Det gror godt i norsk e-sport nå. Telenor sponser landets største ligasatsing, Altibox har en proffliga i samarbeid med TV 2 Sporten og folkehøgskoler oppretter dedikerte e-sportlinjer over hele landet. Ildsjeler, ideele organisasjoner og kommersielle aktører satser om hverandre, og konkurransespilling får stadig mer oppmerksomhet i både riksdekkene og lokal presse.
Samtidig er e-sportmiljøet i Norge svært ungt og det fremstår ofte både umodent og lite inkluderende for publikum, deltakere og foresatte.
– Folk har vært veldig ufine mot hverandre lenge, og jeg har sett mye drittslenging som har gjort at nye spillere ikke har følt seg velkommen. Dette har forbedret seg litt, men det henger fortsatt igjen hos en del spillere, fortalte Philip Løseth, leder i Expert Gaming, til Gamer.no forrige uke.
Counter-Strike-laget er langt fra de eneste som ønsker et sentralt forbund velkommen. Samtlige lag Gamer.no har snakket med stiller seg positive. De ønsker klarere retningslinjer, fokus på gode holdninger, og et organ som kan bidra til å bygge opp bredden og sørge for at norsk e-sport får et godt rykte.
Les også: Dette mener de norske klubbene om et e-sportforbund »
Dette organet finnes allerede i form av Norges E-sportforbund, men de har for øyeblikket kun fem medlemmer og det er få som vet hvem som er i styret, hva de jobber med og hvilke ambisjoner de har.
– Forbundet har oppstått fordi det har vært så mange barnslige intriger, folk som tenker for mye på seg selv og sitt lag fremfor en langsiktig helhet for alle som er interesserte, forteller Bendik Stang, styreleder i Norges E-sportforbund.
– Drittslengingen og alt det umodne er hele eksistensgrunnlaget vårt. Vi må rydde opp.
Forbundet som Stang stiftet i 2010 er et forsøk på å gjøre ting på en fornuftig måte.
– Inntil det kommer voksne mennesker på banen vil ting fortsette å være slik det er i dag, hevder han.
Forbundet har oppstått fordi det har vært så mange barnslige intriger
Bendik Stang, styreleder Norges E-sportforbund
I vedtektene til Norges E-sportforbund står det at organisasjonen «skal arbeide for at alle mennesker gis mulighet til å delta i esportsammenheng ut fra sine ønsker og behov» og «være en positiv verdiskaper for individ og samfunn».
– For øyeblikket jobber vi mye med det grundige forarbeidet, som vedtekter, registrering i Brønnøysund og alle formelle ting. Senere i år skal vi arrangere norgesmesterskap i forkant av VM i Polen. Forbundet skal sørge for at norske spillere deltar i VM hvert år,og vi skal også ha representanter på generalforsamlingen til det IeSF (det internasjonale forbundet, jour. anm.) hvert år.
Disse forbundene kan norske klubber og spillere forholde seg til i dag:
Norges E-sportforbund (NEF)
Stiftet: 2010
Sete: Oslo, Norge
Generalsekretær: Bendik Stang
Web: www.esportnorge.no
Tilhørighet: IeSF, Hyperion
Visjon: https://www.facebook.com/NEFno/info
International eSports Federation (IeSF)
Stiftet: 2008
Sete: Seoul, Sør-Korea
Generalsekretær: Won Suk Oh
Web: www.ie-sf.com
Medlemsland: 46
Tilhørighet: Sport Accord
Visjon: http://ie-sf.com/en/about/introduction.php
– Hvilke planer har dere på lengre sikt?
– Vi ønsker å profesjonalisere e-sporten. Hvis noen arrangerer en konkurranse med pengepremie, så kan vi for eksempel stille med konto så pengepremiene må innbetales slik at forbundet kan bekrefte at verdiene finnes og utbetaler dette raskt til vinnerne.
Stang ønsker også at forbundet stiller med dommere.
– Forbundet skal sørge for at turneringer og ligaer har dommere som kan dømme uavhengig av egen interesse. Alt som organiseres skal gjøres med ideele hensikter og i god sportsånd. Ikke for egen vinnings skyld.
Les også: – E-sporten må samles rundt et forbund »
Ser til Norges idrettsforbund
Han forteller at forbundet også skal ha en funksjon for unge spillere som ikke nødvendigvis spiller på et proft nivå.
