Anmeldelse

Astro Bot

Kreativitet vi vanligvis kun ser hos Nintendo

Astro Bot er spillglede i sin pureste form.

Sony Interactive Entertainment

Det har ikke akkurat mankert på PlayStation-maskoter opp gjennom tidene: Crash og Spyro var sammen om å være den originale konsollens ansikt utad; Ratchet, Jak og Sly knivet lenge om hvem som kunne sjarmere flest på PlayStation 2; og Sackboy var den utvilsomme kongen av PlayStation 3.

I moderne tid har de fargerike plattformspillene assosiert med disse figurene uteblitt i større og større grad, og ved siden av Ratchet & Clank som stadig holder koken, er det svært få typiske spillmaskoter igjen hos Sony.

Det vil de japanske ringrevene i Team Asobi nå til livs, for etter å ha imponert med både VR-spill og tech-demo, er studioet tilbake med et helaftens plattformspill. I hovedrollen står en liten, sjarmerende kar i svart, hvitt og blått.

Astro Bot er eventyrlig kreativt og vekker nesten umerkelig kjærligheten for plattformspill til live igjen.

Fortid møter fremtid.
Espen Jansen/Gamer.no

Maskot-o-rama

Spillet plukker opp tråden omtrent der Astro's Playroom slapp, og ser den titulære Astro Bot på reise gjennom det ytre rom. Romskipet han manøvrerer er en forvokst PlayStation 5-konsoll, og om bord er en bråte roboter som har kledd seg ut som legendariske spillfigurer fra PlayStations snart 30 år lange historie.

Astro og mannskapet aner fred og ingen fare, når de plutselig blir ramponert av et rampete romvesen. Den slibrige skapningen river konsollskipet i sønder, og robotene blir spredd for alle vinder. De er 300 i tallet, og det blir selvfølgelig opp til Astro å utforske galaksen og hoppe fra planet til planet for å finne og redde samtlige.

Noen roboter er helt vanlige, og er til forveksling lik hovedpersonen vår, men iblant dem finnes det også en mengde raringer som har inntatt skoene til figurer fra PlayStations brede sortiment.

Ratchet må med.
Espen Jansen/Gamer.no

Det er flere selvskrevne innslag på rollelisten – slik som figurer fra God of War, PaRappa The Rapper og Resident Evil – men også langt mer obskure utskudd underveis, deriblant Buzz fra quizspillene med samme navn, fantasikatten Klonoa og den fjærkledde skapningen fra The Last Guardian.

Enhver med en viss forkjærlighet for spillhistorien vil finne mye å glede seg over, og hvis du som meg har vokst opp med PlayStation-konsoller, er dette et spill du ikke vil være foruten.

Mario opp ad dage

I likhet med ditt sedvanlige Mario-spill, er også Astro Bot fordelt på ulike verdener og nivåer. Spillet løsriver seg riktignok noe fra formelen ved å unngå mange av de vanligste omgivelsene: Man klarer seg selvfølgelig ikke helt utenom turer innom snø, ørken, lava og spøkelseshus, men spillet tar deg også med til mer sjeldne varianter som kaotiske byggeplasser, svevende casinoer, japanske badehus og eldgamle templer.

Hvert nivå har sin helt egen stil, mens det de alle har til felles er at de formelig bugner over av ting å utforske og pludre med.

Herlighet, så sjarmerende.
Espen Jansen/Gamer.no

Her kan man kose med kuer, sprute vann for å få busker til å vokse, slåss med dinosaurer, danse med Solid Snake og slå på brytere som lar deg veksle mellom dag og natt. Og det bare for å nevne noen av de utallige måtene man kan interagere med verdenen.

Mer enn noe annet er Astro Bot et svært lekent spill, noe som gjør at det passer like godt for små som for store.

Enestående – i ny og ne

Som tidligere nevnt er dette hovedsakelig et tredimensjonalt plattformspill, hvor man hopper over avgrunner, samler mynter og løser enkle gåter, men introduksjonen av utypiske verktøy og hjelpemidler underveis er med på å piffe opp opplevelsen ytterligere.

