Hva bør jeg tenke på?
Med tanke på hvor tidkrevende mange massive onlinespill er og hvor lett det er å bli hekta på dem, er det greit å få seg en viss oversikt over mylderet av muligheter, og forsøke å tenke nøye over hva en har lyst til å spille.
Det første av disse elementene som er avgjørende for mange er hvilken verden eller setting spillet har. Den vanligste type verden i massive onlinespill er såkalt høy-fantasy. Her kryr det av alver, dverger, orker, troll og drager, som i de fleste klassiske fantasysettinger. Hvis du er drittlei alver og orker som du finner i World of Warcraft eller Warhammer Online, men fortsatt har lyst til å svinge et sverd og bruke magi, er kanskje heller Age of Conan noe for deg. Hvis du har sansen for science fiction har både Eve Online og Anarchy Online mye å by på. Kanskje du heller har lyst til å spille som superhelt, da kan City of Heroes være midt i blinken.
Neste viktig punkt er grafikk. Er du en grafikkhore? En grei regel er som oftest at desto nyere et spill er, desto bedre grafikk har det. Massive onlinespill har likevel den fordelen at de kan oppdateres og forbedres ganske fundamentalt, og noen eldre spill som har vært på markedet lenge har hatt vesentlige grafikkoppdateringer underveis. Hvis du er ute etter svært god grafikk i ditt spill må du også være klar for at spillet kommer med høye systemkrav. Et spill som Age of Conan har for eksempel veldig god grafikk, men krever rå maskinkraft for å virkelig bli vakkert.
Et svært viktig punkt du bør tenke nøye over er kompleksitet. Hvor mye erfaring har du fra massive onlinespill eller dataspill generelt fra før? Noen spill i sjangeren er uhyre komplekse og har bratte læringskurver, mens andre geleider deg pent og pyntelig inn i spillverdenen. Selv om spill med høy kompleksitet kan virke avskrekkende på mange, bidrar likevel denne kompleksiteten til å skape dybde. Hvis du har lyst til å spille et massivt onlinespill lenge, kan det godt være at det nettopp er kompleksiteten som opprettholder interessen.
Neste viktige punkt er hvor mye innhold et spill har. En god generell regel her er at noe eldre spill ofte har mer innhold enn nye, siden de har hatt mer tid til å utvikle oppdateringer eller ekspansjonspakker til spillet. De fleste spillselskaper jobber kontinuerlig med å skape nytt innhold til sine massive onlinespill for å hindre at spillerne hopper av til konkurrentene. Hvis du planlegger å holde deg i samme spill lenge, er det viktig at spillet har mye å by på av innhold.
Et viktigere og viktigere punkt for mange onlinespillere er hvor mye spiller-mot-spiller-kamp det er lagt opp til. For de nyinnvidde er dette kanskje litt skummelt, men erfarne spillere vet at de største utfordringene ofte kommer fra andre spillere og ikke kun fra spillet selv. Flere spill har såkalte spiller-mot-spiller–servere, hvor slik kamp ofte kan forekomme hvor som helst. Hvis du er nybegynner er det nok best å lære seg både sjangeren og spillet å kjenne før man kaster seg for fullt inn i denne kampen, men det er utvilsomt et grunnleggende element for de fleste spill å ha gode spiller-mot-spiller-muligheter.
Mitt siste viktige punkt på denne listen er om spillet har en gratis prøveperiode. Desto eldre et massivt onlinespill er, desto større sjanse er det for at det har en gratisperiode på en til tre uker, for å lokke til seg nye spillere. Siden det er helt gratis å prøve slike spill er det ingen dum idé å benytte seg av tilbudet hvis du er usikker på hvilke spill som passer best for deg. Det er verdt å merke seg at siden massive onlinespill er så store og dype, er det som oftest svært lite av et spill du rekker å se i løpet av et par uker. En prøveperiode kan likevel gi et verdifullt innblikk, uten å koste en krone.
Så la oss endelig ta for oss spillene.
World of Warcraft (PC)
Utgivelsesår: 2004
Verden: Høy-fantasy
Grafikkvalitet: Middels
Kompleksitet: Middels
Grad av innhold: Høy
Grad av PvP: Lav
Gratis prøveperiode: Ja
World of Warcraft er den ubestridte kongen i den massive onlinespillverdenen. Med dette spillet har utvikler Blizzard også sikret seg å være en supermakt innen sjangeren i all overskuelig fremtid. Kort sagt har World of Warcraft greid å bli den hellige gral innen oppskrifter på massive onlinespill. Det er lett å forstå, slik at nesten hvem som helst kan spille det, og byr samtidig på en utrolig dybde for veteraner ved hjelp av enorme mengder innhold.
World of Warcraft er et lysende eksempel på profesjonalitet. Det er et så blankpolert produkt som et spill fra 2004 kan få blitt, og det blir kontinuerlig og hyppig forbedret med både oppdateringer og ekspansjonspakker. Blizzard øser av ressurser for å beholde tronen de har tilegnet seg, og med rundt 11 millioner betalende spillere har de enorme midler til rådighet.
Hvis du er en nybegynner i massive onlinespill har World of Warcraft garantert masse å by på for deg. Hvis du er en veteran har spillet også helt sikkert mye du vil like. Det er nettop fordi World of Warcraft er lett å sette seg inn i og samtidig nesten er umulig å fullt ut mestre, at jeg har beskrevet spillets kompleksitet som middels. For selve spillsystemet er verken spesielt, komplisert eller nyskapende, men spillets størrelse gjør det spillet til nettopp dette hvis du oppholder deg i World of Warcrafts verden lenge nok.
