Blogg

Jeg savner Good Old Games

Joachim lurer på hvor retrospillene har blitt av.

Det er nok ingen overraskelse for enhver som har tatt seg tid til å kikke litt rundt på profilsiden min at jeg liker spillhistorie. Det er ikke slik at jeg mener spill var mye bedre før – det var de generelt ikke. Men spill var annerledes før, og mange eldre spill appellerer på en helt annen måte enn moderne spill. Dessuten mener jeg spillhistorie er viktig; spill er kultur, som Gamer.no sier, og spillhistorie er kulturhistorie.

Derfor er det nok heller ingen overraskelse at jeg tok imot nettbutikken Good Old Games med åpne armer da den startet opp i 2008. Good Old Games gjorde mer enn å bare selge gamle spill til lave priser. De leverte en tjeneste som var genuint verdifull. De tok vare på spillkultur fra åtti- og nittitallet, som ingen andre hadde bry til å ta vare på. Og de gjorde det på den beste måten man kunne tenke seg, ved å utelate DRM og lansere spillene sine med massevis av ekstramateriale.

Dette var gode tider.

I årene som fulgte utvidet Good Old Games spillbiblioteket sitt med den ene klassikeren etter den andre, fra ugivere som Electronic Arts, Activision, Atari, Interplay og Ubisoft. Ettersom butikken fokuserte på retrospill hadde de også den fordelen at en stor del av utgivelsene deres var eksklusive. Om du ville ha tak i disse spillene, hadde du ingen andre lovlige valg enn Good Old Games. Spill som ikke hadde vært tilgjengelige på både ett og to tiår fikk med ett nytt liv. Jeg elsket Good Old Games.

Fra Good Old Games til GOG

Men så skjedde det noe. I fjor endret de navn til GOG, som ikke lenger står for Good Old Games, og begynte å selge moderne spill i tillegg til klassikerne. I starten virket balansen mellom nye og gamle spill okay, men jo mer tid som gikk, jo mer kom den snikende følelsen av at de rett og slett ikke brukte like mye energi på å sikre seg nye «gamle» spill lenger. Og nå? Vel, nå hører det faktisk til sjeldenhetene at GOG lanserer et spill som er mer enn ti år gammelt. Det synes jeg er utrolig trist.

Nå er GOG ikke særlig mye mer enn en hvilken som helst digital nettbutikk. De selger de samme indie-spillene som alle andre selger, og de to eneste fordelene deres er at de priser spillene sine i dollar og fortsatt ikke bruker DRM. Akkurat det samme som Humble Store, med andre ord, bare at Humble Store ofte gir deg Steam-nøkler i tillegg til den DRM-frie versjonen – og gir utviklerne en større bit av kaka.

Det som gjorde Good Old Games spesielt for meg var ikke først og fremst at de ikke hadde DRM eller at de priset ting i dollar. Det var at de solgte spill man ikke lovlig kunne få tak i andre steder. Det var det som var spennende. Det var det som gjorde tjenesten deres verdifull. Hver uke fulgte jeg spent med på hvilke spill de hadde plukket frem fra historiens skraphaug og pusset opp for moderne operativsystemer. Hvilken klassiker har fått nytt liv i dag? Har de klart å sikre seg en avtale med en ny utvikler eller utgiver, slik at de kan bevare enda flere spill?

I dag bryr jeg meg knapt om å sjekke GOG. Jeg kunne ikke bry meg mindre om det finnes enda et sted å kjøpe Papers, Please eller Dragon Commander. En sjelden gang blir jeg positivt overrasket, som da de lanserte en (riktignok ikke GOG-eksklusiv) nyversjon av Mike Singletons glemte klassiker Lords of Midnight denne uken. Men stort sett møtes lanseringsnyhetene deres kun med et stort «meh». De interessante indie-spillene kjøper jeg fra utviklerne selv, ikke GOG.

Klassikere på rekke og rad.

