Feature

Gamer.no satser på hardware

Med tre nye testrigger får vi noen helt andre rammer.

Stefan N. Halck/Gamer.no

Det har vært noe labert med dekningen av maskinvare og datatilbehør rettet mot spill her i Norge de siste årene. Derfor har vi i Gamer.no bestemt oss for å satse på nettopp dette. På slutten av 2019 startet vi i det stille med å skru opp tempoet på hardware-dekningen vår, og i løpet av 2020 har vi kommet med tester av mus, tastatur, gaminglyd, skjermkort og annet med jevne mellomrom.

Vi ønsker å tilby en bredde i dekningen vår når det kommer til maskinvare, med både tester, nyheter og featuresaker rettet mot gamingutstyr. Gamer.no ansatte derfor Mikkjell Lønning som egen redaksjonssjef for hardware i fjor, og har hentet inn tidligere Hardware.no-journalist Stefan N. Halck som frilanser.

Et av de siste brikkene i puslespillet vårt var å få på plass faste rammer for testing av spill og maskinvare. Det får vi nå med våre tre nye testbenker.

Utforsk hardware-sidene våre her »

(obs: trafikk til Prisguiden.no i linkene under tjener vi penger på).

Samarbeid med leverandører

For å kunne teste for ulike scenario har vi skaffet oss tre komplette maskiner i første omgang. To av dem er i toppsegmentet, og én i mellomklassen. Vi har fått med oss en rekke leverandører og produsenter til å bidra med produkter til testriggene.

Det er naturligvis noen etiske vurderinger rundt å få tilsendt utstyr på denne måten, men dette er altså et slags langtidslån. Vi har også prøvd å få komponenter fra så mange ulike leverandører som mulig, slik at vi ikke låser oss til én leverandør.

Forbrukerjournalistikken har en ganske flytende grense når det kommer til forholdet mellom det redaksjonelle og reklamen, og derfor ønsker vi å være like grundige her som Gamer.no er ellers. I spilldekningen har Gamer.no blant annet en intern policy på at vi ikke tar betalte presseturer, som skiller oss litt fra resten. Denne tradisjonen skal vi selvsagt holde frem med. Produktene vi tester her vil heller ikke bli til privat forbruk, og vi vil bare teste ting som vi eller leserne våre er interesserte i.

Riggene vil bli grunnlaget for kommende tester av maskinvare som prosessorer, minne og hovedkort, samt grafikkanalyser og benchmarktesting av nye spill.

Totalt har vi i denne omgangen fått inn hardware til testrigger fra seks ulike produsenter og leverandører. For maskinene i toppsegmentet har vi én plattform basert på Intel og én på AMD.

Her kan dere lese om de ulike komponentene vi har utstyrt maskinene med:

Prosessorer

i9-10900K er på plass, og venter bare på kjøleren.
Stefan N. Halck/Gamer.no
Les også
Her er det nye VR-flaggskipet til HTC

På Intel-siden har vi gått for en maskin basert på prosessoren Core i9-10900K. Dette er den kraftigste gamingprosessen til Intel, som sparker godt ifra seg takket være imponerende enkeltkjerneytelse. Prosessoren er derfor et naturlig valg for den ene riggen vår.

Komplett.no står for utlånet.

FULLKONTAKT: AMDs karakteristiske pinner på baksiden av Ryzen 9 3900X.
Stefan N. Halck/Gamer.no

10900k er basert på Comet Lake-arkitekturen til Intel, og har 10 kjerner og 20 tråder. Den er klokket til 3.7 GHz ut av esken, med boost opptil 5.3 GHz. Selv om AMDs nye toppmodell har tatt ledelsen i flere spill, er dette fremdeles den kraftigste spillprosessoren på markedet i de fleste spillene vi tester.

Til AMD-riggen har vi fått låne Ryzen 3900X, den tolvkjernede topp-prosessoren fra forrige generasjon. Testriggene ble planlagt før Zen 3-serien kom, men dette er tross alt fremdeles blant AMDs nåværende toppmodeller.

Prosessoren drar 105 watt fra veggen, og kjører på 3.8 GHz på tvers av alle kjernene ut av esken, med turbohastighet på 4.6 GHz. Komplett.no står også for utlånet av AMD-prosessoren.

