Anmeldelse

The LEGO Movie Videogame

Friskt, fargerikt og veldig morsomt

The LEGO Movie Videogame er det beste LEGO-spillet på veldig lenge.

Så var vi her igjen. Nok et LEGO-spill fra Traveller's Tales basert på et populært og innbringende popkulturelt verk. Alt fra Star Wars til Batman og Ringenes Herre har fått LEGO-spillbehandlingen og nå er turen kommet til LEGO-filmen, som hadde kinopremière tidligere i februar.

Dataspill basert på filmer har gjerne rykte på seg for å være ganske dårlige, men The LEGO Movie Videogame klarer heldigvis å gå imot denne trenden. Her hentes det frem langt mer kreativitet enn i TT Games' tidligere spill, og en barnevennlig, nostalgisk sjarm som er utrolig smittsom. Dette er en verdig hyllest til de danske byggeklossene, for ikke å snakke om det beste LEGO-spillet som har kommet ut de siste årene.

Vær den spesielle

Spillet følger i det store og det hele handlingen fra filmen, men det gjør strengt tatt ingenting. Historien er god nok uansett fortellermåte, og filmsekvensene hentet fra filmen passer godt inn i slapstick-humoren som ble innført av de tidligere spillene i serien..

Som LEGO-mannen Emmet Brickowski blir du innblandet i kampen mot den onde Lord Business, en stormannsgal enehersker som vil gjøre slutt på all kreativitet og samtidig dele et enormt LEGO-univers opp i individuelle dimensjoner. For å bekjempe Lord Business må Emmet slå seg sammen med en gruppe med «Master Builders», spesielle LEGO-figurer kjent for sitt tøylesløse kreativitet og pågangsmot.

Emmet ryktes å være den sagnomsuste «The Special», verdens viktigste og kuleste person, med kraft til å forene mesterbyggerne og knuse Lord Business' plan én gang for alle. Problemet er bare at Emmet aldri har satt sin fot utenfor Bricksburg, og er for det meste vant til å følge regler og rutiner uansett hva han gjør.

Historien virker kanskje som overbrukt Hollywood-møl, men den klarer likevel å stikke dypere enn som så. Dessverre blir selve fortellermåten noen ganger litt fragmentert og usammenhengende. Mellomsekvensene består nemlig av både klipp fra filmen og egne snutter laget i spillmotoren, og overgangene mellom disse er absolutt ikke optimale.

Sekvensene hentet fra filmen har en langt røffere og hjemmesnekret kvalitet til seg enn de generert i spillmotoren. Kontrasten mellom dem er åpenbar, og jeg sitter i tillegg igjen med følelsen av at de bare har sakset ut de beste bitene fra LEGO-filmen og forsøkt å fylle igjen tomrommene med sine egne filmsnutter.

Fra storby til vill vest og forbi

Strukturen i The LEGO Movie Videogame er som vi kjenner den fra de 15 andre LEGO-baserte spillene Traveller's Tales har laget før. Et sentralt knutepunkt fører til en rekke forskjellige nivåer som du må fullføre for å komme deg videre. Når du har spilt deg gjennom et nivå kan du bryne deg på det på nytt igjen i «Free Play», som innebærer at du kan velge fritt hvilke LEGO-figurer du spiller som for å takle de forskjellige utfordringene.

Hvis det ser ut som om det er bygget av LEGO-klosser kan det mest sannsynlig både knuses og bygges opp igjen til noe annet. Dette er en sentral del av progresjonen i spillet, i tillegg til å samle «studs». Disse brukes til å kjøpe nye figurer. Formelen er velkjent, og har føltes utdatert i tidligere spill, men denne gangen lar jeg meg lettere rive med grunnet noen små, nyttige forandringer. Omfanget i The LEGO Movie Videogame er langt smalere enn for eksempel LEGO Marvel Super Heroes. De gylne klossene er færre, områdene er langt mer kompakte, og det føles derfor som en langt mer fokusert og retningstyrt opplevelse.

Der du i tidligere LEGO-spill har kunnet utforske en hel fiktiv storby kan du denne gangen bytte mellom fem knutepunkt basert på ulike byggesett. Du begynner i storbyen Bricksburg, men beveger deg fort videre til en støvete westernby, et rosa regnbueparadis, og et par andre områder som er verdt å oppleve selv. Å ha flere områder å løpe rundt i får spillet til å virke langt mer variert og kreativt laget enn tidligere. Det hjelper attpåtil at knutepunktene er ganske små.

Bricksburg er ikke større enn to kvartaler og en liten byggeplass, og westernbyen er ikke stort større. Dermed er det lite rom for tomt og meningsløst fyllstoff, men likevel mye å oppdage. Hvert knutepunkt har sine individuelle særpreg, gåter og persongalleri, som bidrar til å skape en gjennomført følelse av helhet. Regnbueparadiset Cloud Cuckoo Land er stappfullt av rosa skyer, enhjørninger og andre søte ting som kan gi øynene dine visuell diabetes.

The LEGO Movie Videogame er ikke bare et spill basert på en kinofilm, men også et spill om LEGO, og den herlige følelsen av kreativitet som kommer av å leke med de danske byggeklossene.