Fra klassikere til fyllmasse

Endringen har selvfølgelig ført til en viss ergrelse hos en betydelig del av butikkens originale tilhengere. I diskusjoner med den gamle garden forsvarer representanter for GOG seg stadig med at de fortsatt lanserer like mange gamle «klassikere» som før, bare at de nå lanserer masse nye spill i tillegg. Det er i stor grad tull. Jeg skal være enig i at det er vrient å definere hva en «klassiker» er, hva alder angår. Men jeg vet at et spill fra dagens konsollgenerasjon ikke kvalifiserer. Det GOG ser på som en «klassiker» i dag ser ut til å være den typen spill de lanserte som fyllmasse mellom godbitene for et par år siden. Sist gang de lanserte et DOS-basert spill var for mer enn to måneder siden.

Det finnes selvsagt en betydelig mengde mennesker som misliker DRM og ser på GOG som en del av kampen mot Steam og alt det der. Greit nok. Men butikken het altså ikke Good DRM-Free Games da den lanserte. Den het Good Old Games. «Old» var det sentrale ordet, og det er det de har gått bort fra. Om ikke annet skulle jeg ønske GOG hadde hatt vett til å holde gamle og nye spill separat, og ikke lansere alt sammen i et eneste stort sammensurium slik de gjør nå, men den gang ei.

Jeg skjønner at det er vanskeligere å sikre seg rettighetene til nye klassikere enn det er å få indie-spill til tjenesten. Jeg skjønner også at det involverer mye mer arbeid å få disse klassikerne til å fungere på moderne operativsystemer. Jeg skjønner hvorfor det er fristende å la det være. Men jeg liker det ikke. Jeg satte pris på Good Old Games fordi de gikk lenger enn alle andre for å sikre et unikt og verdifullt spillbibliotek. Jeg vet selvsagt ikke hva som skjer bak kulissene – men lanseringshistorien deres tyder i alle fall på at de i mindre og mindre grad prioriterer gamle spill.

Hei GOG, hvorfor har dere de «nye» Prince of Persia-spillene og ikke de gamle? Vis mer

Det får uansett bare være. Jeg forventer ikke endring hos GOG. Jeg forventer ikke at de plutselig skal skjønne at de har gitt opp det som gjorde dem interessante i utgangspunktet for å appellere til et bredere marked. Jeg vet at pengene rår, og at de ikke skylder meg eller de andre som deler min oppfatning noe som helst. De har åpenbart en viss suksess med det de gjør nå, og det er åpenbart mange som liker å kjøpe nye spill hos dem. Jeg kan bare håpe at arven etter Good Old Games fortsatt vil være med å prege butikken i noen år til – helst i litt større grad enn i de siste månedene. Det skal egentlig ikke så veldig mye til for å gjøre meg fornøyd, men de må i alle fall satse mer på klassikerne enn de tilsynelatende gjør nå.

I mellomtiden tillater jeg meg i alle fall å felle en liten tåre for gode, gamle Good Old Games. Du var den mest interessante spillbutikken på nettet, og jeg savner deg.

Kommentarer (17)

Logg inn for å delta i diskusjonen.
Tråd
SirRobert
12 år siden

Kan ikke annet enn å si meg helt enig med Joachim. GOG gikk fra å være en side jeg frekventerte daglig for å speide etter klassikere til en en-gang-i-måneden side. Synd!

radiohodet
12 år siden

Er du en av gærningene på GOG-forumet som klager så fælt, eller, selv om fakta legges på bordet? :p Synes dette var ganske slett journalistikk.GOG ligger godt an til å lansere minst like mange gamle spill som før, i år også, og du må ikke glemme at utvalget jo blir mindre og mindre jo flere spill GOG utgir.

Det er vel heller ikke sånn at GOG ikke gidder å få LucasArts eller andre til å gi ut spillene sine der. Mange rettigheter til spill er nok dessverre et byråkratisk virrvar uten sidestykke. Spillene som har solgt mest på GOG er jo tross alt gamle spill, og GOG er jo til syvende og sist ute etter å tjene penger.

Tror nok også mange også er uenig med deg i viktigheten av GOG i kampen mot DRM. Fint å kjøpe spillet direkte fra utvikler, men når du får noen hundre av dem, så må man jo lage sin private GOG for å holde styr på dem alle. GOG og HumbleStore er de eneste sidene med et fornuftig utvalg hvor man kan få en oversikt og lett laste ned spill man eier og ikke leier, som hos Steam.

