Guide

World of Warcraft Classic - professions

Slik velger du rett yrke i WoW Classic

Hva skal du bli når du blir stor?

En aspekt ved World of Warcraft Classic som simulerer virkeligheten på en særdeles god måte er at det er et slit å skrape til seg penger. Det koster for eksempel skjorta å kjøpe seg muligheten til å ri på hester.

Heldigvis finnes det råd. Som i virkeligheten er en jobb en av de enkleste måtene å tjene til livets opphold, og det finnes en rekke yrker å ta seg til. Alle jobbene er heldigvis basert på realkompetanse, så man trenger ikke ta hensyn til noen skolegang.

LES OGSÅ: De første timene med World of Warcraft Classic var en tro kopi av tiden i 2005 »

Her får du en introduksjon til de forskjellige yrkene, eller «professions» som de heter på godt norsk. En liten hjelp til å finne ut hva du skal bli når du blir stor.

Om yrkene

Det finnes totalt 12 yrker fordelt på to kategorier: «primary» og «secondary».

Primæryrkene er:

  • Alchemy
  • Blacksmithing
  • Enchanting
  • Engineering
  • Herbalism
  • Leatherworking
  • Mining
  • Skinning
  • Tailoring

Sekundæryrkene er:

  • Cooking
  • First aid
  • Fishing

Du kan ha to primæryrker av gangen, og alle de tre sekundæryrkene samtidig. Alle klassene kan lære alle yrkene. Denne guiden skal først og fremst hjelpe deg å velge dine primæryrker, så sekundæryrkene kommer til å vies relativt lite oppmerksomhet her utover følgende beskrivelser:

Cooking

Lar det lage mat av kjøtt og ingredienser du finner ute i verdenen. Kjekt å ha for å spare penger på å slippe å handle maten du trenger. I tillegg finnes det mat som gir deg fordeler som økte attributter.

Les også
Burning Crusade Classic tester PvP-kamper mellom lag fra samme fraksjon

First Aid

Lærer deg å lage bandasjer som du kan bruke for å raskt få opp helsepoengene dine både i og etter kamp. Uunnværlig om du driver med PvP.

Fishing

Lar deg fiske sjødyr som kan brukes i cooking. Det finnes fisk (Deviate Fish) som kan lages til en rett som midlertidig endre utseendet til karakteren som spiser den. Denne er naturligvis populær og kan selges på auksjonshuset for å tjene noen ekstra gullmynter.

Det er ingen grunn til å ikke ha alle de tre sekundæryrkene og stige i gradene samtidig som man jobber seg opp til nivå 60.

Nivåer

For å bli bedre i et yrke må man rett og slett bare utøve dem. Når man lager gjenstander eller sanker materialer får man ferdighetspoeng. Jo flere ferdighetspoeng man har, jo vanskeligere gjenstander kan man lage.

300 ferdighetspoeng er det høyeste man kan oppnå i alle yrkene. Noen raser har imidlertid fordeler som gjør dem ekstra gode i yrkene, samt at det finnes gjenstander som øker ferdighetspoengene så lenge man bruker dem. Mer om det i beskrivelsene av de aktuelle yrkene lenger ned.

Sjansen for å få et ferdighetspoeng av å lage eller sanke noe bestemmes av fire farger:

  • Oransje: 100% sjanse for ferdighetspoeng
  • Gul: stor sjanse for ferdighetspoeng
  • Grønn: liten sjanse for ferdighetspoeng
  • Grå: ingen sjanse for ferdighetspoeng
  • (Rød: ikke nok ferdighetspoeng)

Hvert yrke har fire nivåer (Apprentice, Journeyman, Expert og Artisan) som du må trene hos en trener når man har nok ferdighetspoeng. De fire nivåene lar det lage

  • Apprentice: Opptil 75 ferdighetspoeng
  • Journeyman: Opptil 150 ferdighetspoeng
  • Expert: Opptil 225 ferdighetspoeng
  • Artisan: Opptil 300 ferdighetspoeng

Man kan som sagt bare ha to primæryrker av gangen. Skulle man ønske å bytte ut et, fjernes alle ferdighetspoeng man måtte ha i yrket som "glemmes".