– Vi må kunne fortelle dem hva e-sport er og skape gode aktiviteter for de som ønsker å drive med e-sport. E-sport blir sett på som lek, tøys og tull, og det er en politisk målsetting for å endre på dette gjennom å skape gode rammer for alt som er av e-sportaktivitet.
– Hvordan vil dere gjøre det?
– Vi må stille krav, få inn regler og synliggjøre verdien av denne typen lagspill. Vi må få inn gode vaner for trening og fysisk fostring for de som spiller mye, og det må være narkoregler som i all annen form for sport. Vi ser hele tiden til Norges idrettsforbund og vil lære av dem. Samtidig ser vi at de er skeptiske til dataspill i utgangspunktet, og vi jobber med å få dem til å se verdien i e-sport.
Startet i Korea
– Det hele begynte da jeg var i Korea og snakket med genereralsekretæren i IeSF om hvordan vi kunne få til noe lignende i Norge. Dette er fem år siden nå, og han hadde som mål å få e-sport inn i de olympiske leker, forteller Stang.
Veien fra stiftelse i 2010 til i dag har vært kronglete. Stang hadde ikke kapasitet til å dedikere seg nok til forbundet, og henvendte seg til en bransjekollega i et forsøk på å få fart på sakene. Etter flere bytter av daglig leder ble organisasjonen til slutt lagt passiv død.
– Jeg har vært gründer i Norge i mange år, så jeg vet hvordan det er å drive en organisasjon. De forrige lederne klarte ikke få til det vi ønsket oss, og det ble vanskelig å gjennomføre på frivillig basis og med mangel på finansering.
I fjor gjenoppstod forbundet med nytt navn og i dag består forbundsstyret av Bendik Stang (uavhengig), Stein Wilmann (BX3), Thomas Rosand (uavhengig), Steffen Willumsen (BX3) og Bjørnar Fyhn (Aposis).
– Vi hadde over 300 medlemmer for noen år siden, men i dag er det kun de som sitter i styret som er reele medlemmer. Det er de eneste som betaler årskontigent og vi har ikke vært aktive på rekruttering de siste årene.
Umulig å være helt nøytral
Mange er opptatt av at forbundet skal være 100% nøytralt, og ikke ledes av personer som har verv i andre organisasjoner i norsk e-sport. Stang mener dette er vanskelig å gjennomføre gitt dagens situasjon.
– Inntil vi har finansieringen på plass vil det være umulig å danne et forbund som er helt nøytralt, for det er kun folk som er unøytrale som vil være med å jobbe frivillig. Da er det min jobb å sile ut de som bare vil bake sin egen kake, forklarer Stang, som ser på både statstøtte og medlemskontigent som en mulig inntekstkilde.
Umulig å danne et forbund som er helt nøytralt, for det er kun folk som er unøytrale som vil være med å jobbe frivillig
Bendik Stang
Alle klubber og lag som er medlem av forbundet har stemmerett, talerett og forslagsrett på årsmøtene, står det i vedtektene. De kan også stille med kandidater til valg til styret, valgkomité og kontrollkomité. For øyeblikket er det ikke satt opp slike komitéer i mangel på kandidater.
Han mener forbundsstyret i dag gjør en god jobb.
– I et hvert styre må man melde fra dersom man er inhabil. Det styret vi har nå er voksne, oppegående folk som over lengre tid har vist at de ikke har intensjoner om å mele sin egen deig, men heller bygge opp noe langsiktig.
– Hvilke planer har dere for å tilpasse seg de behov og interesser klubbene og kommersielle aktører har?
– Norges E-sportforbund blir ikke noe annet enn det klubbene og aktørene er til sammen. Vi ønsker å invitere alle som er aktive med å hjelpe til å bygge opp organisasjonen. Representere hele miljøet og invitere folk til å delta.
Stang synes imidlertid ikke det er noen god idé med tvunget medlemskap, men er åpen om at medlemskapet vil være klubbenes måte å vise sin støtte på.
– Det ville jo vært ideelt om de støttet opp under organisasjonen, slik at den fikk den påvirkningen som er tiltenkt. Hvem som helst kan sette opp en turnering, men hvis turneringen er gjort i samarbeid med Norges E-sportforbund så vil det bety en garanti for at ting er gjort ordentlig, sier Stang.