje vi ville ha vært i stand til å stoppe det før det gikk så langt. Du får jo ikke til å hindre at folk begynner å jukse, men det kunne gitt oss muligheten til å utforske alternative hindre, eller se på muligheten for å utvikle programvare.
– Jeg tror at et samarbeid med Norsk Tipping nå ikke begynner med betting, men med andre ting – infrastruktur, ting som ligner litt på ballbinger og sånt. Og det betyr at man får tid til å sette seg ned og snakke om hvordan de jobber i andre idretter, hvordan man håndterer skandaler når de oppstår. Jeg tror det kan styrke anti-cheat-arbeidet på sikt, men jeg tror ikke det er noe som bare skjer med et knips, men det gir oss muligheten til å etablere et kompetansemiljø.
Er det sannsynlig at man begynner på offline-arrangement, slik at man har bedre kontroll.
– Ja, og det kan være sannsynlig at bettingen også begynner på større internasjonale arrangement med lenger fartstid, og så siver det litt ut i smalere arrangement etter hvert.
Gamer.no har bedt om kommentar fra Norsk Tipping.