Primæryrker:

Alchemy

Alkemy lar deg lage eliksirer som for eksempel kan umiddelbart gi tilbake helse eller mana. Senere kan man også lage eliksirer som øker attributter. Noen eliksirer gir beskyttelse mot flammer, noe som er veldig nyttig i flere av hulene i WoW Classic. Da man trenger masse blomster og planter for å lage eliksirer er det veldig vanlig å velge herbalism som sitt andre yrke om man går for alchemy. Noe av det man fisker opp fra havets dyp kan også brukes.

Passer godt med: Herbalism

Passer godt for: Alle klasser

Blacksmithing

Med blacksmithing får man smi utstyr, våpen og rustninger av metall. Blacksmithing er derfor er derfor et naturlig yrkesvalg for klassene som kan bruke rustning av «mail» og «plate». Blacksmithing krever at man står i nærheten av en ambolt og har en «Blacksmith Hammer» med seg for å lage gjenstandene. Hammeren fås kjøpt billig hos en av de mange selgerne rundt omkring i verdenen.

Når man når nivå 40 og 200 ferdighetspoeng kan man velge mellom å spesialisere seg i å smi våpen eller rustning. Våpensmeder kan spesialisere seg videre i enten øks, sverd eller hammer i level 50 med 250 ferdighetspoeng. Spesialiseringene har hver sine fordeler og ulemper.

Oppskriftene krever vanligvis barer av metall, som man kan lage av malm man får fra mining.

Passer godt med: Mining

Passer godt for: Warrior og Paladin

Enchanting

Enchanting lar deg gi permanente oppgraderinger til utstyrs attributer. For å gjøre dette, kreves det støv og og krystaller som man får ved å bryte ned overflødig utstyr. Det kreves noen spesielle staver for å utøve dette yrket, men disse kan man lage selv. Bedre staver kreves for å få ordnet bedre oppgraderinger.

En enchanter kan også oppgradere materialer samlet inn av noen med skinning eller mining.

Passer godt med: Tailoring

Passer godt for: Alle klasser

Engineering

Et av de morsomste yrkene, ofte valgt av de som er interessert i å duellere andre spillere. Engineering lar deg lage en rekke dingser som kan brukes på forskjellige måter. For eksempel kan man lage en robot som lar brukerne reparere utstyret sitt og en kappe som også fungerer som en fallskjerm. De kan også lage bedre ammunisjon enn det man får kjøpt i butikkene,

Ved nivå 30 og 200 ferdighetspoeng kan man spesialisere seg innen Gnomish- eller Goblin engineering. Begge lar deg lage dingser med forskjellige bruksområder. Med Gnomish Engineering, kan man for eksempel lage støvler som gir en midlertidig økning i løpsfart og en hjelm som lar deg ta over den andre spilleren. Goblin Engineering lar deg for eksempel lage sjokkabler som kan gjenopplive døde spillere, og en hjelm som sender deg inn i fienden og lamslår vedkommende.

Om man spiller som en gnom har man 15 bonuspoeng i engineering, En gnom kan altså ha maksimalt 315 ferdighetspoeng i engineering

Passer godt med: Mining

Passer godt for: Alle klasser, særlig DPS-klasser

Herbalism

Om Hemulen hadde spilt World of Warcraft hadde han nok valgt Herbalism. Dette yrket lar deg plukke blomster og planter som brukes til å lage eliksirer i Alchemy. Blomstene og plantene man plukker kan selges på auksjonshuset, og er et populært valg for de som ønsker å tjene penger.

Rogues kan ha interesse i å velge herbalism, da de trenger planter til en av sine ferdigheter, og en drikk kun de kan drikke.

Om man spiller som tauren har man 15 bonuspoeng i herbalism, En tauren kan altså ha maksimalt 315 ferdighetspoeng i herbalism

Passer godt med: Alchemy

Passer godt for: Druid

Leatherworking

Med leatherworking kan man lage klær og utstyr av lær. Dette yrket er veldig vanlig å kombinere med skinning, da man trenger lær fra dyr og vesener for å lage oppskriftene.