I World of Warcraft kan du spille alene det meste av tiden hvis du ønsker det, men hvis du virkelig vil ha de gode våpnene og rustningene må du spille i grupper med andre. Mange og utfordrende prøvelser for grupper av alle størrelser er nettopp noe av det som gir World of Warcraft et utrolig dypt innhold. Her er samarbeid, og at alle spillere er dyktige i sine roller, nøkkelen til suksess.
Spillere får mange klasser å velge mellom når de skal lage sine karakterer, og hvilken rase du velger avgjør hvilke side du havner på i konflikten mellom The Horde og The Alliance. Spillets nyeste utvidelsespakke, Wrath of the Lich King, som kom høsten 2008, åpner for den helt nye klassen Death Knight, og tilbyr samtidig masse nytt og originalt innhold. Selv om Wrath of the Lich King først og fremst er myntet på erfarne spillere, er World of Warcraft så stort at nybegynnere aldri vil ha lite å henge fingrene i.
Spillet har spiller-mot-spiller-servere hvor kamp mellom spillere stort sett kan skje over alt, og i tillegg mange minispill som åpner for mye spiller-mot-spiller-innhold samme hvilke server du er på. Selv om disse sidene av spillet er godt utviklet, danner de ikke hovedfokuset for spillet, og havner nok litt i bakleksa når de blir sammenlignet med den spiller-mot-spiller-kampen som noen av sjangerens nye spill har å by på.
Det er ikke så lett å finne noe negativt å si om World of Warcraft. De som ikke liker spillet vil kanskje peke mot den tegneserieaktige grafikken, eller at spillermiljøet kan bli noe barnslig til tider når World of Warcraft har en større andel umodne spillere enn mange andre onlinespill. Selv om World of Warcraft begynner å dra på årene, strømmer oppdateringene fortsatt på, og vil nok også fortsette å gjøre det i flere år til så lenge det er så utrolig populært blant spillerne.
Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar
Utgivelsesår: 2007
Verden: Tolkiens Midgard
Grafikkvalitet: Middels
Kompleksitet: Lav
Grad av innhold: Middels
Grad av PvP: Lav
Gratis prøveperiode: Ja
Etter mange tiår med å være verdens mest populære fantasybok, og etter en filmtrilogi som tok pusten fra hele verden, var det selvfølgelig kun et spørsmål om tid før Ringenes Herre tok sin plass i den massive onlinespillverdenen. Få personer om noen har vel formet fantasysjangeren så betraktelig som Tolkien, når han fungerte som en linse for mytologi og legender, og skapte dem om til sin egen rike verden full av fantastiske historier. Tolkien ønsket å skape en egen mytologi for England, noe som resulterte i en sjanger som i dag underholder hundrevis av millioner av mennesker verden over.
Lord of the Rings Online (LotRO) er lett å sette seg inn i, og det gir spillere store muligheter til å utforske dets rike verden full av eventyr. Dets spillsystem er bygget opp av rollespillelementer som er kjent for de fleste, men det legger grunnlaget for hva Lord of the Rings Online er skapt for å tilby, nemlig en vakker verden som det er virkelig gøy å spille i, og som er tilgjengelig for de fleste.
Spillet inneholder mange konvensjonelle oppdrag som du kan finne i nesten alle massive onlinespill, men det har også mange historiespillingsoppdrag hvor du får se korte filmsnutter og møte kjente karakterer fra Tolkiens univers. Det er utvilsomt en herlig opplevelse for mange når de for første gang ser kjente landemerker fra boken og filmene åpenbare seg i spillet, og dette fokuset på historien og stedene er noe som skiller Lord of the Rings Online fra lignende spill.
Det er få, om noen i det hele tatt, som er like flinke på å oppdatere sine spill som utvikler Turbine. Dette spillet blir oppdatert jevnlig med hva som kalles bøker. Hver ny bok har nytt innhold og avanserer spillets historie. På denne måten får spillere hele tiden nytt innhold som åpner for nye muligheter, nye monstre å drepe og nye skatter å finne.
Høsten 2008 kom den første ekspansjonspakke kalt Mines of Moria. Med denne pakken får spillets erfarne spillere mye nytt innhold, og med muligheten for å lage legendarisk utstyr får spillet mer dybde. Mines of Moria åpner også for to nye klasser, selv om det ikke tilbyr spesielt mye annet for nye spillere.
Du kan kun starte med karakterer fra den «gode» siden i Lord of the Rings Online, men når du har steget litt i gradene kan du prøve et av spillets unike elementer hvor du kan lage deg et monster og prøve deg i kamp mot andre spillere. Denne spiller-mot-spiller-kampen er en av de perifere sidene i spillet, men den gir i hvert fall spillere noen morsomme muligheter.
Dette kan definitivt være spillet for deg hvis du ønsker deg et morsomt spill som ikke er spesielt vanskelig å sette seg inn i, men som du samtidig kan spille svært lenge. Spillets grafikk er ikke spektakulær, men god nok til å tilby et fint og morsomt innblikk i Tolkiens verden, og hvis du er en fan av denne vil dette spillet uten tvil by på mange kjempegode spillopplevelser.