Feature

Her er de beste Steam-triksene

Med disse tipsene får du maksimalt ut av spilltjenesten.

1: Side 1
2: Side 2

Betaler jeg for mye for Steam-spillene mine?

Steam fikk mye kritikk fra sinte brukere da de valgte å innføre Euro som myntenhet for kunder i store deler av Europa – inkludert Norge, som ikke bruker Euro. Problemet er imidlertid ikke at Steam tvinger oss til å betale i Euro, men at prisene på spill ofte oversettes direkte fra amerikanske dollar til Euro uten å ta høyde for at 1 Euro har vesentlig høyere verdi enn 1 Dollar. Det betyr at europeere generelt må betale mye mer for spillene enn amerikanere.

Dette er det selvsagt lite vi kan gjøre med, men besøker du nettstedet Steamprices kan du sammenligne priser på tvers av regiongrensene. Dermed kan du se hvilke spill som er vesentlig dyrere for deg, hvilke spill som er priset på en rettferdig måte, og hvilke som faktisk er billigere for europeiske kunder enn for amerikanske og britiske kunder (ja, det finnes noen av dem også) – og handle deretter.

Vil du støtte disse spillene?

Hvis du absolutt må ha et gitt spill fra Steam på utgivelsesdato hjelper dette lite, men for de som ikke må ha alt på Steam, eller har tålmodighet til å vente på tilbud, kan det være greit å vite når Steam er et godt alternativ og når det ikke er det. Det er også mulig å få venner i andre regioner til å kjøpe og gi deg spill gjennom gave-funksjonen, og betale dem for det utenfor Steam, men dette bør naturligvis være folk du stoler på. Hvis ikke sitter du lett igjen med skjegget i postkassa.

Merk at Norge er i den europeiske Region 2. Det kan også finnes enkelte tilfeller hvor prisene oppgitt på Steamprices.com ikke matcher den faktiske prisen for norske forbrukere, så det kan være lurt å dobbeltsjekke.

Aktivering av spill på Steam

Stadig flere store og små spill bruker Steamworks-systemet, og det betyr at de kan – og ofte må – aktiveres på Steam uansett hvor du kjøper dem. Dette er enkelt. Du trykker på Spill-menyen i toppen og velger «aktiver et produkt i Steam», og så skriver du inn koden du har fått (enten i spillets dokumentasjon eller boks, hvis du har kjøpt det i butikk, eller i infosiden til spillet hvis du har kjøpt det fra en annen digital distributør.

Kjøper du Magicka fra Direct2Drive og aktiverer det på Steam, koster det nesten ti kroner mindre (ordinær pris).

Det å vite hvilke spill som bruker Steamworks kan derfor være litt nyttig, fordi som vi var inne på tidligere er det slett ikke alltid Steam har den beste prisen for et spill. Mange Steamworks-spill selges i vanlige butikker, hvor prisen ofte går ned en tid etter lansering eller i forbindelse med kampanjetilbud. Blant digitale distributører som selger spill med Steamworks finner vi både Direct2Drive og GamersGate, og det å opprette kontoer hos disse tar svært lite tid og krefter. Det kan også spare deg for en ikke ubetydelig pengesum i lengden, om du følger litt med på prisene.

Enkelte uavhengige utviklere selger også spill direkte fra hjemmesidene sine, og tilbyr Steam-nøkler til disse spillene på kjøpet. Dermed kan du kjøpe direkte fra dem, med god samvittighet over at pengene havner hos de faktiske skaperne, samtidig som du kan aktivere spillet ditt på Steam og laste det ned derfra. Uavhengige utviklere bruker stort sett amerikanske dollar, så det lønner seg absolutt å sjekke mulighetene før du kjøper et spill på Steam.

På Steam-nettstedet finner du en offisiell liste over butikkspill som kan aktiveres over Steam. Den inneholder ikke nedlastbare spill som selges med Steam-kode inkludert, og den virker ikke å være 100% komplett. Det lønner seg altså å dobbeltsjekke før du kjøper. Nettstedet Savygamer lister opp gode spilltilbud på nettet, og hvis et nedpriset spill fra en tredjepartsdistributør kan aktiveres på Steam skriver de det der. Så følg med!

Civilization V er et av stadig flere nye spill som krever Steam, uansett hvor du kjøper det.

Legg inn ikke-Steam-spill i Steam

Les også
DayZ-utviklerne viser frem spillet for første gang

Det er mulig å legge inn spill som ikke bruker Steam i det hele tatt i Steam-listen din. Dette er kjapt og enkelt, du velger bare «legg til et spill som ikke er fra Steam» i spill-menyen, og så får du opp en liste over spill og programmer installert på datamaskinen din. Hvis du ikke finner det aktuelle spillet der klikker du «bla gjennom», og leter det opp på selve harddisken.

Dette betyr ikke bare at spillet havner i Steam-listen din, slik at du har det lett tilgjengelig om du bruker Steam som din primære spillplattform, men det betyr også at du i de aller fleste tilfeller kan få opp «Steam overlay» (shift+tab), med chatting og andre muligheter, i selve spillet. Venner ser også at du spiller det, men det listes ikke opp i spilllisten på profilen din, og det auto-oppdateres heller ikke. Hvis du ikke lenger vil ha et spill i Steam-listen din er det bare å høyreklikke på det, og slette snarveien.

Hjelp, jeg har ikke Visa-kort!

Steam støtter flere forskjellige betalingsmåter, inkludert Visa og PayPal. Du kan se en liste over godkjente betalingsmetoder på Steam-nettstedet.

Hvis du ikke selv har tilgang på en av de godkjente betalingsmetodene, men har en venn eller et familiemedlem som kan hjelpe deg, kan du bruke «steam konto» for å legge inn penger på Steam-kontoen din ved anledning. Da ligger de klare til bruk slik at du slipper å be om hjelp når det plutselig lanseres noe du har lyst på. Dette gjør du ved å gå inn på kontodetaljene dine (klikk på brukernavnet ditt oppe i høyre hjørne).

Et annet (og selvsagt mye mer fleksibelt) alternativ for yngre og kortløse Steam-brukere er et gave/kontantkort som Visa SpendOn. Dette kan brukes i alle butikker og nettsteder som støtter Visa, inkludert Steam.

Les også: Sommerens nettutgivelser
Les også: Ti spillskatter på nettet Les også: Hvorfor er digital distribusjon så vanskelig?

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden