Leserinnlegg

Dataspillavhengighet

Fikk aha-opplevelse da hun endret holdning til sønnens spillinteresse

– Det var som å stoppe filmen 10 minutter før slutt. Hvor dum kan man være?

Camilla Lynne Bakkeng er fagleder ved Akan kompetansesenter og utdannet sosionom med engasjement for organisasjonsutvikling.
Einar Nilsen/Privat
Vis mer

Innlegget ble opprinnelig publisert på Akanblogg.no. Gjengitt på Gamer.no med tillatelse.

Kommandoen sitter som et skudd! Strategien endres, nye kommandoer ropes, det bannes, det skrattes, det hyles! Jeg titter inn på gutterommet til tolvåringen. Det ser ut som flytårnet på Gardermoen: to skjermer, headset, mikrofoner, gamingstol større enn min egen kontorstol.

«Neeeeiiiii; jeg døde!!!!» etterfølges av et kjapt «hei mamma» og et smil når han ser meg i døråpningen.

Gamermamma

Jeg er gamermamma. Selv har jeg kun spilt brettspill siden Pac-man-turneringen hos naboen på 80-tallet. Jeg fòrer barna på grønnsaker og frisk luft, følger opp lekser (så sant jeg forstår oppgavene) og vasker sure fotballstrømper.

Jeg lykkes ikke bestandig i dette mammaprosjektet, som for eksempel da sønnen min begynte å spille. Jeg var mer opptatt av å følge de oppsatte spilletidene vi var blitt enige om enn å engasjere meg i guttens interesse og etterhvert store lidenskap. Det førte til mye krangling og lite åpenhet og samtale.

Jeg var mer opptatt av å følge de oppsatte spilletidene vi var blitt enige om enn å engasjere meg i guttens interesse

Som om jeg selv hadde stoppet filmen jeg så på etter 90 minutter når den varer i 100? Som om jeg hadde klart å legge fra meg krimboka når morderen er i ferd med å bli avslørt?

Altså, hvor dum kan man være.

Med kunnskap kommer klokskap. Da jeg lærte at det ikke er tidsbruken som skiller en problemspiller fra en lidenskapelig spiller, våknet jeg. Det betyr ikke fri flyt og ingen grenser når det gjelder spilletid. Tvert i mot handler det om å vise interesse og forståelse for lidenskapen hans.

Konflikten er ofte uunngåelig når foreldres moralske nedvurdering av spilling, som noe sosialt uutviklende og som giddesløshet, møter barnas opplevelse av mestring og engasjement. To generasjoner skal snakke sammen og forstå hverandre – i familien, på skolen og i arbeidslivet. At gjennomsnittsgameren i Norge er 30 år sier noe om at dette ikke lenger er et ungdomsfenomen, og det berører dermed også arbeidslivet.

Endret holdning

Så i fjor høst bestemte jeg meg for å endre strategi. Jeg tilbrakte stunder i sofaen på lørdagsmorgener med sønnen min for å følge favorittlaget hans i VM i League of Legends. Han forklarte entusiastisk mens jeg var svimmel av farger og overstimulerte amerikanske kommentatorer. Men jeg klamret meg fast til kaffekoppen og kjente etter hvert på et ørlite engasjement selv.

Jeg klamret meg fast til kaffekoppen og kjente etter hvert på et ørlite engasjement selv
Les også
Dataspillavhengighet offisielt inkludert på WHOs liste over sykdommer

Endelig forstod jeg mer av hva fargeklumpene på skjermen drev med. Og med databrillene (jada, de følger visst 40-årsdagen) kom også figurene til syne, og jeg forstod de ulike rollene de fylte.

Før påske brukte gutten flere timer på å fylle ut en søknad riktig for å oppfylle kriteriene for å bli moderator i et Minecraft-team. Jeg har aldri sett han skrive så lange og utfyllende svar i en eneste lekse. Gutten kan jo skrive! Svarene beskrev en personlighet, ferdigheter og motivasjon for rollen han søkte på så godt at jeg ville ansatt han på dagen.