Se på alle fargene!

I tillegg er alt du ser på skjermen tilsynelatende mulig å bygge i LEGO, noe barnet i meg setter umåtelig stor pris på. Det er rett og slett vidunderlig. Slik blir The LEGO Movie Videogame ikke bare et spill basert på en kinofilm, men også et spill om LEGO, og den herlige følelsen av kreativitet som kommer av å leke med de danske byggeklossene.

Når alt rundt deg ser ut som det er bygget av faktisk LEGO-klosser gir det spillverdenen en større grad av tilstedeværelse. Jeg løper ikke lenger gjennom en miniversjon av en kjent storby med et par LEGO-konstruksjoner slengt inn for moro skyld. Det jeg derimot gjør er å oppleve en fiksjonsverden bygget utelukkende av LEGO. Hvorfor den er det er attpåtil en nydelig vending i handlingen som ikke bør avsløres, men som er verdt å vente på.

Wyldstyles kreativitet i aksjon.

Fordi alt er bygget i LEGO har Traveller's Tales utallige friske farger de kan boltre seg i, noe som igjen betyr mye kult visuelt snacks. Det er herlig å plukke ut små detaljer i omgivelsene, og se hvilke velkjente referanser til gamle byggesett utviklerne har klart å inkludere i spillet. Samtidig er det overraskende inspirerende. Jeg får lyst til å sette meg ned igjen med den svære striesekken med LEGO-klosser jeg hadde på barnerommet, og se hvor langt min egen kreativitet kan bære meg.

Jo flere figurer, jo mer søl

Selv om Emmet er hovedpersonen i begivenhetene får han selvfølgelig selskap av flere andre figurer du kan bytte mellom. Disse har sine spesifikke evner og særpreg som lar dem forsere spesielle hindringer og løse gåter.

Akrobaten Wyldstyle kan hoppe høyt, mens Batman kan bruke en entrékrok og kaste bataranger. Du leste riktig, Batman er med. Den blinde vismannen Vitruvius kan snike seg forbi farlige ting fordi han ikke kan se dem, mens rompiloten Benny kan hacke datamaskiner. Jo lenger ut du kommer i spillet jo flere spesielle ekstrafigurer kan du også kjøpe, fra Abraham Lincoln til Gandalf. Deres nytteverdi i spillet er meget varierende, men det er moro å eksperimentere med hva de ulike folka kan gjøre.

Skuespillerne fra filmen låner selvsagt bort sine stemmer til figurene i spillet, og de fleste av dem gjør en meget god jobb. Spesielt Chris Pratt gjør en morsom tolkning ut av den smånaive Emmet. Alison Brie er et vidunder som den sukkersøte Unikitty, en bisarr krysning av katt og enhjørning.

Likevel er det Will Arnett som trekker det lengste strået som Batman. Hans ru og dype stemme passer perfekt til historiens halvparodiske tolkning av Mørkets Ridder, og han får desidert de beste replikkene.

Batman er alltid klar til dyst!

Å bytte mellom de spillbare figurene går langt fortere enn det har gjort før, men det er fortsatt knotete når du har flere enn to figurer på skjermen samtidig. Å måtte bla gjennom syv ulike LEGO-figurer når du til stadighet blir angrepet av fiendtlige tropper er ikke spesielt moro. Bruduljene som oppstår når du skal slåss er også like kaotiske og uoversiktlige som før, og du trenger gjerne et sekund eller to for å kunne orientere deg.

Det er litt synd at spillets mest erfarne skuespillere, Will Ferrell og Morgan Freeman, gjør de dårligste prestasjonene. Misforstå meg rett, de er flinke, men det merkes at de ikke er vant med å stemmelegge dataspill.

Konklusjon

The LEGO Movie Videogame snur ikke akkurat formelen fra fortiden på hodet, men det er likevel det beste LEGO-spillet jeg har spilt på en god stund. Her er det utrolig mye moro å hente, både før, under og etter hovedhistorien er gjennomført.

Lord Business' sine laserroboter er sykt irriterende.

Opplevelsen føles langt mer fokusert og retningsstyrt enn tidligere, og handler ikke utelukkende om å reklamere for ulike typer byggesett innenfor en bestemt serie. Her handler det rett og slett om god gammeldags spillmoro, noe Traveller's Tales klarer å levere i bøtter og spann.

Historien er givende og morsom, med et manus basert i stor grad på solide gullkorn og høy grad av selvironisk sjarm. Spillseriens klassiske samlemani er selvsagt på plass, men fordi man har færre skjulte ting å jage etter blir man ikke like overveldet og sliten av det som før.

Selv om alt dette bare er små forandringer er det overraskende hvor friskt og nytt det får spillet til å føles. The LEGO Movie Videogame anbefales for alle med et forhold til LEGO-bygging, enten de er barn eller voksne.

Hvis du aldri får nok av LEGO-spill kan du også bryne deg på LEGO Marvel Super Heroes eller LEGO Batman.

7
/10
The LEGO Movie: Videogame
Utrolig mye moro å hente, både før, under og etter at hovedhistorien er fullført.

Siste fra forsiden