Feature

Ti heftige nyversjoner

Gammelt blir nytt

Her er ti klassikere som har blitt gjenfødt i ny drakt.

1: Side 1
2: Side 2

Julen er over oss, og den er ikke alltid like lett. Man har kanskje halv skatt i desember, men med mindre man begynner å lage makaronibilder og potettrykk i gave til familie og venner ender man lett opp bankerott likevel. Man kan riktignok håpe på at noen har vært smarte nok til å kjøpe et dataspill eller to i julegave, men det er ikke noe man kan ta for gitt. Heldigvis finnes det tusenvis av spill som er helt gratis å laste ned, så det går fint an å spille bort juleferien selv om lommeboken er tom (eller fredet, til fyrverkerisalget starter).

I denne artikkelen vil jeg ta for meg ti herlige gratisspill som er basert på klassikere fra åtti- og nittitallet. Det slår meg nemlig at jeg har skrevet mange artikler om spillsomfortjenernyversjonerogoppfølgere, men rimelig lite om spill som faktisk har fått dette. Disse nyutgavene er imidlertid ikke offisielle og kommersielle, men laget av spillere som elsket originalspillene nok til å bruke hundrevis av timer på å gjenskape dem for moderne systemer, ofte med oppdatert grafikk.

Jeg har forsøkt å gi et litt blandet utvalg nyversjoner, og ikke bare fokusert på de med åpen kildekode. I tillegg har jeg prøvd å finne spill i flere forskjellige sjangere, slik at alle skal få noe å kose seg med enten de liker strategi, eventyr eller action.

Bruce Lee på Commodore 64.

Bruce Lee

Dette er det eldste spillet i denne artikkelen, og det synes. Men ikke la deg lure av den enkle presentasjonen – Bruce Lee er et svært tilfredsstillende action/plattformspill. Her må du, som den legendariske Bruce Lee, navigere deg gjennom en serie skjermer og samle lykter. Samtidig måtte du passe deg for en grønn sumobryter og ninjavennen hans, som gjorde sitt beste for å sabotere. Det mest interessante med spillet var kanskje at en venn kunne ta på seg rollen som den grønne sumobryteren, og prøve å sabotere spillet ditt (før du fikk gjøre det samme mot ham).

Nyutgaven av Bruce Lee.

Nyversjonen av Bruce Lee (som kom i 2002, så helt «ny» er den vel ikke) er så godt som identisk med originalutgaven fra tidlig på åttitallet. Det betyr svært enkel grafikk og lyd, og det samme gameplayet som før (uten noen forsøk på å fornye det). Dermed er det nesten som en tidsmaskin, som lar deg oppleve det som tidlig på åttitallet var et av de mest moderne spillene i sjangeren.

Sid Meier's Civilization.

Civilization I & II

Spør du en erfaren spiller om hva som er tidenes beste strategispill, er sjansene store for at han vil svare Sid Meier's Civilization II. Som i originalspillet får du kontroll over en liten stamme ved sivilisasjonens fødsel (for cirka 6000 år siden), og må lede gruppen din gjennom tusenvis av år med utvikling. Underveis må du utvide nasjonen din, forske på ny teknologi og utkjempe kriger for å forsvare deg mot griske naboer. Det endelige målet for spillet er å være den første nasjonen som klarer å sende en romrakett til Alpha Centauri.

FreeCiv.

FreeCiv er en open source-versjon av Civilization II, som også inneholder mulighet for å spille med regelsettet fra det første Civilization-spillet. FreeCiv har eksistert i en årrekke, og resultatet er en svært glattpolert affære som velfortjent har høstet mange lovord. Her får vi oppdatert grafikk og et mer moderne brukergrensesnitt, men for mange er den viktigste nyheten at spillet har støtte for nettbasert flerspiller. I tillegg til den vanlige, nedlastbare versjonen er det mulig å spille FreeCiv i nettleseren.

Det er også verd å nevne at Sid Meier's Colonization har fått en FreeCiv-inspirert nyversjon som heter FreeCol.

Elite på Commodore 64.

Elite

Da Elite kom i 1984 sprengte det grenser som få andre spill har gjort før eller siden. Dette romskipspillet rommet en hel galakse full av planeter, pirater og handelsstasjoner, og gav deg fullstendig frie tøyler. Ville du tjene til livets opphold som handelsreisende, pirat eller lovmann? Du kunne gjøre hva du ville. Elite skapte en hel sjanger, og var et av historiens mest banebrytende spill i forhold til det å skape en åpen, levende verden. Litt av en prestasjon med tanke på hva slags maskinvare det hadde å kjøre på.

