Blant de fem siste spillene vi vil anbefale er et av tidenes beste strategispill, mer rollespillmoro (både fra vestlige og østlige utviklere) og et av de viktigste skytespillene som noensinne er lansert.
Master of Orion 1+2
Imperiebygging går aldri av moten, og de aller beste imperiene er de som strekker seg over flere solsystemer. Det finnes mange gode romstrategispill, og det kommer stadig nye. Men i mine øyne er det få av dem som klarer å hamle opp med Master of Orion 2.
Det som gjør Master of Orion 2 spesielt er hvor store mye vekt spillet legger på å gi deg valgfrihet og konsekvenser. Rasene i spillet er for eksempel ekstremt forskjellige fra hverandre, og legger store føringer for hvilke muligheter du får i spillet – men om du ikke er fornøyd med noen av dem er det helt greit: Du kan bare lage din egen. Forskningssystemet er også svært spennende, og tvinger deg til å velge bort teknologier i stedet for å bare velge rekkefølge. Kort sagt: Master of Orion 2 er sannsynligvis det beste imperiebyggingsspillet utenfor Civilization-serien.
Master of Orion 2 kan kjøpes fra flere nettbutikker, inkludert Good Old Games hvor det selges i en pakke som også inkluderer originalspillet. Det første Master of Orion-spillet er litt enklere enn sin oppfølger, men den tilnærmingen gjør det også hakket mer strømlinjeformet. For mer informasjon kan du forresten lese mitt tilbakeblikk på Master of Orion 2.
Planescape: Torment
I manges øyne er Planescape: Torment det beste rollespillet noensinne laget, og et av de beste spillene uansett sjanger og plattform. Det begynner kanskje litt tregt, men utvikler seg til en interaktiv opplevelse av de sjeldne. Du får rollen som en navnløs person som våkner opp i et likhus. Du husker ingenting fra livet ditt tidligere, men det blir raskt klart at du er udødelig. Hver gang du dør våkner du opp igjen en stund senere. Målet er å finne ut hvem du egentlig er – lettere sagt enn gjort, for det viser seg at du har hatt mange personligheter i årenes løp.
Spillet foregår i det ekstremt fantasifulle Planescape-universet (en del av Dungeons & Dragons), og eventyret ditt tar deg med til flere spennende steder og dimensjoner. Du reiser selvsagt ikke alene, og den navnløse heltens kompanjonger er noen av de mest minneverdige vi har sett i spill. Ettersom spillet har over 5000 sider(!) med dialoger får du dessuten gode muligheter til å bli kjent med dem.
Planescape: Torment er tilgjengelig fra Good Old Games.
Quake
En gang var id Software synonymt med førstepersons skytespill. De skapte i stor grad sjangeren med Catacomb 3-D og Wolfenstein 3D, de moderniserte og populariserte den med Doom, og de revolusjonerte den med Quake. Takket være digital distribusjon, kan du oppleve sjangerens utvikling selv, ved å kjøpe Wolfenstein 3D, Doom og Quake (samt flere andre id-spill) fra Steam.
Vi vil spesielt dra frem Quake, og det er neppe noen overdrivelse å si at det ikke bare er et av tidenes mest innflytelsesrike spill, men også et av de mest populære. Quake har også noe ekstremt solid over seg, som gjør at opplevelsen holder seg heftig også i dag. Spillets nivåer er fulle av hemmeligheter, og Quake er slik sett et godt eksempel på nittitallets ambisiøse nivådesign i skytespill. Og selv om spillet har fått litt kritikk for sitt brune utseende, fungerer den visuelle stilen fortsatt veldig godt. Hvis du liker førstepersons skytespill er Quake et spill som må oppleves.
Quake kan kjøpes fra Steam, og inkluderes også i en samlepakke som heter Quake Collection. De med god råd og stor kjærlighet for sjangeren kan skaffe seg id Super Collection.
Shining Force
Sega har relansert en bråte Mega Drive-spill via digital distribusjon. Siden vi allerede har med to av de beste vestlige rollespillene kan det jo passe å plukke ut en herlig østlig perle: Shining Force-serien, som representeres av Shining Force 1 og 2 samt den interessante forgjengeren Shining in the Darkness (en «dungeon crawler» som var et av de første japanske rollespilene vi fikk stifte bekjentskap med i Europa).
Shining Force 1 og 2 er rollespill med superhyggelig presentasjon og handling, men har også et taktisk kampsystem du må ta seriøst for å vinne. Handlingen foregår i fargerike fantasiland som trues av onde makter, og du må selvsagt stoppe dem. Underveis må du rekruttere en rekke allierte som kan hjelpe deg i kampen mot ondskapen.
Shining Force-spillene kan kjøpes hver for seg eller i en samlepakke som kalles Sega Mega Drive Classics Pack 4, som også inkluderer en rekke andre Mega Drive-spill (det er totalt fire slike pakker i skrivende stund). Den kan blant annet kjøpes på Steam. Et lite tips til slutt: Sega har flere ganger gitt kraftige avslag på prisen for disse pakkene, så hvis du følger litt med og kjøper til riktig tid kan du få svært god valuta for pengene.
Tex Murphy: Under a Killing Moon
Eventyrspillenes utvikling har inkludert mange evolusjonære avstikkere som aldri har fått den innflytelsen som de egentlig burde ha fått. Tex Murphy-spillene er et godt eksempel på dette. Under a Killing Moon er eventyrspill som blander førstepersons utforskning av tredimensjonale miljøer med ekte video og ekte skuespillere. Det fungerer overraskende godt.
Handlingen foregår i en post-apokalyptisk versjon av San Francisco, og følger privatdetektiven Tex Murphy. Som privatdetektiver flest sliter han med både økonomiske problemer og en litt for stor forkjærlighet for flaska, og han har heller ikke den aller beste dømmekraften. Det hele starter naturligvis med en vakker kvinne som gir ham et tilsynelatende harmløst oppdrag – men ting utvikler seg raskt i en svært farlig retning. Tex ender nemlig opp med å rote seg inn i en konspirasjon som kan forandre verden for alltid.
Hele Tex Murphy-serien er tilgjengelig hos Good Old Games. Jeg anbefaler at du starter med Under a Killing Moon, og går videre til The Pandora Directive og Overseer om du liker det.
Det relanseres stadig nye retrospill på nettet. Følg med på ukens nettutgivelser for å holde oversikt over nye utgivelser.