Én bane utstyrer deg for eksempel med klebrige boksehansker som både lar deg denge fiender òg svinge fra pendler, mens en annen lar deg sakke tiden for å unngå spøkelser som sjonglerer kniver og kanoner som fyrer av gigantiske dartpiler.

Alt er ikke bare fryd og gammen.
Espen Jansen/Gamer.no

Det meste er svært intuitivt, selv om ikke alle duppedittene er like spennende å bruke over tid. Faktisk skulle jeg helst sett at utviklerne tok flere sjanser her, med enda rarere, mer unike varianter.

Akkurat det gjelder for så vidt også opplevelsen som helhet: Selv om spillet både engasjerer og underholder stort sett hele tiden, går det en stund mellom de virkelig store «wow»-øyeblikkene – øyeblikk hvor utviklerne har tenkt langt, langt, langt utenfor boksen for å lage noe helt enestående.

Det er for all del flere slike opplevelser i løpet av de 10-12 timene kampanjen varer – deriblant én bane hvor man krymper ned til størrelsen på en mus og en annen hvor man må finne veien på innsiden av et massivt timeglass – men jeg synes likevel Team Asobi kunne kostet på seg enda mer kreativ galskap underveis.

Stå helt i ro …
Espen Jansen/Gamer.no

Lagd med kjærlighet

Rent teknisk er spillet tilnærmet feilfritt: Astro Bot er en audiovisuell perle, hvor absolutt alt er omhyggelig designet for å vekke utforskertrangen og gode, varme følelser.

Det er helt klart mye nostalgi inne i bildet, men også de som ikke har noen særlig kjennskap til PlayStation vil kunne kose seg med det enormt vakre universet.

Nær sagt alt i spillet har en helt egen personlighet, og det er bakt utrolig mye kjærlighet og mange finurlige detaljer inn i spillets univers.

Astro Bot er en kapabel plattformhelt.
Espen Jansen/Gamer.no

Det hører også med til historien at Astro Bot, i likhet med Astro's Playroom, utnytter DualSense-kontrolleren for alt den er verdt. Den minste bevegelse er gjengitt med stor detaljrikdom i form av eksakte vibrasjoner og sirlige lyder fra den innebygde høyttaleren, og det kiler godt i magen når alt fungerer i skjønn harmoni.

Konklusjon

Astro Bot byr på fantastisk fargerik og nydelig nostalgisk spillmagi, og leverer kreativitet som vi vanligvis kun forbinder med Mario, Kirby og andre Nintendo-opplevelser.

Spillet har en nokså alminnelig oppbygning, men klarer å styre unna mange av de typiske tematiske fallgruvene ved å fokusere på unike, spennende omgivelser på tvers av de forskjellige nivåene. Jeg liker særlig ideene som tenker helt utenfor boksen, og skulle egentlig bare ønske det var enda flere av disse.

Astro Bot er en feiring av 30 år med PlayStation.
Espen Jansen/Gamer.no

Noen nivåer blir kanskje litt vel enkle i sin utforming, mange av verktøyene man plukker opp lever ikke helt opp til forventningene på sikt, og spillet har et skyhøyt tempo som gjør at man aldri helt får tid til å ta innover seg alt det har å by på.

Likevel er det enormt mye å sette pris på når Astro Bot først får svingt seg: Spillet er en audiovisuell perle, bruker DualSense-kontrolleren bedre enn de fleste andre spill på PlayStation 5 og har masse snacks for de med hjerte for PlayStation. Astro Bot er rett og slett fryktelig sjarmerende fra start til slutt, og er et spill det skal godt gjøres å mislike.

Astro Bot lanseres den 6. september og kommer eksklusivt på PlayStation 5 (testet).

8
/10
Astro Bot
Fargerik, kreativ og nydelig nostalgi.

Siste fra forsiden