Oolite.

Elite er imidlertid ikke det mest spennende spillet å bruke tid på i dag (selv om det utvilsomt er mange som gjør det). Grafikken er fryktelig enkel, og brukergrensesnittet er mer komplisert enn det behøver å være. Derfor har vi Oolite, som har hentet inspirasjon fra David Braben og Ian Bells klassiker, men oppgradert grafikk, lyd og brukergrensesnitt til en langt mer moderne standard. Som flere andre spill i denne artikkelen er det kontinuerlig under utvikling, og blir bare bedre og bedre etter som tiden går. Det er også haugevis av tilleggspakker for Oolite, som du bør ta en titt på.

Head over Heels på Commodore 64.

Head over Heels

Denne isometriske hjernetrimmeren er en udødelig klassiker, på tross av at enkel grafikk og et til tider langsomt gameplay. Her måtte du hjelpe Head og Heels gjennom en serie rom, og kun ved å få de to figurene til å samarbeide kunne du overkomme de mange hindringene som lå i veien. Head kunne glidefly og skyte fiender, mens Heels kunne flytte rundt på ting han fant. Om Head stod på hodet til Heels, kunne de kombinere egenskapene sine.

Nyutgaven av Head over Heels.

Er du ute etter et utfordrende og intelligent spill, er Head over Heels like moro i dag som det var i 1987. Originalversjonen kom til det primitive hjemmedatamaskinformatet Spectrum, og selv om spillet kom til en haug andre formater (inkludert Commodore 64 og Amiga) ble det aldri kvitt den enkle grafikken fra originalversjonen. Den ferske nyversjonen har imidlertid flott og fargerik 2D-grafikk, og dermed er det ingen grunn til å ignorere dette herlige spillet.

Maniac Mansion (bilde: Mobygames).

Maniac Mansion

Maniac Mansion er langt fra det mest kjente eventyrspillet i verden, men det er faktisk en stor bauta i sjangerens utvikling. Det var det første eventyrspillet fra Lucasarts (og et av de tidligste pek-og-klikk-eventyrene overhodet), og innledet egenhendig pek-og-klikk-eventyrenes gullalder. I tillegg var det et glitrende, om enn litt vanskelig og til tider urettferdig, gåteeventyr i seg selv, med massevis av herlig humor.

Maniac Mansion Deluxe.

Maniac Mansion Deluxe er en nyutgave som er trofast mot originalversjonen samtidig som den har oppdatert VGA-grafikk og fikset flere småproblemer med originalspillet. Utviklerne har også lagt til ekstra musikk (inspirert av Maniac Mansions oppfølger, det fabelaktige Day of the Tentacle). Jeg vil ikke påstå at Maniac Mansion har tålt tidens tann i like stor grad som mange andre klassikere, men det er et historisk spill som alle bør prøve – og med Deluxe-versjonen er dette lettere og mer komfortabelt enn det noensinne har vært. Utviklerne i Lucas Fan Games fikk dessverre problemer med advokatene til LucasArts, og måtte slutte å lage nyversjoner.

1: Side 1
2: Side 2
Ledige stillinger

Kommentarer (12)

Logg inn for å delta i diskusjonen.
Tråd
VeloX
15 år siden

Her er ti klassikere som har blitt gjenfødt i ny drakt.

Les hele saken

 

Takk, takk og TAKK!

 

Flere slike artilker! Dette er spill jeg har savnet og ikke husket navnet på.

nuffenuff
15 år siden

Her er ti klassikere som har blitt gjenfødt i ny drakt.

Les hele saken

 

Takk, takk og TAKK!

 

Flere slike artilker! Dette er spill jeg har savnet og ikke husket navnet på.

 

Enig, flott artikkel! kan nesten ikke vente på å komme hjem og få prøvd ut freeciv av civ 2 :D

Vikre
15 år siden

Nyeste versjon av Open TTD krever ikke lenger filer fra originalspillet.

Øverste post på siden det er linket til.

Aiven
15 år siden

Super artikkel. Takker så mye. Har spilt civ2 endel i julen og det er fremdeles veldig moro. Måtte laste ned en piratkopi, ettersom originalcden min er gått tapt i et eller annet flyttelass :`(

nAz-guL
15 år siden

Takk for en herlig artikkel :D

Siste fra forsiden