ASUS Z490-E Gaming
Stefan N. Halck/Gamer.no

Hovedkort

i9-10900K benytter LGA1200-sokkelen, som er basert på Intels 400-serie chipset. ASUS har levert et Z490-E Gaming-hovedkort som blir ryggraden i Intel-maskinen.

Dette vil være en solid ramme for testingen vår. ASUS Z490-E har ikke støtte for PCIe 4.0, men den nye teknologien er såpass ung at det sannsynligvis ikke blir spesielt mye vits i for testriggene våre før på tampen av neste år igjen.

For å kjøre 3900X-prosessoren har vi gått for et X570-hovedkort fra Gigabyte, Gigabyte X570 Aorus Pro. Det er også mulig å kjøre prosessoren på andre serier, som B550-serien, men vi valgte likevel X570-kortet da det er i et noe høyere sjikte når det kommer til spesifikasjonene.

Skjermkort

Det er ikke enkelt å få tak i verken Ampere- eller RDNA 2-kort for tiden, men vi jobber med å utvide beholdningen vår av hva vi kan bruke i riggene.

Foreløpig har vi fått et ROG Strix 2080 Super OC fra ASUS, og et Gigabyte Aorus Geforce RTX 3080-kort fra Gigabyte. Disse vil bli flyttet rundt i de ulike maskinene. Målet er å ha et par kort fra både det grønne og røde laget, så vi skal jobbe med å få inn noe fra den nye generasjonen med AMD-kort når de er ute.

Stefan N. Halck/Gamer.no

Strømforsyninger

BEIST: Corsair RM1000i skal vi kunne leve lenge med i våre testrigger.
Stefan N. Halck/Gamer.no

Når det gjelder strømforsyningen, ville vi ha minimum ha mulighet for å levere 750 watt til AMD- og Intel-testriggene. Dette er for å kunne ta unna strømhungrige, nye komponenter, SLI-oppsett eller annet som krever mye og stabil strøm.

Vi har derfor utstyrt hver av riggene med strømforsyninger på 1000 watt. I Intel-maskinen har vi en Corsair RM1000i fra Komplett, som er kjent for å være en stabil og effektiv enhet, kombinert med lavt støynivå. 80 Plus Gold-sertifiseringen sikrer at denne kan holde koken i testriggene våre i mange år fremover.

Corsair er også produsent for strømforsyningen til AMD-maskinen, der vi kjører en Corsair AX1000. Denne har en 80 Plus Titanium-sertifisering, og er blant toppmodellene til Corsair.

Harddisker

På lagringssiden har vi satt inn en MP510-disk i Intel-riggen som vi fikk tilsendt fra Corsair på 960 GB. Dette skal være dekkende en stund framover, slik at vi slipper for mye installering og avinstallering av spill og testprogramvare. Denne disken yter jevnt over godt sammenlignet med andre M2-disker, så vi er fornøyd med å ha denne i testriggen vår.

I AMD-maskinen puttet vi inn en Kingston A2000 1 TB M.2-disk, som Digital Impuls har lånt oss. Denne er noe treigere enn Corsair-disken, men den vil gi oss mer enn nok plass til å legge inn testspillene og programmene våre. Lagringsmediet vil uansett ikke ha noen innvirkning på ytelsestestene våre.

RAM

Vi har valgt å gå for 32 GB RAM i våre to kraftigste testrigger. Til Intel-riggen har vi fått levert ett sett med DDR4-minne av typen Dominator Platinum RGB fra Corsair. Settet består av to 16 GB-brikker på 3200 MHz hver, med timing på 15-15-15-36.

Et Vengeance LPX-kit på 32 GB skal sitte i AMD-riggen. Det er noe mindre bling-faktor på dette enn settet i Intel-riggen, men dette skal være optimalisert for AMD Ryzen, og har ellers oppgitte timings 15-15-15-36. Hastigheten på brikkene er 4000 MHz. Det er en liten svakhet at RAM-settene ikke kjører i samme hastighet, og vi vil derfor vurdere om vi skal overklokke det andre og nedklokke dette for å matche dem.

Kabinetter

STILRENT: Ikke blant de mest avanserte, men S650 er et stilrent og funksjonelt kabinett.
Komplett
INDRE: Slik ser Intel-testriggen ut innvendig før vi setter på glassdøren på siden og fyrer opp.
Stefan N. Halck/Gamer.no
AMD-RIGG: Det er enkelt å bygge med disse komponentene, og god plass i kabinettet.
Stefan N. Halck/Gamer.no

For å pakke inn Intel-testriggen vår fikk vi tilsendt et av Kompletts egenproduserte kabinetter, Svive Halo S650 Midi Tower.

