Intervju

Stian Blipp - Innsamling for Mental Helse Ungdom

Åpner opp om barndommen: – Spilling ble redningen

I helgen skal Nerdelandslaget og Mental Helse Ungdom ha en 50 timers innsamlingsaksjon. Landslagsleder Stian Blipp forteller at han selv slet som ung.

INNSAMLING: Sammen med Mental Helse Norge, skal podkasten Nerdelandslaget og kjendisgjester strømme 50-timer på Twitch førstkommende helg.
Jørgen Pedersen

Det var ingen selvfølge at Stian Blipp skulle bli en av Norges mest suksessrike menn i underholdningsbransjen.

Hjemme på gutterommet i Salhus, utenfor Bergen, var det nemlig spilling som reddet livet hans, fra en rufsete barndom.

Nå i helgen skal han, og resten av Nerdelandslaget, i samarbeid med Mental Helse Ungdom, gjennomføre en 50-timers innsamlingssaksjon på strømmetjenesten Twitch for å sette lys på psykisk helse blant de unge. Hele aksjonen kan sees på Nerdelandslaget sin Twitch-kanal fra fredag klokken 18:00.

Tryggere bak skjerm

Blipp var ikke mer enn 20 år gammel da han vant prisen «Årets Radiotalent» for sin jobb i morgenshowet på P5. I 2013 vant han Gullrutens publikumspris.

Selv forteller Blipp at veien aldri var opplagt til suksess, da barndommen bydde på større utfordringer.

TOK FØRING: Stian Blipp brukte hele torsdagen på å rigge til helgens innsamlingsaksjon.
Jørgen Pedersen

– Jeg kunne snakket timer om dette. Jeg mener at gaming var redningen min, da jeg var barn. Jeg hadde en trøblete barndom, hvor mye rart skjedde, så det at jeg og lillebroren min kunne spille sammen, og ha det som en flukt, var veldig viktig, sier Blipp.

I dag er Blipp en del av podkasten Nerdelandslaget, og delaktig i e-sportklubben Nordavind som investor. Begge stedene har han dratt med seg sine erfaringer han fikk fra ungdomsstiden.

– Etter hvert som man ble ungdom, var ikke spilling bare noe man gjorde på rommet. Da var det World of Warcraft og man er med i et større samfunn, og da kjente man at selv om skolen var dritt, så hadde man den andre gjengen sin på nett, forteller han.

– Menn er elendige på å snakke om følelser

Selv om virkeligheten kunne være tung, fant han tryggheten i spill, og vennene han evervet gjennom nettet. Han mener dette reddet ham.

– Man endte jo fort opp med å snakke med en fyr fra Storbrittania om ting du ikke har delt med bestekompisen din engang, fordi det føltes tryggere med en skjerm i mellom, forteller Blipp.

Nå i voksen alder merker han godt hvor viktig spillsamfunnet har vært for å snakke om følelser. Han mener selv at menn har en lang vei å gå når det kommer til åpenhet og følelsesnakk.

– Vi er elendige på å snakke om følelser. Har noen slått opp med dama, så tar vi turen på byen, og snakker ikke om det. Men når man er i et spill, så kan man gå inn i en vanskelig samtale, og føles det for nært og vondt, så kan man alltids hoppe ut igjen, og fokusere på spillet igjen, uten at det blir rart, sier han.

Sammen med Andreas Hedermann har han bygget og jobbet opp samfunnet Nerdelandslaget som har blitt som en egen familie for Blipp. Han synes selv spill og nett er en god plattform å lette på følelsene til andre.

– Det er et veldig godt forum, og møte noen og snakke ekte med hverandre. Spør du min kone, så ville hun sagt at den dag i dag at spilling er godt for min mentale helse, i en alder av snart 32 år, sier Blipp.

– Selvmordstallene er høye

Thomas Kallerud fra Mental Helse Ungdom er med i helgen for å kjempe side om side med Nerdelandslaget. Han mener det helgas aksjon vil bety mye for ungdom.

HØYE TALL: Thomas Kallerud fra Mental Helse Ungdom mener helgens begivenhet vil sette stort søkelys på et tema det blir viktig å snakke om i årene som kommer.
Jørgen Pedersen

– Først og fremst er vi ekstremt takknemlig for at Nerdelandslaget gjør dette her. Unge spillere, spesielt gutter er vanskelig å nå ut til, og det at vi tar prat om dette nå, tilgjengeliggjør jo vår kunnskap, sånn at vi kan dele det vi kan og vet.

For selv om det er lagt opp til mye fjas, moro, utdelinger og spilling, så ligger det en underliggende alvor i det, spesielt når man ser på statestikken, mener Kallerud.

– Det er mye alvor i denne stømmesendingen her også. Vi ser at selvmordstallene er høye, og vi jobber med at de skal ned, Ingen skal ha det så tungt at det er den eneste utveien, så at barn skal ha en best mulig helse jobber vi i mot.

Tror flere sliter

Trenger du noen å snakke med?

  • Mental helse hjelpetelefon: 116 123
  • Kirkens SOS hjelpetelefon: 22 40 00 40
  • Røde Kors: 800 33 321
  • Ungdomstelefonen: 400 00 777
  • Helsenorge.no

Blipp forteller at ideen om en strømmeaksjon har vært med dem gjennom hele pandemien, og er glad for at den endelig blir gjennomført.

– Siden pandemien startet har vi tenkt at det vil være veldig mange som sliter, ikke bare med skole og jobb, men noen kommer til å kjenne ganske hardt på pandemien. Nå som vi begynner å nærme oss slutten, har vi hatt ekstremt lyst til å gjøre noe for dem vi tror trenger hjelp når vi er ferdige med koronaen, og det er ungdommen, forteller Blipp.

Han forteller at Mental Helse Ungdom var med på laget fra start, og plutselig var den spinnville ideen om 50 timers strømmesending på bordet.

– Ideen vokste seg fort veldig stor, så nå skal ti stykker jobbe skift her fra fredag kveld klokken seks, til søndag kveld klokken åtte. Det kommer til å være kontinuerlig sending her, med gjester som Tete Lidbom, Martha Leivestad, Aksel Hennie, «Emzia», Hasse Hope og flere. Det er veldig mange som har lyst til at dette skal bli bra, sier han.

GLEDER SEG: Selv om helgas sending vil bli omfattende og slitsomt, så gleder han seg som en unge på juleaften. Han håper at så mange som mulig vil være med han å spille i helgen.
Jørgen Pedersen

Ny tatovering

Selv har Blipp aldri vært i nærheten av å gjennomføre en så lang strømmesending.

– Vi gjorde en 12 timers strømmesending for et år siden, og jeg var helt knust, så derfor hørtes 50 timer helt tullete ut. Jeg snakket ikke på tre dager etter den sendingen, ler Blipp.

Han tror selv at det vil bli en svært sliten gjeng som drar hjem på søndag.

– Heldigvis er vi ti stykker denne gangen, sånn at det er mulig å tappe ut om man trenger det, sier Blipp.

Under fjorårets innsamlingsaksjon for UNICEF, endte Blipp opp med en tatovering bestemt av seerne. I år kan fort det samme skje.

– Jeg har stilt huden min til disposisjon nok en gang, og da vil vi at folk skal få bestemme hva jeg skal ha på andre siden av leggen.

Med et stjernespekket gjesteliste, ville det toppet seg om skuespiller Aksel Hennie la seg under tatoveringsnålen. Blipp har fortsatt et lite håp om at han kan kaste seg med.

– Gi meg litt tid, vi må myke han opp litt, så går plutselig kjøttet på han også, smiler Blipp.

Siste fra forsiden