Med årene så har jeg blitt mer og mer bevist på lyd og musikk i spill. Ikke bare som et verktøy for å høre motstandere i skytespill, men at lydbilde, effekter og musikk er en viktigere del av totalinntrykket et spill gir meg nå enn tidligere.
Derfor var jeg veldig spent når jeg smatt Sound BlasterX AE-5 Plus inn i PCI-E sporet på PC-en, uten helt å vite hva som ventet meg. I utgangspunktet har jeg hatt lite å utsette på lydbildet hovedkortet og det integrerte lydkortet der har gitt meg, både med tanke på volum og kvalitet.
Lite visste jeg hva som ventet på den andre siden.
Til informasjon så er testen utført med følgende hodetelefoner: Beyerdynamic DT770 Pro 80 ohm, Logitech G933, Skullcandy og AGR.
Design
AE-5 Plus er et lite, nett kort som tar begrenset plass i kabinettet ditt. Det er et PCI-E-kort, med en pen metallramme som dekker innmaten. Det følger med fire LED-striper, i tillegg til innebygget LED-lys, slik at du kan matche belysningen til resten av innmaten.
På komponentsiden har kortet Sound Core 3D lydprossesoren, som sitter i hele AE-serien til Creative, og sammen med ESS SABRE32 Ultra DAC (som også sitter i AE5) drives kortet av solide komponenter. Kortet skal gi lyd med opp til 32 ganger mer klarhet enn innebygde lydkort, med et signal/støyforhold på 122 db. Det er også støtte for DTS og Dolby Digital Live, som er spesielt nyttig hvis du ser mye film på PC-en din, samt 5.1 og 7.1 (virtuell) surround lyd.
Kortet har en separat hodetelefon-forsterker Creative har kalt Xamp. Det er to av disse i kortet, en for hver stereo-kanal. Du kan kjøre hodetelfoner med opp til 600 Ohm resistans.
Av tilgjengelige tilkoblinger er det 3.5 mm lyd inn, 3.5 mm lyd ut, TOSLINK optisk ut, Intel HD Audio Front Panel, en 3-Pin-Molex og 3 stykk 3.5 mm lyd ut (til sub, front og bakhøyttalere).
For de som ikke er så opptatt av det tekniske, så er den korte oppsummeringen her at det sitter gode komponenter i kortet, både for å drive hodetelefoner og for å gi god lyd.
Lyd
Og her kommer vi til punktet som gjorde at jeg, bokstavelig talt, for meg selv sa følgende høyt: «Herregud, så dum jeg har vært!»
Den umiddelbare forskjellen på innebygd lydkort og lyden med AE-5 Plus er ekstrem. Volumet og effekten er enormt mye bedre, og det gjelder på alle ulike spektre av hodetelefoner.
Den første testen jeg gjorde var å spille musikk. En av de mest merkbare forskjellene her er en klarhet i lydbildet, og at de ulike elementene og instrumentene er klarere og mer uttalte sammenlignet med innebygde lydkort. Det er også et mye større spenn i lyden med AE-5 Plus, der både bass og diskant er renere og klarere, og dermed mer behagelig å høre på.
Det er ikke til å legge skjul på at et par gode hodetelefoner gjør mye her, men selv på de billigste AKG-klokkene mine (som kostet 250 kroner) er det en markant forbedring av lydbildet.
Så hva har dette egentlig å si for gaming? Ganske mye, skulle det vise seg. Først og fremst ligger den aller største forbedringen i, også her, et mye mer tydelig og mer distinkt lydbilde. I skytespill som for eksempel Overwatch eller Call of Duty: Warzone er det vesentlig lettere å skille mellom eksplosjoner, skudd og fotskritt med AE-5 Plus. Det er også mye enklere å høre hvor alt skjer med en enda mer presis, romlig lyd med lydkortet. Selv om kanskje ikke K/D-ratioen min gikk nevneverdig opp, sitter jeg igjen med en følelse av mer kontroll, spesielt i de mer hektiske sekvensene i spillene.
Jeg vet hvor fienden skyter fra på en helt annen måte nå enn tidligere, og det er lettere å orientere seg som en følge av dette.
Men det er ikke bare i skytespill du drar god nytte av AE-5. Store, mektige lydspor som i for eksempel The Witcher 3 kommer mer til sin rett, samtidig som den atmosfæriske lyden blir mer uttalt og tilstedet. Susing i bladene når du går i skogen, fuglekvitter og andre bakgrunnslyder flyter bedre sammen med alt annet, og det er en veldig merkbar forbedring akkurat her.
Creative skryter også av noe de kaller «Scout mode», en modus du kan slå av og på som de mener skal gi deg en fordel i skytespill. Den skal fremheve fotskritt slik at du hører fienden bedre, og dermed får en fordel. I min erfaring fungerer dette til dels, men ikke så bra som utviklerne mener. I mange av spillene jeg testet hører du riktignok stegene bedre, men ikke utelukkende bare det. Med denne modusen aktivert er det flere spill der jeg har et inntrykk av at lyden bare blir litt høyere, og ikke så mye annet. Dermed blir det litt vel mye lyd litt for forsterket for min smak. Jeg fikk bedre resultater ved å tilpasse EQ selv, eller ved å bruke en av profilene som allerede fantes der.
Programvare
Programvaren som følger med Sound BlasterX-kortene heter Sound Blaster Command, og her finner du en hel del konfigurasjonsmuligheter. Du finner forhåndslagrede profiler for en rekke spill og spillsjangere, samt til musikk og film. I tillegg har du en EQ der du kan finpusse på balansen selv. Det er her du veksler mellom Dolby Audio, DTS eller andre enkodere, og du kan stille på mikser og aktivere Scout Mode (kan også knyttes til en tast).
Alt i alt synes jeg at profilene som ligger inne, samt en del av EQ-innstillingene, fungerer godt. Hvis du har tid, lyst og interessen så får du enda mer ut av spillene og innstillingene ved å mekke til selv, eller eventuelt ved å laste ned en tredjepartsprogramvare der du kan fininnstille ytterligere. Men til vanlig bruk fungerer Sound Blaster Command veldig godt, med masse muligheter for å tilpasse både lyd inn og lyd ut.
Konklusjon
Sound Blaster AE-5 Plus åpnet en helt ny verden for meg.
Dette var det første dedikerte lydkortet jeg har hatt i en PC på veldig lenge, og forskjellen sammenlignet med et innebygd lydkort er så stor at det nesten er litt pinlig.
Du får en helt annen dybde i lydbildet, der både diskant- og basslyder er mer fremtredende og tydelige, samtidig som det er lettere å skille lyder fra hverandre. I konkurranseskytespill som Fortnite, Apex Legends og Counter-Strike får du presis tilbakemelding på hva som skjer hvor til enhver tid. I roligere spill der musikk og atmosfære er viktigere gir lydkortet enda en dimensjon til også denne typen spill. Du legger merke til små detaljer i lydbildet på en helt annen måte, og det gir en veldig annerledes lydopplevelse.
Nå er det kanskje urettferdig å sammenligne dedikert lydkort mot innebygget, men sett sammen med andre lydkort jeg i ettertid har fått testet så fungerer AE-5 Plus meget godt. Dette er et veldig godt lydkort til en fornuftig pris, og kanskje den beste oppgraderingen PC-en min har fått de siste årene.
Lyst til å lese mer om maskinvare og gamingtilbehør? Sjekk ut maskinvare-sidene våre »