Han skinte om kapp med påskesola den dagen han fikk svar fra lederen av teamet om at søknaden var innfridd. Nye bekjentskaper fra ulike deler av landet ble straks gamingvenner, og han har byttet ut det østlandske uttrykket «helvete» med det mer nordlandske «helsike».

Min holdningsendring handler om å skape trygghet for sønnen slik at han forteller meg hvis noe oppleves vanskelig. Og når jeg nå forstår mer av gaminginteressen hans kan jeg fange opp endringer og vurdere om det må tas tak i.

En fordømmende holdning åpner ikke opp for verken åpenhet, dialog eller at noen ber om hjelp. Tvert i mot. For å oppnå dialog og åpenhet må begge parter gjøre en innsats, og dette har direkte overføringsverdi til arbeidslivet. Uvitenhet skaper fordommer, og de som velger å bruke fritiden sin på å spille møter ofte moralsk fordømming.

Når HR-damer i førtiårene, som aldri har spilt annet enn Yatzi og Monopol (beklager generaliseringen), skal snakke med en generasjon som er digitalt innfødte blir det ofte kræsj i dialogen. Jeg har som sagt vært der selv, så dette vet jeg alt om.

Fokuser på det gode gaming fører med seg

Det trengs med andre ord en snuoperasjon også i arbeidslivet. Kanskje hjelper det å fokusere på alt det gode gaming fører med seg? Dataspill bedrer ikke bare barnas digitale ferdigheter, men blir også brukt i undervisning i skolen for å øke grunnleggende ferdigheter som regning, skriving, lesing og muntlig formidling. Noen skoler bruker til og med Minecraft for å utvikle analytisk tenkning og problemløsning, mens andre spill brukes for å diskutere moralske og etiske dilemmaer.

Dataspill bedrer ikke bare barnas digitale ferdigheter, men blir også brukt i undervisning i skolen.

Dataspill kan med andre ord åpne opp for en mer variert undervisningsform, som får frem motivasjon og engasjement hos elevene. En slik tilnærming gir i tillegg mulighet til å lære og bruke spill på en forsvarlig måte, og å skape bevissthet om personvern. I vår digitale tidsalder vil arbeidslivet nyte godt av våre barns kompetanse og trygghet innen teknologi. Da må vi også møte disse ferdighetene med mer kunnskap og et mer nyansert språk, uten å fordømme eller forby.

Men vi skal ikke være naive. For noen tar spillingen for mye fokus, og påvirker hverdagen og relasjonene negativt, så vi skal følge med. Blir gamingen en flukt fra andre vanskelige livssituasjoner, skal vi også være der for å fange opp folk, både hjemme og på arbeidsplassen. For å få til det må vi skape trygghet og vi må legge grunnlaget for konstruktiv dialog.

Det grunnlaget skapes først og fremst ved å møte gamerne med interesse og åpenhet.

Camilla Lynne Bakkeng
Fagleder ved Akan kompetansesenter

Kommentarer (20)

Logg inn for å delta i diskusjonen.
Tråd
Limbeck
7 år siden

Heldig gutt. Tenk om mora mi hadde vert sånn når jeg var ung.

E7ite
7 år siden

Vanskelig å vera uenig her, og viktig å bygge opp under barns interesser. Problemet med speling som interesse er at det er så forferdelig usunt. Det er så passivt, og det er så mykje lettare å sette seg ned på sofaen og spele, enn å gjera noko meir "fornuftig".
Eg er 28 år, far til gut på 8 og 5. Og begge 2 elsker minecraft.Var det opp til dei kunne de spelt minecraft døgnet rundt. Eldstemann gjer det supert på skulen, har mange gode venner, og huset vårt er alltid fullt i folk som besøker han. Allikavel er eg kjempestreng på speling, og speletid. Me må lære barna våre og dyrke andre interesser, me har eit ansvar å få dei interessert i annet enn spel. Gjerne idrett, speider, kva som helst. Bare det involvere noko anna enn skjerm. Også må ein ikkje tru at resten kjem av seg sjølv. Eg har barn på fotballaget eg trener, som spør når treninga er ferdig med eingong dei kjem(ikkje min gut), for dei lurer på når de kan gå heim og spele igjen. Det er så oppslukande, og derfor endo viktigere og hjelpe å bygge opp andre interesser. (Dette er typisk dei barna kor foreldra leverer og henter på trening, som ikkje er der undervegs og hjelper oss som trener å bygge opp interessen)

