Marcus Evans Jr. som representerer demokratene i Representantenes hus i Illinois har lagt et ganske snedig forslag på bordet. Evans ønsker å få gjennom en lov som skal forby salget av spill som inneholder vold, og bøtelegge de som bryter denne loven. Det melder The Chicago Sun Times.
Slik lovforslaget er definert skal loven brukes om spill der man styrer en figur som oppmuntres til å utøve vold mot andre mennesker, eller der spilleren dreper eller skader andre mennesker eller dyr, fysisk eller psykisk.
Videre defineres voldsspillene ytterligere som spill som «inkluderer psykisk skade og barnemishandling, sexovergrep, dyremishandling, vold i hjemmet, vold mot kvinner, og biltyveri i situasjoner der en passasjer er tilstede i kjøretøyet i øyeblikket tyveriet blir gjort».
Fra før av har Illinois en lov om at det ikke er lov å selge voldsspill til mindreårige. Planen er at dette nye forslaget skal erstatte denne loven ved å forby salg til samtlige personer.
Fokus på biltyveri
At biltyveri har fått en så spisset plass i definisjonen kommer av at lovforslaget i stor grad er ment å forebygge biltyveri, noe staten har sett en stor økning i de siste årene. Bare i januar responderte politiet i Chicago på 218 tilfeller av biltyveri, mot 1417 i hele 2020.
Lovforslaget fra Evans er faktisk en direkte respons på at Early Walker – som eier et tauebilfirma, og som leder anti-voldsorganisasjonen I’m Telling Don’t Shoot – tok kontakt med flere lovinstanser i staten for å se om noe kunne gjøres med salget av spill som omhandlet biltyveri. Walker har jobbet mot å forebygge biltyveri tidligere, og ser på spillene som en del av problemet.
– Jeg føler at dette spillet har blitt et stort problem på dette området. Når du sammenligner spillet med det, ser du harde likheter mellom biltyveriene og handlingene som gjøres i spillet, sier Walker til The Chicago Sun Times.
Etter alt å dømme er «dette spillet» Walker snakker om et spill fra Grand Theft Auto-serien.
Neppe stort gjennomslag
Antageligvis har forslaget en tung vei foran seg for å bli stemt inn. I 2011 ble et ligende lovforslag i California sablet ned av høyesterett, etter at handelsleddet i spillbransjen tok opp saken. Sju mot to dommere bestemte da at loven brøt med den amerikanske grunnloven.
– Det at staten ikke skal ha makt til å begrense uttrykk på grunn av beskjeder som sendes, tema eller innhold er et grunnleggende prinsipp. Selv om dette har noen unntak, kan ikke noen lovgivende makt lage nye kategorier for ubeskyttet ytring bare ved å veie verdien av en bestemt kategori mot dens sosiale kostnader, og dermed straffe om kategorien ikke makter denne testen, heter det i rettskjennelsen, skrevet av dommer Antonin Scalia i 2011.
Her til lands minner Illinois-forslaget mest om da daværende statsråd Laila Dåvøy ønsket å finne en måte å forby salget av Grand Theft Auto 3 i 2002. Til syvende og sist ble det ikke innført noe forbud.
LES OGSÅ: Left 4 Dead 2 er nå tilgjengelig usensurert i Tyskland – 11 år etter spillets lansering »