 

So far in 2013 GOG has released 101 games. Of those, 26 were pre-2k ones and 39 were 10+ years old on GOG release date. Lords of Midnight is listed as a 2013 release, thus not part of the classics. If you want to include it, increase the counts by 1.

In 2012 GOG released 160 games. Of those 47 were pre-2k ones and 62 were 10+ years old.

In 2011 GOG released 85 games. Of those 48 were pre-2k ones and 57 were 10+ years old.

In 2010 GOG released 79 games. Of those 35 were pre-2k ones and 36 were 10+ years old.

In 2009 GOG released 114 games. Of those 47 were pre-2k ones and 42 were 10+ years old.

In 2008 GOG released 65 games. Of those 29 were pre-2k ones and 23 were 10+ years old.

If GOG follows last year's release frequency, we are looking at ~60 more games. Lowest percentage of pre-2k games released was in 2012 with a 29%, or almost 1 in 3 games being a pre-2k one. So we can look forward to ~20 more pre-2k games.

For reference, highest percentage of classics was 56% in 2011, mostly due to EA being signed up, since 19 out of 48 pre-2k are EA titles.
Joachim_F
12 år siden

Radiohodet:

Når du sier "gærningene på GOG-forumet" tenker jeg automatisk på de anti-DRM-fanatikerne som klikker i vinkel hver gang noen nevner Steam. :)

 

Ellers synes jeg releaselisten taler for seg. Spesielt i de siste månedene. Rett nok har GOG lagt ut mange gamle spill i år også, men en stor del av dem var allerede tilgjengelige andre steder (Lords of Midnight, en bråte av småspillene fra 3D Realms og Apogee, Catacombs, osv). Det er bra at disse også kommer til GOG (skulle bare mangle egentlig), men synes det blir rart å sammenligne det med den typen eksklusive spill man kun fikk på GOG. Sånn sett mener jeg tallene lyver. Også interessant at årets virkelig store retrolansering, System Shock 2, kom til GOG takket være at noen andre tok tak i saken.

 

Når jeg skriver at jeg kjøper spillene direkte fra utviklerne, er det stort sett gjennom Humble Store-systemet som er svært utbredt i dag. Veldig få indie-utviklere lanserer DRM-frie versjoner på GOG og ikke via Humble i tillegg. Når man har Humble føler jeg personlig GOG blir ganske overflødig.

 

Når det gjelder dette at det blir færre klassikere igjen jo flere spill GOG lanserer, synes jeg det er ... vel, tull. De har nesten ikke begynt å skrape overflaten av åttitallet, og det er fortsatt massevis av godbiter igjen fra nittitallet. Og det er om man kun regner DOS og Windows. Jeg hadde håpet GOG ville satse litt på retrospill til Amiga, Apple/Mac, C64 og til og med konsoll, før de gikk andre veien og begynte med indie-spill.

Godsaker
12 år siden

Makan, nevne Amiga liksom. Tenk så mange godsaker som hadde vært i vente da.

 

Nesten så jeg må laste ned siste versjon av WinUAE nå og finne fram Kingdoms of England adf filene.

Husam
12 år siden

Interessant artikkel, Joachim, men jeg er nok helt uenig med deg. Dagens kommersielle spill-marked er mutant-versjonen av Justin Bieber, og noen nettsider (som GOG) har klart å danne en opposisjon mot nettopp det. De av oss som frekventerer sider som GOG og RPS er i hovedsak en relativt liten (men tydeligvis overraskende pengesterk) gruppe som foretrekker eldre spill og "sære indie-spill," og vi har opplevd en liten gullalder med GOG og et knippe kickstarter-prosjekter i det siste.

 

Jeg venter fortsatt på at vårt lille nisjemarked vil oversvømmes av det kommersielle jaget, og jeg er såpass tradisjonell at jeg har himlet med øynene over både Fargo, Tørnquist og Schafer i løpet av deres KS-kampanjer. Men det at GOG har gått fra å være en ren portal for gamle klassikere til å bli en portal for intelligente spill er utelukkende positivt. Vi som både er indie-forkjempere og tilhengere av at eldre spill skal holdes i live bør holde sammen. GOG er en flott portal. :)

Siste fra forsiden