Erlink
7 år siden

Vanskelig å vera uenig her, og viktig å bygge opp under barns interesser. Problemet med speling som interesse er at det er så forferdelig usunt. Det er så passivt, og det er så mykje lettare å sette seg ned på sofaen og spele, enn å gjera noko meir "fornuftig".

Eg er 28 år, far til gut på 8 og 5. Og begge 2 elsker minecraft.Var det opp til dei kunne de spelt minecraft døgnet rundt. Eldstemann gjer det supert på skulen, har mange gode venner, og huset vårt er alltid fullt i folk som besøker han. Allikavel er eg kjempestreng på speling, og speletid. Me må lære barna våre og dyrke andre interesser, me har eit ansvar å få dei interessert i annet enn spel. Gjerne idrett, speider, kva som helst. Bare det involvere noko anna enn skjerm. Også må ein ikkje tru at resten kjem av seg sjølv. Eg har barn på fotballaget eg trener, som spør når treninga er ferdig med eingong dei kjem, for dei lurer på når de kan gå heim og spele igjen. Det er så oppslukande, og derfor endo viktigere og hjelpe å bygge opp andre interesser.

 

Artikkelforfatteren er også tydelig på at hun sikrer at det foregår andre aktiviteter ved siden av.

E7ite
7 år siden

 

Vanskelig å vera uenig her, og viktig å bygge opp under barns interesser.

Artikkelforfatteren er også tydelig på at hun sikrer at det foregår andre aktiviteter ved siden av.

Jepp. Eg oppsummerer litt egne erfaringer, både frå sjølv å ha spelt sidan 10 års alderen, og no har eigne barn i den alderen som speler. Eg forstår veldig godt interessen då eg sjølv har den. Men veit og kor utrulig viktig det er å ikkje la den dominere. Ingen barn kjeder seg idag, dei har underholdning og stimuli på alle fronter. Og då må ein kunne sei nei, idag har me pause frå skjermen. Og bruke den tida til å bygge opp andre interesser.

acornia
7 år siden

Vanskelig å vera uenig her, og viktig å bygge opp under barns interesser. Problemet med speling som interesse er at det er så forferdelig usunt. Det er så passivt, og det er så mykje lettare å sette seg ned på sofaen og spele, enn å gjera noko meir "fornuftig".

Eg er 28 år, far til gut på 8 og 5. Og begge 2 elsker minecraft.Var det opp til dei kunne de spelt minecraft døgnet rundt. Eldstemann gjer det supert på skulen, har mange gode venner, og huset vårt er alltid fullt i folk som besøker han. Allikavel er eg kjempestreng på speling, og speletid. Me må lære barna våre og dyrke andre interesser, me har eit ansvar å få dei interessert i annet enn spel. Gjerne idrett, speider, kva som helst. Bare det involvere noko anna enn skjerm. Også må ein ikkje tru at resten kjem av seg sjølv. Eg har barn på fotballaget eg trener, som spør når treninga er ferdig med eingong dei kjem, for dei lurer på når de kan gå heim og spele igjen. Det er så oppslukande, og derfor endo viktigere og hjelpe å bygge opp andre interesser.

 

Litt usikker om hva jeg skal synes om en forelder som tvinger ungene til en aktivitet de ikke vil være med på....Det er jo tydelig at ikke fotball er den store interessen og muligens de ikke tør å si ifra siden far er trener selv.

En klok mann sa en gang, at fordelen med å bli voksen er at man slipper å gå på ski ;)

 

Nå er jeg både far og bestefar (og gamer) selv, og i hvert fall da ungene ble eldre hadde jeg gjerne sett at ungene var gamere enn at de kommer godt beruset hjem fra fest.

Siste fra forsiden