I leatherworking finnes det tre spesialiseringer: dragonscale, elemental, og tribal.

Til tross for navnet, kan man med dragonscale-spesialiseringen lage en rekke utstyr for klassene som bruker metallrustning, særlig godt egnet for huntere og shamaner.

Elemental-spesialiseringen gir tilgang til oppskrifter som beskytter mot «elemental»-skade.

Tribal-spesialiseringen passer bra for «spellcastere» som også har bruk for agility. Denne spesialiseringen er god for druid, men er også et godt alternativ for rogues. Her får man også oppskriften til Devilsaur-klærne som det er stor etterspørsel etter. God måte å tjene penger på der altså.

Passer godt med: Skinning

Passer godt for: Rogue, Druid, Shaman, Hunter.

Mining

Mining er god gammeldags gruvedrift. Med en «Mining Pick» kan du utvinne malm av forskjellige mineraler som kan brukes til å lage metaller. Metallene brukes i sin tur ofte til å lage rustninger og våpen som en blacksmith, eller dingser som en engineer. Er man riktig heldig, kan man finne edelstener som er nødvendig for vanskeligere oppskrifter.

Som med de andre yrkene som handler om innhenting av ressurser, finnes det utstyr og oppgraderinger som gjør det lettere å utvinne malm. En enchanter kan gi hanskene dine fem ekstra ferdighetspoeng i mining, mens en engineer med goblinspesialisering kan lage en hjelm som gir deg en tilsvarende oppgradering.

Passer godt med: Blacksmithing og Engineering

Passer godt for: Warrior og Paladin

Skinning

Skinning er kunsten å flå døde dyr. Da får man lær som kan brukes av de med fagbrev i leatherworking for å lage utstyr og andre gjenstander. For å flå dyrene trenger man en «Skinning Knife» på kropp.

Som med mining finnes det en rekke hjelpemidler som kan gjøre deg enda litt bedre i yrket ditt. En enchanter kan gi deg fem ferdighetspoeng i skinning, mens Sverdet «Zulian Slicer» (dropper i Zul'Gurub) og Finkle's Skinner (dropper i Upper Blackrock Spire) gir deg ti ekstra ferdighetspoeng. Disse ekstrapoengene trengs om du vil flå de største dragene i spillet.

Passer godt med: Leatherworking

Passer godt for: Rogue, Hunter

Tailoring

Med tailoring blir man en skredder som lager klær av stoff. Dette er et vanlig yrke blant de som bruker såkalt «cloth armor». Det vil si mage, priest og warlocks. I tillegg til klær, kan skreddere også lage bagger, som gjør at man kan bære mer utstyr og stæsj som man finner på sin vei.

Det er ikke uvanlig å kombinere dette med enchanting. Enten for å gjøre utstyret man lager, eller for å bryte klær man ikke trenger til støv og krystaller. Noen oppskrifter krever også lær, så skinning kan være et alternativ. Det skredderne trenger mest av er imidlertid stoff, som dropper av fiender man dreper.

Passer godt med: Enchanting og skinning

Passer godt for: Mage, Priest, Warlock

Til slutt

Det finnes ingen fasit for hvilket yrke du skal velge til din karakter. Som vi har sett er det imidlertid noen klasser som kan nytte ekstra godt av å velge et yrke å spesialisere seg i. Det er ganske digg å ha leatherworking og skinning som rogue for å lage sitt eget utstyr for minimale kostnader. I tillegg kan man selge tingene man ikke skal bruke selv og tjene gode penger på det.

Alle yrkene er nyttige, særlig når man når høyt nivå, så det finnes ikke noe valg som er feil. Denne oversikten har bare skrapt i overflaten av hva yrkene er godt for, de beste gjenstandene man kan lage med dem, gjenstander man trenger fra andre yrker for å utføre sitt eget virke, også videre. Det er massevis av måter å tjene penger på uansett yrke man velger. Men som i det virkelige liv, finnes det ingen snarveier til rikdom. Skal du tjene penger på yrket ditt, må du også legge ned arbeidet som trengs. Tid = penger.

LES OGSÅ: Blizzard saksøker utvikler for å ha kopiert Warcraft »

Siste fra forsiden