Vi raser stadig videre mot førsteplassen i vår kåring av det morsomste GBA-spillet. I første del av Fokus på Game Boy Advance tok vi for oss Game Boy-systemets historie, fra den første fargeløse Game Boy-en, til Game Boy Color, og frem til dagens Game Boy Advance SP. Vi tok også en titt på mye av det ekstrautstyret som er tilgjengelig til dette håndholdte spillvidunderet. Blant annet dekket vi alternativ strømforsyning til den opprinnelige Game Boy Advance-maskinen, en relativt grei TV-tuner for dem som er mye på reisefot og ikke vil gå glipp av favorittprogrammene sine, multimedia-duppeditten SongPro som lot deg høre på musikk på GBA-en din. I andre del tok vi for oss spillene fra plass 45 til og med plass 31, og denne gangen fortsetter vi reisen. Spillene er alle utviklet for GBA-en og vil ikke kunne fungere på noen tidligere Game Boy-systemer, men er naturligvis kompatibel med GBA SP. GBA-en kan på mange måter sies å være retro-konsollet nummer èn.
Takket være den teknologien den byr på, har spillutviklerne hatt muligheten til å blåse nytt liv i mange klassiske Nintendo-spill, men eksempelvis også PC- og Sega-spill. Uansett hvilken smak du har når det gjelder spill, er det rimelig sikkert at du vil finne det du leter etter i GBA-ens massive spillutvalg som per i dag strekker seg over flere hundre. Gamer.no gjør det igjen klart at dette er en utkåring som må tas med en klype salt. Vi har valgt ut 45 spill vi har spilt til en viss grad, men ingen av dem har vi kunnet sette oss virkelig godt inn i. Rangeringen er svært subjektiv mot hva vi synes er morsomt, og burde kun være en pekepinn for leserne. Dette er ikke omtaler, men heller en slags kjøpeguide som vi håper vil gjøre deg mer informert om de spillene du har å velge mellom - men vi lar deg ta valget. Dette er nest siste del av Fokus på Game Boy Advance, og vi fortsetter med plassering 30, og kommer til å bevege oss frem til plassering 16 i denne delen. I siste del vil vi endelig avsløre hvilket spill vi synes var det morsomste av dem alle.
30. The Lord of the Rings: Fellowship of the Ring
Eventyr-/rollespill
Noen lesere husker kanskje Gamer.no sin lite flatterende omtale av Fellowship of the Ring til PC-en - et spill som fint hadde havnet på sisteplass, til og med i en utkåring hvor de eneste konkurrentene er GBA-spill. Utførelsen var så urovekkende dårlig at en hele tiden satt og lurte på om det var en parodi. Historien var hakket i fillebiter, og som omtalens konklusjon sa: Et spill en ikke burde skaffe seg om det så grodde på trær. Heldigvis, og priset være Black Label Games som har lagd det, er GBA-versjonen betraktelig mye bedre. Den er ikke helt god, det skal være sagt, men det er et underholdende eventyr som føles relativt gjennomarbeidet. Grafikken er slett ikke så dårlig som en kanskje skulle tro, men er et flott eksempel på god bruk av isometrisk perspektiv. Turen går, som alltid, mot Mordor for å kaste den Ene Ringen ned i dommedagsjuvet.
I motsetning til PC- og de øvrige konsoll-versjonene av spillet, kan du her kontrollere alle ni medlemmene i brorskapet. Spillet inneholder, i hvertfall i følge innpakningen, hele 20 timer med gameplay, noe som er betraktelig bedre enn "lunsj-pause"-gameplayet som ble funnet i de andre versjonene. Det ser også ut til å hoppe over langt færre vitale deler av historien, og prøver å strekke det ut litt mer. Hobbitun er Hobbitun her, og som Frodo må du samle kreftene for egen maskin, ikke bare oppdage at alle plutselig er med deg på reisen din. Det er litt mer eventyr, litt flere hendelser, og litt mer kreativ frihet fra utviklernes side. Mange oppdrag utenom den vanlige historielinjen er også med på å forlenge levetiden, og bringe deg inn i spillverdenen. Som rollespill er det tynt, men elementene er der da du skal utvikle din figurs egenskaper. Spillet kan faktisk anbefales som et godt eventyrspill til GBA-en, men ikke ha for store forhåpninger.
29. Earthworm Jim
Plattformspill
Beitemarken Jim er tilbake! Greit, det er lett å være svak for merkelige superhelter som ikke tar seg selv alvorlig, men Earthworm Jim er virkelig en utrolig morsom figur. Denne ryggradløse superhelten kjemper videre for den gode siden, og alt det som er godt i jorden. Advarsel: Dette spillet har en syk, syk humor som egner seg best for dem som virkelig elsker å ha "etter klokken tolv"-humor. Bygd opp som et vanlig plattform-spill, ja, men du blir straks kastet ut i alskens merkelige hendelser som får deg til å tvile på utviklernes rett til å gå blant normale folk. Dette er en videreføring av serien som startet på SNES-konsollet, og grafikken i spillet er så og si identisk med den. Det er lite forbedringer, men som et retrokonsoll er det ikke ventet at GBA-en skal rote med såpass veletablerte serier, heller. Jim har noen få våpen til rådighet, blant annet sin plasma-kanon, men hans dødeligste og mest nyttige våpen er naturligvis hans eget hode som han kan slenge mot fienden. Han kan også bruke dette i plattform-sammenheng for å komme gjennom banene. Earthworm Jim scorer aller høyest på det faktum at det er variert og morsomt. En blir lett litt lei av plattformspill som tar seg så grenseløst høytidelig. Det har sine feil og mangler, men måten det går frem i en helt sinnsyk historie er forfriskende. Men, det er fremdeles ikke det perfekte plattformspill som står i stil med dem vi kommer til å avsløre senere. Heng med!
28. Donald Duck Advance
Plattformspill
Dette er ikke absolutt ikke Duck Tales, som var et av de beste plattformspillene til den første Nintendo-maskinen, men det fungerer godt. Donald er ute på ville eventyr, igjen, men denne gangen på egenhånd. Det er ikke like bra som spillet under, Disney's Magical Quest med Mikke Mus i hovedrollen, men det holder vann. Donalds verden har blitt rystet: En av hans nærmeste har blitt kidnappet. Gjett hvem? Naturligvis er det Dolly, og gjerningsmannen er den onde Merlock. Donald må reise gjennom atten forskjellige baner spredd utover fire forskjellige miljøer. På hver bane skal Donald finne tre energikuler før han reiser videre til neste bane. Donald kan også komme over magiske bøker som vil sette på en klokke som gjør at han må finne nærmeste energikule før tiden har gått ut. Variasjonen er av gjennomsnittlig standard i dette spillet, noe som egentlig ikke er et godt tegn i et plattformspill. Et perfekt plattformspill tar deg stadig til nye områder og nye utfordringer for å holde deg interessert. Likevel, Donal Duck Advance gjør mye moro ut av de fire områdene som er i spillet, blant annet Duckie Mountain og Duckburg, som er det amerikanske ordet for Andeby. Grafikken i spillet kan måle seg med spillet på plasseringen under, med frisk og fargefull grafikk. En kan kanskje merke at figurene er litt for store og at det ikke passer så godt i et plattformspill som burde være oversiktlig, men det er likevel pent. Uansett - Donald Duck Advance er et godt spill, men hvis du må velge, anbefaler vi deg å ta en titt på Disney's Magical Quest. Spesielt hvis du er Disney-frelst.