Dette er nok ikke blant de mest avanserte og forseggjorte kabinettene, men det er stilrent og praktisk å bygge i. For dem som liker RGB-lys er mye knask her, med en medfølgende RGB-hub som kan styre de ulike effektene.

Grunnen til at vi ikke bruker fysiske testbenker som kabinett er først og fremst at vi ikke har fått tak i dette, men det vil heller ikke ha noen praktisk innvirkning på resultatene i testene våre.

På det røde laget har vi et nytt kabinett fra Corsair, nemlig 4000D Airflow. Dette har vært et godt kabinett å bygge i, som virker solid. Det er også litt bredere enn en del andre kabinett i samme klasse (også sammenlignet med kabinettet fra Svive vi benytter til Intel-testriggen), slik at det er enklere å få inn større kjølere. Kabinettet er også spesielt tilrettelagt for vannkjøling.

Kjølere

Vi tenkte egentlig å ha luftkjøling i Intel-testriggen, men vi fikk utfordringer med å plassere kjøleren på grunn av RAM-brikkene. I og med at vi får alt utstyret levert fra andre er vi noe avgrenset av dette.

Vi valgte derfor heller å gå for en iCue H100i Elite Capellix som vi fikk tilsendt fra Corsair. Denne AIO (all-in-one) vannkjøleren er utstyrt med to 120 mm-vifter på radiatoren, noe som gir effektiv kjøling til prosessoren. Denne kommer også med RGB-lys på både viftene og kjøle-/pumpeblokken, samt en egen RGB-hub. Vi benyttet Noctua NT H2-kjølepasta for å få best mulig varmeoverføring fra prosessoren til kjøleren.

For AMD-maskinen har vi fått tilsendt en Be quiet Dark Rock 4 med en 135 mm-vifte fra Digital Impuls. Her har vi også brukt Noctua NT H2-kjølepasta levert til oss fra Digital Impuls for å få best mulig varmeoverføring fra prosessoren til kjøleren.

Mellomklasse-maskin

Til sist har vi fått levert en maskin i mellomklassen fra Digital Impuls. Vi ønsker å kunne vise frem spill på ulike konfigurasjoner til forskjellige priser, og har derfor fått låne en maskin som kan bli utgangspunkt for tester og features der det er tydelige flaskehalser.

MELLOMKLASSE: Dette er det indre i vår mellomklassemaskin.
Stefan N. Halck/Gamer.no

Spesifikasjonene på denne maskinen er som følger:

  • AMD Ryzen 5 3600 (6-Core 12-Thread, 3.6/4.2GHz)
  • Be Quiet Pure Rock CPU-kjøler
  • ASUS ROG STRIX B450-F GAMING, AM4
  • ASUS GeForce GTX 2060 Super 8GB
  • Asus PCE-AC51 Trådløst AC750 PCI-E (Dual Band / 2,4GHz og 5GHz)
  • Corsair Vengeance LPX DDR4 2666MHz 16GB
  • Kingston A2000 500GB M.2 NVMe SSD
  • Corsair CX 550M, 550W (med en ekstra 1000 watt-strømforsyning levert av Corsair)
  • Fractal Design Meshify C non-window
  • Windows 10 Home

Nye rammer

Gamer.no har opplevd en betydelig trafikkvekst på hardware-sidene i det siste. Mye er nok takket være at det har kommet nye prosessorer, skjermkort og konsoller, men vi vil holde trykket oppe på det gode teknologistoffet fremover. Naturligvis vil fokuset hele tiden ligge på hvordan komponentene er i spill, og på å finne de interessante maskinvaresakene som spillere har nytte av å lese.

Nå som vi øker kapasiteten vår til å teste komponenter vil dere se enda mer godt maskinvarestoff hos oss, og vi satser på at vi kan gi rivalene våre en real konkurranse.

Testbenkene gir oss noen helt andre rammebetingelser enn det vi har hatt før, og åpner døren for mange, ulike typer nytt stoff. Vi gleder oss til å gå i gang.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av Gamer.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguiden her »

Siste fra forsiden